Heinz Beck 1

Paolo Casagrande in de keuken van Voltaire

Boeiende contrasten die emoties teweegbrengen

Een indrukwekkend gezelschap van zeven internationale en drie nationale topchefs gaf vorig jaar acte de présence tijdens de eerste editie van het vierdaagse Dinner at the Parc bij Parc Broekhuizen. Eén van hen was Paolo Casagrande, chef van restaurant Lasarte in Barcelona.
tekst Jan van Lissum foto’s Liza Dikkerboom
Als kleine jongen bracht hij zoveel tijd door in de keuken van zijn grootmoeder Bruna, dat zijn vader hem op zijn 13e adviseerde naar de hotelschool in Vittorio, Veneto te gaan. Het was een bijna vanzelfsprekende stap: koken en samen eten namen een belangrijke plaats bij de Noord-Italiaanse familie Casagrande. Om ervaring en creatieve inspiratie op te doen werkte hij bij verschillende restaurants, eerst in Italië en vervolgens elders in Europa. Vanaf zijn 18e werkte hij in vooraanstaande restaurants in Londen, Parijs en San Sebastian.

Berasategui

In 2003 trad hij in dienst bij Martin Berasategui in Guipuzcoa en dat was de start van een nauwe samenwerking en warme vriendschap. Berasategui was onder de indruk van Paolo’s enthousiasme, vakmanschap, inzet en creativiteit en maakte hem al snel zijn rechterhand. Als zodanig kreeg hij achtereenvolgens de leiding over MB op Tenerife en het Castadiva Resort aan het Comomeer in Italië. Terug in Spanje bood Berasategui hem in 2012 de leiding over de keuken van Lasarte in Barcelona en dat bleek een goede beslissing. Casagrande presenteert er een kaart vol signatuurgerechten van de Baskische topchef gecombineerd met zijn eigen nieuwe creaties waarin Italiaanse, Spaanse en Baskische elementen samenkomen. Het resulteerde met ingang van dit jaar in een derde ster.

Heinz Beck 2

Verre Oosten

Inmiddels heeft het Verre Oosten ook kennis kunnen maken met de mediterrane creaties van het duo Berasategui / Casagrande: onder supervisie van Paolo werden de laagdrempelige Isono Eatery & Bar en het restaurant Vasco in Hong Kong geopend. De lokale markten daar gaven de jonge chef meteen weer nieuwe inspiratie. Zo leerde hij er bijvoorbeeld galangal (laos) kennen, dat terug in Barcelona een nieuwe soep opleverde en ook in de saus van een van onderstaande gerechten werd verwerkt.

Inspiratie en perfectionisme

Casagrande laat zich inspireren door alles wat hij meemaakt: herinneringen aan de keuken van zijn grootmoeder, verse producten op de markt, de seizoenen, reizen, mensen die hij ontmoet. Zijn voornaamste doel is al deze indrukken om te zetten in zo volmaakt mogelijke gerechten, vaak met boeiende contrasten, die emoties teweegbrengen. Om dit te bereiken moet alles tot in de details kloppen. Het begint met een stabiel en compleet gefocust team, met ingrediënten die onberispelijk zijn van kwaliteit en versheid en met de juiste, doordachte bereidingswijzen.

In de nieuwe gerechten van Casagrande komen Italiaanse, Spaanse, Baskische en oosterse elementen samen

coquilletartaar

Scheermes | jalapeño | komkommer | drop

Wijn: Haberle Pinot Bianco, Alois Lageder, Alto Adige, Italië 2015
Visueel aantrekkelijk gerecht met het lichtgroene komkommerschuim in de hoofdrol. Pittig accent van jalapeñocrème en geraffineerde inbreng van dropijs. Mooi spel van zuur en bitter. De wijn staat perfect in balans met het gerecht.

Zeetong | octopus | pompoen | saffraan

Wijn: Coudoulet de Beaucastel, Famille Perrin, Côtes du Rhône, Frankrijk 2015
Uitstekend bereide zeetong omlijst met gevarieerde kleur-, geur- en smaakaccenten: saffraanschuim, eendenmossel, dunne plakjes octopus, gel van bloedsinaasappel, pompoen, crème van zeetong. Harmonieus geheel waarbij de wijn goed aansluit.

zeetong octopus
zeetong octopus

Zeetong | octopus | pompoen | saffraan

Wijn: Coudoulet de Beaucastel, Famille Perrin, Côtes du Rhône, Frankrijk 2015
Uitstekend bereide zeetong omlijst met gevarieerde kleur-, geur- en smaakaccenten: saffraanschuim, eendenmossel, dunne plakjes octopus, gel van bloedsinaasappel, pompoen, crème van zeetong. Harmonieus geheel waarbij de wijn goed aansluit.

duif citrus

Duif | citrus | kappertjes | zwarte olijf | galanga

Wijn: Viñas de Gain, Bodegas Artadi, Rioja, Spanje 2007
Zeer malse navarraduif van de barbecue, subtiel gerookte, kruidige wortelsaus met galanga (laos). Uitstekend uitgebalanceerd gerecht en zeer geslaagde wijn-spijscombinatie.

Cacao | zwarte knoflook | framboos | muscovadosuiker

Wijn: Clos de Sainte Cathérine, Domaine des Baumard, Coteaux du Layon, Frankrijk 2010
Aromatisch en rijk dessert, ook qua texturen, met mooie rol voor gefermenteerde en geroosterde zwarte knoflook die samen met de suiker een zoet tegenwicht vormt voor de bittere tonen van de chocoladekoek en de koffiecrème. De sorbet van framboos zorgt voor een verfrissende toets.

Lasarte, Barcelona
Parc Broekhuizen, Leersum

cacao zwarte knoflook
cacao zwarte knoflook

Cacao | zwarte knoflook | framboos | muscovadosuiker

Wijn: Clos de Sainte Cathérine, Domaine des Baumard, Coteaux du Layon, Frankrijk 2010
Aromatisch en rijk dessert, ook qua texturen, met mooie rol voor gefermenteerde en geroosterde zwarte knoflook die samen met de suiker een zoet tegenwicht vormt voor de bittere tonen van de chocoladekoek en de koffiecrème. De sorbet van framboos zorgt voor een verfrissende toets.

Lasarte, Barcelona
Parc Broekhuizen, Leersum