Het is een vraag die je aan elke beoefenaar van een creatief beroep kunt stellen. Wanneer is een schilderij klaar, een nieuw gerecht, een boek, huisontwerp, film, essay? Je moet de vraag ook stellen aan een wijnmaker, ook zijn product is het resultaat van talloze processen, opvattingen, vragen, twijfels en beslissingen.
tekst Louis Janssen, proefnotities Ivo Ivanis en Jan van Lissum
familie Kozlović

De familie Kozlović

Wijnmaker Gianfranco Kozlović, een grote naam in het Kroatische deel van Istrië en internationaal hoog gewaardeerd, hoeft niet lang na te denken over zijn antwoord. We spraken hem en zijn vrouw Antonella tijdens Wine Professional. ‘Het allerbelangrijkste is dat je gevoel hebt bij de specifieke druif. Je moet de eigenaardigheden kennen, er respect voor tonen. Pas dan zie je de mogelijkheden. Ik zoek eerlijke, heldere wijnen waarin je de druifkenmerken duidelijk kunt proeven. Geen toevalligheden. Extreme technieken vermijd ik, dat leidt tot onherkenbare, inwisselbare wijnen. En minstens zo belangrijk: iedereen moet mijn wijn kunnen begrijpen.’
winery kozlovic

De moderne winery van Kozlović

Een ander kenmerk dat Kozlović aan zijn wijnen wil meegeven, is de couleur locale van Istrië. ‘Een wijn moet passen in de historie, gewoontes en overlevering van de regio. Bij de malvazija zie je dat terug in de twee types die we ervan maken. Een frisse, jonge, fruitige en gemakkelijk te drinken wijn en eentje die pas na 2 tot 3 jaar op dronk komt. Hierin proef je de zon, de mediterrane invloed, de late pluk en de lagering op grote eikenhouten vaten van 5000 liter. Deze wijn komt volledig uit onze Santa Lucia wijngaard. Beide wijnen zijn niet te vergelijken met de malvasia’s van andere landen en regio’s.’
Hij nam het bedrijf in 1998 over, waardoor het sinds 1904 onafgebroken in familiehanden is. Kozlović investeert voortdurend in kennis en innovatie, in de verbetering van de gebouwen en in de bekendheid van de wijnen. Met de vooruitstrevende architectuur van de nieuwbouw (2011) trok hij internationale aandacht en de bekende sommelier Paolo Basso nam het in 2013 op in zijn lijst van 66 domeinen die elke sommelier bezocht móet hebben. In 2019 ontving men 16.000 bezoekers in het 2200 m2 grote complex. ‘Het doel is om die bezoekers vooral een herinnering aan ons mee te geven. Ook met het oog op de toekomst. Op termijn groeien we door naar 250 duizend flessen per jaar, maar alles op basis van kwaliteitsverbeteringen. We gaan meer en meer naar de biologische teelt en zoeken naar manieren hoe we de natuurlijke omstandigheden nog beter kunnen benutten.’
Gianfranco Kozlovic

Gianfranco Kozlović

Kozlović oogst alles handmatig en selecteert nogmaals voordat de druiven in de pers verdwijnen. Zijn motto luidt: je moet voor topwijn hard werken in de wijngaard. We noemden al eerder de wijngaard Santa Lucia. Hieruit komen zijn allerbeste wijnen. De Santa Lucia Noir is samengesteld uit merlot, cabernet sauvignon en teran, rijpt 18 maanden op hout en 6 op fles. De Santa Lucia Malvazija krijgt een gisting van minstens een jaar, gevolgd door een jaar flesrijping. Beide wijnen zijn er alleen in topjaren. Andere wijnen zijn van muscat momiano, muscat rose en sauvignon blanc.
team Central Park

Het team van Central Park

skrei kerrie spitskool

Skrei, kerrie, bbq spitskool, beurre blanc, oesterblad

Tijdens Wine Professional proefden we een zevental wijnen, waarvan twee geschonken werden bij een passend gerecht bereid door het team van Central Park in Voorburg.

The Taste of Croatia, Amsterdam, 06-14044752
Central Park Voorburg

wijnen kozlovic
Proefnotities

7,5

Vale, Kozlović, Istra, Kroatië 2018
80% malvazija 20% sauvignon blanc. Goede kleur, licht fruitig, brooddeeg, sappig wit fruit, bittertje, frisse zuren, goede lengte en balans, toegankelijk, aperitiefwijn (12,5%)

8

Malvazija, Kozlović, Istra, Kroatië 2018
100% malvazija. Veel kleur, wit fruit, schoon en fris, breed van smaak, vullend, sappig, bittertje, noten, rond met goede lengte, gastronomische wijn (13%) € 15,95

9

Santa Lucia Malvazija, Kozlović, Istra, Kroatië 2015
100% malvazija, single vineyard, bijna 60 jaar oude stokken, 12 maanden in fust (32 hl.), 3 maanden inox, 1 jaar flesrijping. Mooi, wat licht van kleur, strakke geur, brooddeeg, zachte citrus en pepertje, breed en vol van smaak, bittertje, duidelijk mineralig, strakke finale, jong, gastronomische wijn, veel inhoud en lengte (14%)

Gerecht
Skrei (Noorse winterkabeljauw met steviger en spierwit vlees ), kerrie, bbq spitskool, beurre blanc, oesterblad
Rond, romig en elegant, met een zachte groene toon door de kool.

Wijn-spijs
Zeer goed geslaagd, alles klopt, wijn en gerecht blijven staan, het oesterblad is de brug naar de wijn.

8

Teran, Kozlović, Istra, Kroatië 2018
Teran, 8 maanden op groot hout. Veel kleur, paarsrood, kruidig, zwart fruit met duidelijke kersentoets en zachte houtinbreng, sappig en fris, veel kersenfruit, goede tanninestructuur, veel lengte met wat hoge zuren, toegankelijke en evenwichtige teran met veel fruit in de finale (13%)

7,5

Violeta, Kozlović, Istra, Kroatië 2018
80% teran, 20% merlot . Veel kleur, klein rood fruit, frambozen en aardbeien, sappig, veel fruit en licht zoetige finale, gastronomische rosé (13%)

8,5

Santa Lucia Noir, Kozlović, Istra, Kroatië 2013
50% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% teran, single vineyard, 9-12 jaar oude stokken, 18 maanden nieuw hout en 6 maanden flesrijping. Zeer veel kleur, kersenfruit, leer, kruidigheid, truffel, ronde aanzet, frisse zuren, fijn hout, nog steeds zeer jong, veel kersenfruit en aardse tonen in de finale, rond, verleidelijk (14,5%)

Gerecht
Wagyu, gepofte ui, gevuld met ossenstaart, aubergine, miso, teransaus
Romig en zacht van smaak, met een mooi accent van de ui.

Wijn-spijs
Redelijk geslaagd, de wijn is iets te krachtig en heeft te veel inhoud voor het gerecht.

7,5

Muškat, Kozlović, Istra, Kroatië 2018
100% muškat momjanski, 33,6 g/l restsuiker. Veel kleur, duidelijke muscatgeur, kruidig en licht bloemig, rijp, zoetje en bittertje in de smaak, typische muscat (14,5%)