DA winnaars e.a.
Proefschrift Restaurant Award- en andere winnaars
Ieder jaar reikt Proefschrift een aantal awards uit aan restaurants en/of individuele restaurantprofessionals die zich de afgelopen tijd in positieve zin hebben onderscheiden. Deze keer gingen de awards naar restaurant ’t Nonnetje en sommelier Sem Beks.
PSR logo
De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, tijdens de officiële opening van Wine Professional 2023, maandag 8 januari in het KVNW Theater op de beursvloer. De award voor de Beste Fromager werd eind vorig jaar uitgereikt tijdens Gastronomie 2023, aan Tim Wellenberg, werkzaam bij restaurant Latour in Noordwijk.
PSR Award Nonnetje

Restaurant van het Jaar: ’t Nonnetje, Harderwijk

Wie een toprestaurant bezoekt, verwacht dat die zaak aan verschillende criteria voldoet:
  • een chique uitstraling, eigentijds, rustgevend, sfeervol
  • een bijzondere keuken van hoog niveau, liefst met een chef met een geheel eigen kookstijl
  • een perfect op elkaar ingespeeld team dat professionaliteit en plezier uitstraalt
’t Nonnetje in Harderwijk bezit deze eigenschappen volop. Het restaurant bestaat 25 jaar en is sinds 2015 in het bezit van twee Michelinsterren. Het constant hoge kwaliteitsniveau is met name te danken aan het feit dat het restaurant al lange tijd onder leiding van hetzelfde team staat: patron Robert-Jan Nijland, sommeliers Edger Groeneveld en Thijs Elbrink en Michel van der Kroft, die hier inmiddels 17 jaar in de keuken staat. Het restaurant is begin vorig jaar fraai opgeknapt, het heeft nu meer ruimte en een gedistingeerde uitstraling. Het oogt internationaal en tegelijk warm en sfeervol. Je komt er helemaal tot rust, ook dank zij de verbeterde akoestiek. Michel combineert op geheel eigen wijze passie, vakmanschap, creativiteit en intelligentie. In ieder gerecht proef je liefde voor de met zorg gekozen ingrediënten, en tegelijk de doordachte manier waarop het is samengesteld. De chef is bovendien communicatief zeer bedreven. De manier waarop hij zelf zijn gerechten omschrijft is tegelijk zeer verhelderend, gedetaileerd en aanstekelijk enthousiast: je krijgt zin om zijn creaties te proeven, zelf te bereiden of naar Portugal te reizen! Elk gerecht is als het ware een deel van zijn identiteit, en hij doet niets liever dan zijn culinaire passie met anderen te delen. Ratio en emotie liggen op één lijn in de keuken van Michel van der Kroft. Edger Groeneveld en Thijs Elbrink weten hier perfect op in te spelen, met doordachte en creatieve wijnadviezen en -arrangementen die afgestemd zijn op de keuken en op de voorkeuren van de gasten en dikwijls verrassen. De sommeliers staan garant voor een stabiel wijn-spijsniveau en zijn in hun presentatie to the point en wars van show. Het bedieningsteam is ontspannen, oprecht vriendelijk en goed op elkaar ingespeeld. Kennis van zaken, flexibiliteit en persoonlijke aandacht: het is hier allemaal vanzelfsprekend. ’t Nonnetje is een schoolvoorbeeld van een stabiel hoog kwaliteitsniveau gecombineerd met een geheel eigen stijl.
Sem Beks

Wijn-spijs Specialist van het Jaar: Sem Beks, restaurant De Librije

Sem Beks is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de beste sommeliers die restaurant De Librije ooit heeft gehad, en daarmee automatisch tot een van de beste sommeliers van ons land. Hij is ambitieus en tegelijkertijd een perfecte teamspeler, zowel in de bediening als qua samenwerking met de keuken. Aan tafel weet Sem waar hij het over heeft en zijn toelichtingen zijn zoals ze moeten zijn: informatief, realistisch en to the point. Het hoe, wat en waarom van een combinatie weet hij perfect uit te leggen. Sem maakt indruk door zijn kennis, praktijkgerichtheid en inlevingsvermogen. Zijn wijnselecties zijn gevarieerd en dikwijls verrassend. Sem is een uitstekende proever en kan snel schakelen en de juiste keuzes maken om een wijn-spijscombinatie te serveren die past bij het niveau van De Librije en tegelijk optimaal aansluit bij de voorkeuren van zijn gasten.