nine seconds

Ridge Monte Bello
Ridge Monte Bello M

Monte Bello, Ridge Vineyards, Santa Cruz Mountains, Californië 2017

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Import via: Wijnagentuur Vincent, Landen (B), +32 11 83 15 38
Achtergrond
De meeste wijnen die Ridge Vineyards produceert zijn gemaakt van de zinfandeldruif. Toch dankt het bedrijf zijn internationale reputatie aan een cabernet sauvignon (later een Bordeaux-blend): de Monte Bello, door kenners wel ‘de Latour van Californië’ genoemd. De eerste jaargang die op de markt kwam was de 1962 en dat was tevens de start voor Ridge Vineyards. Verantwoordelijk voor het grote succes van het bedrijf is vooral Paul Draper, die in 1969 als wijnmaker in dienst trad en bepalend werd voor de koers van Ridge. Hij bleef aan als wijnmaker en later ook CEO tot 2016. Tot op heden maakt hij deel uit van de raad van bestuur.

De naam Monte Bello is afgeleid van de gelijknamige bergkam in de Santa Cruz Mountains en de vier wijngaarden die Ridge Vineyards daar bezit en deels pacht: Perrone, Klein, Torre en Rousten. Elk van deze wijngaarden is genoemd naar de eerste eigenaars ervan. Osea Perrone was in 1885 de eerste die hier een stuk land kocht waar hij een wijnstokken plantte en een winery bouwde; in 1892 produceerde hij zijn eerste wijn. Hij stond dus indirect aan de wieg van Ridge Vineyards’ wereldberoemde topcuvée. De drooglegging beëindigde na een paar decennia het werk in de vier wijngaarden. Pas in 1949 plantte een nieuwe eigenaar de eerste cabernet sauvignon-stokken, in de voormalige Torre-wijngaard. Momenteel zijn er 1,5 hectare van deze stokken over: het zijn de oudste wijnstokken die ook nu nog een bijdrage leveren aan de rode Monte Bello-cuvée.
In 1959 kochten drie wetenschappers van Stanford University de Torre-wijngaard en een aantal jaren later de Perrone-wijngaard. De Klein- en Rousten-wijngaarden kreeg Ridge later in langetermijnpacht. De beste rode druiven van deze gecombineerde wijngaarden zijn tot op de dag van vandaag bestemd voor de rode Monte Bello. Er is ook een witte Monte Bello, gemaakt in beperkt volume op basis van 100% chardonnay. Van 1962 tot 1985 was hij afkomstig van een paar kleine percelen chardonnay in de Torre-wijngaard. In besloot Draper hem opnieuw in het portfolio op te nemen, nu gemaakt van de beste chardonnay-stokken van alle vier Monte Bello-wijngaarden.

Draper, die in 1959 zijn studie filosofie voltooide aan de Stanford University, deed zijn eerste kelderervaringen op in Napa Valley en Chili. Een studiebezoek aan Bordeaux in 1968 gaf hem de nodige inspiratie om het jaar daarop de aanstelling als wijnmaker bij Ridge Vineyards te accepteren.

Draper week bewust af van de gangbare stijl van wijnmaken die gangbaar was in Californië. Hij verkoos de elegantie en complexiteit van de oude wereld-stijl boven de rijpe, alcoholische en flink betimmerde blockbusters en onderkende het potentieel van de hooggelegen wijngaarden in de Santa Cruz Mountains. Het koele microklimaat leverde de juiste oogstkwaliteit op voor het type wijn dat hij wilde maken.
Daarnaast legde hij als een van de eersten de focus op single vineyard wines. Ook daar nam hij de Europese wijnbouw als voorbeeld. Terwijl de meeste wijnmakers en wijnconsumenten sinds de jaren vijftig de vermelding van edele druivenrassen als ‘Cabernet’ of ‘Chardonnay’ op het etiket als de beste garantie voor premium kwaliteit beschouwden, koos Draper voor de naam ‘Monte Bello’: de allergrootste Franse wijnen dragen immers ook de naam van hun wijngaard of domein en niet die van hun druiven – Latour, Margaux, Petrus… Ook voor de andere wijnen die in de loop der jaren werden toegevoegd aan het portfolio stond dit principe bovenaan. Het selecteren van bijzondere wijngaarden waar druivenras, bodem en klimaat de best mogelijke drieëenheid vormden stond bovenaan de lijst. Voor de echte kenners werden de cru-wijnen van Ridge Vineyards al snel een begrip.
Zelfs de reputatie van de zinfandel – in die tijd vooral synoniem met slobberwijn – ging er dank zij de werkwijze van Draper op vooruit. Te beginnen met het 124 hectare grote Lytton Springs Estate in Sonoma County (sinds 1991 eigen bezit) zocht en vond Ridge Vineyards de beste wijngaarden en creëerde het een brede, respectabele range aan single vineyard-zinfandels, aangevoerd door de vermaarde cuvée Geyserville (sinds 1966).
Om wijnen van optimale kwaliteit te creëren greep Ridge Vinyards terug op pre-industriële productiemethoden uit de 19e eeuw: kort gezegd samengevat in begrippen als milieuvriendelijke teelt, hands-off vinificatie, gebruik van inheemse gisten, geen kunstmatige toevoegingen om kleur, geur of smaak te beïnvloeden.

De rode Monte Bello werd tot 1974 gemaakt van 100% cabernet sauvignon. Sindsdien is het een Bordeaux-blend van cabernet sauvignon aangevuld met merlot, cabernet franc en petit verdot.

Proefnotities
Eerste indrukken

Zeer veel kleurdiepte, donkerpaars tot bijna zwart, versmolten geurwaaier, elegant rustiek in geur en smaak, breed, complex mondcontact, rijp en diep fruit, aromatisch en toegeplooid in de mond, beklede tannine, knap geïntegreerde impressie van Amerikaans hout.

Na 2 uur

Opvallend veel smaak, nog behoorlijk dicht en hecht, fijne kruidigheid komt meer naar voren.

Na 4 uur

Aangeklede cabernet sauvignon, fijne inktbitters, nog altijd veel lengte. De aroma’s zitten nog altijd dicht bijeen, de intensiteit is niet afgenomen en het mondgevoel is nog steeds intact.

Na 6 uur

Kleur onveranderd, nu wat meer ontwikkeld, chocolade, bijpassende bitters, goed sap, prachtig beklede tannine, iets meer rustiek, concentratie met frisse ondertoon, veel wijn, zeer lange afdronk, nog veel te jong. Icoonwijn met veel potentieel, kan nog jaren mee.

Technische gegevens

Totale wijngaardoppervlakte Ridge Vineyards (Lytton Springs Estate 124 ha, Monte Bello Estate 52 ha)
Ligging Monte Bello Estate Santa Cruz Mountains, tussen North Coast en Central Coast
Wijngaarden Monte Bello Torre (13 ha), Perrone (7 ha), Klein (22 ha – langetermijnpacht), Rousten (10 ha – langetermijnpacht)
Hoogteligging 396,2 – 841,2 meter
Bodem kalksteen bedekt met verweerde Franciscaanse groensteen
Aanplant rood 26,9 ha cabernet sauvignon (1949-1995), 5,2 ha merlot (1968-1997), 1,3 ha cabernet franc (1969-2008), 1,3 ha petit verdot (1988-2008)
Oriëntatie wijngaarden noordwest
Blend geproefde wijn 73% cabernet sauvignon, 15% merlot, 8% petit verdot, 4% cabernet franc, afkomstig van 23 Monte Bello percelen
Rendement percelen Monte Bello 18,7 hl/ha
Eerste jaargang Monte Bello 1962
Teeltmethode biologisch
Vinificatie handmatige oogst, fermentatie ontsteelde, ongekneusde druiven met inheemse gisten, persing na 9 dagen, natuurlijke malolactische fermentatie
Oudering 17 maanden in nieuwe barriques (95% Amerikaans, 5% Frans)
Alcohol 13,7%

Paul Draper

Paul Draper