Sake tasting
Tijdens Gastronomie 2023, begin november in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort, presenteerde WSET certified sake educator Isabelle Chow een veelzijdige en educatieve masterclass sake. De belangstelling was groot en mede daarom komt er een vervolg op Wine Professional, 8-10 januari in de RAI.
proefnotities Jan van Lissum
Wie tijdens Wine Professional sake wil proeven, kan terecht op een stand die gedeeld wordt door enkele gespecialiseerde importeurs. De nadruk ligt op authentieke, ambachtelijk geproduceerde sake van kleine brouwerijen. Diverse smaakstijlen en kwaliteitsniveaus en prijscategorieën zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er enkele sake-proeverijen en presenteert Isabelle Chow een masterclass, inclusief een paar mooie voorbeelden van gastronomische inzetbaarheid van sake. Het team van het eigentijds Japanse restaurant Dim Dining (*/16 GM) in Antwerpen, onder leiding van manager-eigenaar en sake-sommelier Jonas Kellens en keukenchef Simon van Dun, verzorgt de culinaire omlijsting.
Afbeelding Isabelle Chow

Isabelle Chow

Geproefd

8-

Zaku Gen no Tomo, Junmai, Shimizu Seizaburo Shoten, Mie
Lokale rijst uit Mie, 60% polijsting, atypische junmai met polijstingsgraad van ginjo; zeer bleke kleur, vriendelijke anijsgeur, meer diepte in de smaak, vrij rond en zacht, duidelijk fruitig (15%)
Otemba Sake € 36,00

8-

Hinoshita Musou 7, Kimoto Junmai, Amabuki Shoten, Saga
Lokale rijst uit Saga; gedoseerde anijstoets, schoon en evenwichtig, intens van smaak, sterke geurwaaier wordt in de smaak uitvergroot, afgerond, veel lengte (16%)
JFC

7,5

Tengumai, Yamahai Junmai, Shata Shuzo, Ishikawa
Gohyakumangoku, 60% polijsting; rustige geurwaaier, vettig en aromatisch, sappig, streng van smaak, veel lengte (16%)
JFC € 30,00

8-

Tsukino Katsura Yanagi, Junmai Ginjo, Masuda Tokubee Shoten, Kyoto
Yamadanishiki, yumenishiki, 60% polijsting; elegant en rond, evenwichtig, ingetogen impressies van banaan, aardbei en meloen, zacht en vettig, intens pikante afdronk (16%)
Otemba Sake € 49,50

Jonas, Simon, Isabelle en Jan

Jonas Kellens en Simon van Dun (restaurant Dim Dining*, Antwerpen), Isabelle Chow en Jan van Lissum

8+

Sakaya Hachibei Sen, Junmai Daiginjo, Gensaka Shuzo, Mie
Yamadanishiki, 35% polijsting; bleek van kleur, duidelijk andere aroma’s in de geur, zacht, rond, intens, mooie anijstoets (16%)
Otemba Sake € 82,00

8-

Kubota Manju, Junmai Daiginjo, Asahi Shuzo, Niigata
Gohyakumangoku, 33% polijsting; bleek van kleur, rustige geur, zoetige inbreng, correcte zuren, mooie bitters, lengte (15%)
JFC € 72,00

8

Dassai 23, Junmai Daiginjo, Asahi Shuzo, Yamaguchi
Yamadanishiki, 23% polijsting; zeer bleke kleur, geen intense geur, meer rijping, fruitig en zoet, toegankelijk, associatie met pernod (16%)
JFC € 49,50 (0,3 L)

7,5

Ishi no Kanbese, Junmai Muroka Nama-Genshu, Wakabayashi Shuzo, Shimane
Yamadanishiki, 60% polijsting, nieuw lokaal gisttype; wat breder van geur, toegankelijk, zoetje, vullend, aromatisch (17%)
Yoigokochi € 33,95

Mousserend

7,5

Shichiken Yamanokasumi Sparkling, Jumnai, Yamanashi Meijo, Yamanashi
Hitigokochi, 67% polijsting; apart, fruitig, elegant, plezierig, balans (11%)
JFC € 47,50

8-

Tsukino Katsura Sparkling, Junmai Nigori, Masuda Tokubee Shoten, Kyoto
Lokale rijst uit Kyoto, 60% polijsting; ‘wolkjes’-uiterlijk, ondoorzichtig, vullende geur, rijp, aromatisch, veel smaak, mooie bitters, intens, balans, lengte (17%)
Otemba Sake € 32,50

sake 3