Charles Pérez

Wijnmaker Charles Pérez

Nieuw in het assortiment van Tire Bouchon: de karaktervolle wijnen van Mas Bécha in Roussillon. We proefden ze onlangs samen met de importeur.
proefnotities Jan van Lissum
Het domein Mas Bécha meet in totaal 60 hectare en ligt dicht tegen de Spaanse grens, net ten zuiden van Perpignan. Het wordt gekenmerkt door een typisch mediterrane biodiversiteit die bijdraagt aan het gezond houden van wijngaard, bodem en omgeving: naast wijnstokken staan er olijfbomen, amandelbomen en kurkeiken aangeplant. De wijngaarden beslaan 25 hectare liggen verspreid over vier heuvels in de gemeente Les Aspres, tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de Middellandse Zee. De stokken groeien in droge grond met klei, silt en kiezels.
Antoine van Esch

Antoine van Esch (importeur Tire Bouchon)

Eigenaar en wijnmaker Charles Pérez, sinds 2008, wordt gerekend tot de nieuwe generatie producenten in de regio Roussillon. Hij bewerkt zijn wijngaarden op biologische wijze en beschouwt zichzelf als een mix van wijnboer, artiest en zakenman.
De wijnen worden gemaakt via een geduldige hands-off methode: zo min mogelijk ingrijpen bij het vinificatieproces en geen of vrijwel geen toevoegingen aan de wijn. Alles is erop gericht de pure expressie van het droge, warme klimaat, de druivenrassen en de bodem zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.
De top van het portfolio wordt gevormd door wijnen afkomstig van de beste percelen, de overige wijnen dragen allemaal de naam van een familielid. Ieder jaar wordt een andere kunstenaar uitgenodigd om de etiketten te ontwerpen.
Charles Pérez

Proefprofiel

Verrassend geschakeerde reeks wijnen, uiteenlopend van doordrinkbaar instapniveau en aperitiefwijn tot gastronomisch breed inzetbare wijn en prestigieuze topcuvée. Elegant met goede zuren en bitters. Wijnhuis met een duidelijk eigen identiteit.

Tire Bouchon, Gouda, 06-22991099

Mas Becha wijnen
Proefnotities

8-

Eve Classique Rosé, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2020
60% syrah, 40% grenache noir, klei-kalksteenbodem, een deel van de assemblage vinifieert in 1 jaar oude barriques; diep roodkoper, dik sap, rijp, mollig, vullend, breed en smaakvol, rijke maaltijdwijn (13,5%) € 11,00

8-

Bea Classique Blanc, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2020
60% grenache blanc, 40% vermentino, klei-kalksteenbodem, fermentatie en opvoeding op rvs; atypische geur, schoon, smaak is rijker dan de geur doet vermoeden, anijs, bittertje, fruit en kruiden, levendig, transparant, elegant, geschikt als aperitiefwijn (13,5%) € 11,00

8+

Romarin Excellence, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2018
60% grenache blanc, 40% vermentino, klei-kalksteenbodem, 7 dagen koude maceratie, daarna fermentatie op rvs bij 22 graden, 12 maanden houtrijping, 50% nieuwe vaten; imponerende geur, geconcentreerd, geur en smaak komen overeen, veel inhoud, complex, prachtig smaakpalet, veel lengte, wel decanteren (14%) € 25,00

8,5

Hipgnosis 143, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2019
Grenache blanc, macabeo, klei-zandbodem, perceel op 120 meter hoogte, zuidwestelijke oriëntatie, fermentatie deels op rvs, deels op barrique; vrij rustige geur, veel finesse, goed gedoseerde smaakaroma’s, floraal, bitters, mooie zuren, parfumé, evenwichtig, stijlvol en verkwikkend, maaltijdwijn (13,5%) € 36,50

8,5

Hipgnosis 159, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2019
Vermentino, macabeo; meer gesloten dan Hipgnosis 143, impressie van munt, breder van smaak, voller, vetter, wat vlakker, aromatisch, gastronomische wijn met veel lengte € 36,50

8

Charles Classique Rouge, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2019
60% syrah, 20% grenache noir, 20% mourvèdre, rendement 42 hl/ha, klei-kalksteenbodem, 7 dagen koude maceratie, 9 maanden barriquerijping; prachtige kleur, de geur is hecht en gesloten, veel rijpe tonen vanaf de aanzet, goede balans, correcte tannine, smaakvol, veel inhoud, toegankelijke arrangementswijn (15,46%) € 11,00

8

Serge Barrique Rouge, Mas Bécha, Côtes du Roussillon, Frankrijk 2019
70% syrah, 15% grenache noir, 15% mourvèdre, opbrengst 40 hl/ha, klei-kalksteenbodem, 7 uur koude maceratie, 9 maanden barriquerijping; prachtige kleur, dichte geur, verleidelijke smaak, combinatie van fruit en florale tonen, mooie tannine, fijne kruidigheid, hout is goed geïntegreerd, goede lengte (15,98%) € 14,95

8

Charles Excellence Rouge, Mas Bécha, Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, Frankrijk 2019
80% syrah, 10% grenache noir, 10% mourvèdre, opbrengst 25 hl/ha, klei-kalkbodem, 25 dagen koude maceratie, korte opvoeding op rvs; zeer veel kleurdiepte, diepliggende aroma’s in de geur, combinatie van fruit en florale tonen, zeer sappig, veel inhoud, kruidig, chocolade, smaakvol, alcohol, rijke maaltijdwijn, geschikt voor de winter (16%) € 25,00

8+

Patterns Rouge, Mas Bécha, Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, Frankrijk 2017
80% grenache noir, 10% syrah, 10% mourvèdre, klei-kalksteenbodem, perceel op 120 meter hoogte, noordoostelijke oriëntatie, 7 dagen koude maceratie, fermentatie bij 24 graden met dagelijkse batonnage, gevolgd door malolactische fermentatie, 12 maanden rijping in nieuwe barriques; zeer veel kleur, rustieke geur, cederhout, geur en smaak komen overeen, stevige houtinvloed zorgt voor een wat ruwer smaakoppervlak, tannine is voelbaar, flink kruidig, heftig, drogend, goede lengte, nog jeugdig (15,5%) € 70,00

8,5

MVD MMXVII, Mas Bécha, Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, Frankrijk 2017
80% mourvèdre, 10% syrah, 10% grenache noir, klei-kalksteenbodem, perceel op 100 meter hoogte, zuidoostelijke oriëntatie, 4 dagen koude maceratie, fermentatie bij 24 graden met dagelijke batonnage, gevolgd door malolactische fermentatie, 12 maanden rijping in nieuwe barriques; goede kleur, intense geur, geconcentreerd, chocolade, jute, fraaie smaak, chocolade, veel sap, mooie tannine, gepolijst, rond, mooi samengesteld (15,5%) € 70,00

?

Camp de Nyils, Mas Bécha, Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, Frankrijk 2017
80% syrah, 10% grenache noir, 10% mourvèdre, klei-kalksteenbodem, perceel op 100 meter hoogte, zuidoostelijke oriëntatie, 14 dagen koude maceratie, fermentatie bij 24 graden met dagelijke batonnage, gevolgd door malolactische fermentatie, 12 maanden rijping in nieuwe barriques; fraaie kleur, compacte geur met veel inhoud, licht ceder, veel volume in de smaak, rijp fruit, kruidig, vullend en rond, niet helemaal zuivere fles, daarom geen rapportcijfer € 107,50

9-

Camp de Nyils, Mas Bécha, Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, Frankrijk 2013
80% syrah, 10% grenache noir, 10% mourvèdre; nauwelijks kleurverlies voor een acht jaar oude wijn, verrassend, licht rustieke geur, homogeen, leder, fijne toets van cederhout, prachtig van smaak, mooi ontwikkeld, fruit, sap en houtinvloed zijn uitstekend versmolten € 107,50

8

Elise–Emeric Excellence Grenate, Mas Bécha, Rivesaltes Grenat, Frankrijk 2019
100% grenache noir, klei-kalksteenbodem, de fermentatie wordt afgebroken door toevoeging van wijnalcohol; elegant in geur en smaak, aangenaam rood en zwart fruit, mooi zoetje en aangename kruidigheid, prima zuren, rijp, pruimen, goed ontwikkeld, niet te zoet, goed inzetbaar (16%) € 15,95