Jorge Monzon

Wijnmaker Jorge Monzón

In het kader van zijn 60-jarig bestaan organiseert Wijnimport Bart dit jaar verschillende boeiende proeverijen. Deze keer verzorgde de importeur bij Café-Restaurant Terroir in Utrecht van Wim Rieff en sommelier Julian Klaassen een masterclass gewijd aan het Spaanse Dominio del Águila. De grote jubileumviering voor zakelijke en horecarelaties van Bart vindt plaats op 2 en 3 juni in het Fort Benoorden Purmerend.
proefnotities Jan van Lissum
Speciale gast bij de proeverij in Utrecht was Jorge Monzón, eigenaar-wijnmaker van Dominio del Águila, die zijn wijnen persoonlijk kwam toelichten. Chef Niels van Meeteren (voorheen o.a. Spectrum, De Kromme Watergang) bereidde bij enkele wijnen bijpassende lunchgerechten.
Met als uitgangspunt de oude familiewijngaarden in La Aguilera, nabij Aranda de Duero, startte Jorge Monzón samen met zijn vrouw Isabel Rodero in 2010 een eigen wijngoed: Dominio de Águila. De jaren daarop kochten ze vele oude percelen in de regio.
Momenteel bezitten ze bijna 70 hectare, verdeeld over meer dan 200 percelen, veelal met een gemengde aanplant. De oudste percelen zijn 100 tot 150 jaar oud en de tempranillo staat daar in de meeste gevallen nog op zijn originele pre-phylloxera-onderstok.
De wijngaarden liggen op hoogtes tussen de 800 en 950 meter, waar het verschil tussen dag- en nachttemperatuur ’s zomers kan oplopen tot wel 20 graden. De ligging, de ouderdom en het microklimaat zorgen samen voor zeer gezonde, uitgebalanceerde wijngaarden en de biodynamische teelt met af een toe een lichte organische bemesting lag voor de hand.
Jorge Monzon en Henk Bart kopie

Jorge Monzón en Henk Bart

flessen 2
flessen 1
flessen 3
flessen 5
flessen 4
Jorge leerde het vak na zijn wijnbouw- en oenologiestudie in Bordeaux en Bourgogne bij Domaine de la Romanée-Conti, Vega Sicilia en Bodegas Arzuaga-Navarro, waar hij negen jaar technisch directeur was. Zijn eigen wijnen maakt hij met gebruik van traditionele methodes in een 15-eeuwse kelder met betonnen fermentatiekuipen en oude barriques. De druiven worden in veel gevallen met de voeten getreden, de fermentatie vindt plaats met (deels) hele trossen, de malolactische fermentatie is spontaan en duurt lang. Rijping vindt grotendeels plaats in Franse barriques. De wijnen blinken uit in finesse, complexiteit en elegantie.

Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111

Café-Restaurant Terroir, Utrecht, 030-2722944

Proeverij Aguila

De proeverij

Proefnotities

***

Picaro de Aguila Clarete Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2021
65% tempranillo, 35% o.a. blanca del pais, garnacha, albillo, bobal, selectie afkomstig van zeer veel percelen met oude stokken, hoogteligging 800-970 meter, 8-9 maanden fermentatie (alle druiven bij elkaar) en 17 maanden rijping in Franse barriques, jaargang 2020 was een van de winnaars van het 34e Proefschrift Wijnconcours; frambozenkleurig, rozerood, ingehouden geur, fijne aroma’s, intens rijp fruit, kruidige ondertoon, aangename rosé met karakter (13%) € 39,87

****

Peñas Aladas Clarete, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2020
50% tempranillo, 50% albillo mayor, bruñal, garnacha, bobal, cariñena, afkomstig van 3 percelen op 870 m hoogte met meer dan 100 jaar oude stokken, 8-9 maanden fermentatie (alle druiven bij elkaar) en 30 maanden rijping in Franse barriques; fijne kleur, aromatisch, veel vulling, complex, bourgogne-stijl, fijne kruidigheid, prachtige smaakbeleving, harmonieus, veel lengte, grootse gastronomische wijn ca. € 300,00

***

Picaro de Aguila Vinas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2022
Tempranillo, blanca del pais, garnacha, bobal, tempranillo gris, wijngaard op 860 m hoogte, 75 jaar oude stokken, fermentatie hele trossen op beton, langzame malolactische fermentatie in eiken vaten, 12 maanden rijping in Franse barriques; homogene donkere kleur, fraaie geur, subtiele aroma’s, zacht fruitig, mooie kruidentoets, prima tannine, goede structuur, evenwichtige maaltijdwijn (14%)

****

Picaro de Aguila Vinas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2021
Tempranillo, blanca del pais, garnacha, bobal, tempranillo gris, wijngaard op 860 m hoogte, 75 jaar oude stokken, fermentatie hele trossen op beton, langzame malolactische fermentatie in eiken vaten, 13 maanden rijping in Franse barriques; veel kleur, hechte geur, aromatisch, versmolten, mooie tannine, veel inhoud, pittig, karakter, mooi samengesteld, voornaam, hint van chocolade, veel potentieel en lengte € 34,18

****

Reserva, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2020
95% tempranillo, 5% o.a. blanca del pais, garnacha, bobal, meer dan 100 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten geperst, fermentatie op beton, malolactisch en 29 maanden rijping in Franse barriques; veel kleur, intens, nog heel gesloten, opeengepakt, mooi versmolten en samengesteld, volle smaaktonen, rijke vulling, goede kruidige ondertoon en tannine, fraai ontwikkeld, heel speciaal (14%) € 81,63

****

Reserva, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019
95% tempranillo, 5% o.a. blanca del pais, garnacha, bobal, meer dan 100 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten geperst, fermentatie op beton, malolactisch en 35 maanden rijping in Franse barriques; mooi ontwikkeld, nog duidelijk gesloten, flinke zuren, goede structuur, goede zoet-zuurbalans, wat ruiger, meer kader, maar fijne kruidigheid, duidelijk aanwezige tannine, wijn in zeer goede conditie, wat meer broeierig, goede lengte € 81,76

****

Peñas Aladas Gran Reserva, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2018
85% tempranillo, 15% o.a. blanca del pais, garnacha, bobal, meer dan 100 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten geperst, fermentatie op beton, malolactisch en 51 maanden rijping in Franse barriques; intense hechte geur met opeengepakte aroma’s, in de smaak eerder opengeplooid, versmolten, finesse, aangenaam fruit, mooie kruidigheid, balans, veel lengte, gastronomische wijn (14,5%) ca. € 300,00

****

Canta La Perdiz, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019
Tempranillo, aangevuld met o.a. blanca del pais, cariñena, garnacha, bobal, wijngaard op 890 m hoogte, 100-150 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten geperst, fermentatie op beton, 7 maanden malolactisch en 31 maanden rijping in Franse barriques; intense kleur, hecht, vrij toegeplooid, goed versmolten, duidelijk kruidige ondertoon, duidelijk aanwezige tannine, intense warme smaak, nog gesloten finale, maaltijdwijn, veel lengte (14,5%)
ca. € 400,00

****

Albillo Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019
Albillo mayor, meer dan 100 jaar oude stokken, 10 maanden fermentatie in Nevers-barriques, productie: 5932 flessen; volume in geur en smaak, homogeen, opeengepakte aroma’s, zeer veel inhoud, rijp, hoge zuren, licht oxidatieve tonen, associatie met Jura, mooie dosering minerale toets, schoon middenpalet met rijp fruit, levendige en mooi droge finale (13%) ca. € 110,00

Wijn & spijs

***

Picaro de Aguila Clarete Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2020
65% tempranillo, 35% o.a. blanca del pais, garnacha, albillo, bobal, selectie afkomstig van 400 percelen met oude stokken, hoogteligging 800-970 meter, 8-9 maanden fermentatie (alle druiven bij elkaar) en 17 maanden rijping in Franse barriques; evenwichtig, vullend, mooi ontwikkeld, opulent, smaakvol, goede intensiteit en bite, aangenaam € 31,38

**** In combinatie met:
Wortel, chutney, anijspaddenstoel & karnemelk
Fris en schoon, geurrijk en smakelijk gerecht, goede aansluiting, vooral de anijspaddenstoel maakt indruk.

****

Albillo Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019 (magnum)
Albillo mayor, meer dan 100 jaar oude stokken, 10 maanden fermentatie in Nevers-barriques, stond 1 uur open; meer breedte en complexere aroma’s, vullend, fijne ondertoon, rijk geschakeerd, meer vulling en diepgang, subtiele kruidigheid, licht medicinaal toontje, veel sap, opvallende zuren in finale doen denken aan Jura-wijn, crispy, energiek, rijk, zeer verleidelijk, veel lengte, gastronomische topwijn

**** In combinatie met:
Kokkels, rundermerg, beurre blanc
Geurrijk gerecht, mooie aromatische vulling. Het gerecht wordt volledig door de wijn opgenomen. Prima combinatie op niveau.

****

Reserva, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019
95% tempranillo, 5% o.a. blanca del pais, garnacha, bobal, meer dan 100 jaar oude stokken, hele trossen met de voeten geperst, fermentatie op beton, malolactisch en 35 maanden rijping in Franse barriques; mooi ontwikkeld, nog duidelijk gesloten, flinke zuren, goede structuur, goede zoet-zuurbalans, wat ruiger, meer kader, maar fijne kruidigheid, duidelijk aanwezige tannine, wijn in zeer goede conditie, wat meer broeierig, goede lengte € 81,76

*** In combinatie met:
Lamsnek, asperge, aardappel
Lamsnek is uitstekend van smaak en structuur. De wijn sluit naadloos aan op het gerecht, zeer smakelijke combinatie.

Jorge en Wim Rieff

Jorge en Wim Rieff (Terroir)

wortel chutney

Wortel, chutney, anijspaddenstoel & karnemelk

kokkels rundermerg

Kokkels, rundermerg, beurre blanc

lamsnek asperge

Lamsnek, asperge, aardappel