Bad Neuenahr

Wijngaarden bij Bad Neuenahr (foto: Deutsches Weininstitut)

Het is nog altijd de tragiek van veel wijnmakers van pinot noir in Californië, Oregon, Baden of waar ook ter wereld: veel mensen uit Europa proeven ze met de Bourgogne als referentie. Geven die mensen daarmee een brevet van onvermogen af, of is er misschien zelfs sprake van een overschatting van de pinots uit Bourgogne? We vroegen het aan Marc Adeneuer uit het Duitse Ahrdal, een van de allerbeste producenten van zijn regio.
tekst Louis Janssen
Weingut J.J. Adeneuer was een van de 13 domeinen uit de Ahr die zich gezamenlijk presenteerden op Wine Professional. De kleine regio van maar 563 ha. specialiseert zich sinds enkele decennia meer en meer als leverancier van uitmuntende pinot noirs (368 ha in 2018). De 15 ha. van Adeneuer zijn aangeplant met vooral spätburgunder, naast frühburgunder en weissburgunder.
De bodems in de regio zijn uitermate geschikt voor de ‘burgunders’. Het gebied is een deel van het noordoostelijke Eifelgebergte, even ten zuidwesten van Bonn. Marc Adeneuer: ‘Terroir is hier het belangrijkst. Kale grond van verweerde leisteen, vulkanisch gesteente, leem, grauwacke en grind absorbeert de warmte overdag en geeft deze ‘s nachts af aan de wijnstokken. Het effect wordt nog eens versterkt door de wijngaardmuurtjes van donkere leistenen. Na deze basisstructuren komt de wijnmaker. Hij moet alles vertalen in zijn wijnen. Bij ons geven vooral leisteenbodems wijnen met lichte aroma’s van cassis en bittere amandelnoten, terwijl de vulkanische bodems of perceeldelen met een groter aandeel löss duidelijk meer donkere fruitaroma’s geven.’
Adeneuer en zijn broer Frank beschikken over een viertal gerenommeerde percelen, waarvan er één beschouwd wordt als het beste in de Ahr en dat perceel is tevens voor 100% eigen bezit: de Walporzheimer Gärkammer, een VDP.Grosses Gewächs. Daarnaast maakt hij VDP.Grosses Gewächs uit de Kräuterberg, Sonnenberg en Rosenthal, wijngaarden waarvan de basis werd gevormd vanaf zo’n 50 miljoen jaar geleden tijdens ontstaan van de Alpen.
Marc Adeneuer

Marc Adeneuer (foto: VDP)

Walporzheim

Wijngaard bij Walporzheim (foto: Deutsches Weininstitut)

Dat het weingut al sinds 1714 wijn produceert, heeft uiteraard geen enkele relatie meer tot de kwaliteit van de huidige wijnen. Men koppelt tegenwoordig traditie aan moderniteit en dat uit zich onder andere in het gebruik van nieuwe barriques en het sinds 2004 loslaten van de klassiek Duitse indeling in Prädikate. De rode wijnen krijgen voor de spontane gisting eerst een koude maceratie. De beste wijnen verdwijnen voor 18 tot 20 maanden op nieuw eikenhout. Flesrijping varieert, zoals bij de Kräuterberg die pas na zes jaar op de markt komt.
Dat Adeneuer op Wine Professional aanwezig was, voor het eerst, heeft een logische oorzaak. ‘Jullie zijn onze belangrijkste markt binnen Europa. We ontvangen veel bezoekers, je bent hier in 2,5 uur. Verder heeft de gastronomie een flinke inhaalslag gemaakt en we denken dat we daar goed bij passen met onze frisse stijl en de goede balans tussen alcohol, fruit en tannine. Het hout is elegant gedoseerd en het natuurlijke fruit van de pinot noir heeft de overhand.’
Tim Adeneuer

Tim Adeneuer, de zoon van Frank

Terug naar de tragiek uit het begin. Adeneuer: ‘Het is natuurlijk geen overschatting van de pinot noir uit Bourgogne, waar hij geteeld wordt op kalkrijke bodems en andere smaakcomponenten krijgt dan op de leisteen in de Ahr. Je kunt beter proeven op de eigen kwaliteitskenmerken van onze pinots. Die zijn de laatste decennia sterk gestegen en niet alleen door de rendementen te verlagen.’