Sloveense wijnmakers

Sloveense wijnmakers tijdens Wine Professional

Slovenië was themaland tijdens Wine Professional 2020 en daarom was het de Sloveense ambassadeur, mevrouw Sanja Stiglic, die daags tevoren officieel het startschot gaf voor de beurs.
proefnotities Ivo Ivanis
Het omlijstend programma ging op de eerste beursdag van start met een proeverij waarbij een aantal van de aanwezige Sloveense producenten ieder een wijn presenteerden. Het was een prima selectie van over het algemeen goed gemaakte wijnen, maar echte hoogvliegers ontbraken. Tijdens onze reis naar Slovenië in 2019 hebben we wijnen van een hoger niveau geproefd. Na deze eerste kennismaking konden geïnteresseerde beursbezoekers nog veel meer wijnen proeven in het speciale Slovenia-paviljoen. Daarnaast stonden er verschillende Sloveense producenten in het paviljoen van The Orange Wine Revolution, waaronder Batič, Svetlik, Mlečnik en Klabjan. In dit artikel aandacht voor enkele wijnmakers, plus de notities van de wijnen van de proeverij.

Istenič

Janez Istenič was een pionier toen hij in 1968 onder eigen naam zijn eerste sparkling wine produceerde. In die tijd maakte Slovenië nog deel uit van Joegoslavië en waren alle grotere wijnbedrijven staatseigendom. En slechts één daarvan bracht een mousserende wijn op de markt. Vanaf 1990 is de kwaliteit van de wijnen van Istenič snel gestegen. Nieuw aangeplante wijngaarden werden volwassen en nieuwe technologie zorgde voor een betere en schonere productie. Janez bleef trouw aan zijn eerste liefde, mousserende wijnen volgens traditionele methode, maar ging daarnaast ook stille wijnen en aceto balsamico produceren. Zijn zoon Miha, tot voor kort een succesvol bandmanager, heeft inmiddels de dagelijks leiding over het bedrijf op zich genomen.

Miha Istenic

Miha Istenič

Lucija en Spela Mukenauer

Lucija en Špela Mukenauer

Mukenauer

Het familiebedrijf Mukenauer begon in 1903 met wijnmaken en staat inmiddels onder leiding van de vierde generatie. Ze beschikken over 6,5 hectare aan wijngaarden in het dorp Svečina, in de regio Stajerska (Steiermark) aan de grens met Oostenrijk, beplant met elf verschillende druivenrassen. De oude wijnkelder staat bekend als de diepste wijnkelder van Slovenië. Mukenauer oogst de laatste jaren vooral succes met hun pinot gris die dankzij een lang contact met de schillen een opvallende roze kleur heeft. Ook de drie cuvées genoemd naar de drie zussen (de vijfde generatie) Špela, Lucija en Maruša doen het goed. Jaarlijks produceert de familie zo’n 30.000 liter aan vooral levendige, droge wijnen.

Poljšak

Samuel vertegenwoordigt de vijfde generatie binnen de familie Poljšak die zich met wijnbouw bezighoudt. Anton, geboren in 1830, was de eerste Poljšak die de leiding kreeg over het wijndomein in Gradišče in de Vipava-vallei. Voor die tijd werd er ook al wijn gemaakt: in de oude kelders stonden ooit wijnen die in de tijd van Napoleon door de toenmalige Franse bezetters werden gewaardeerd. Bij recente graafwerkzaamheden ten behoeve van een nieuwe wijnkelder werd een kleine grot met een waterbron blootgelegd. Deze doet nu dienst als natuurlijk systeem om de temperatuur en de vochtgraad op peil te houden. Het wijngaardbezit omvat 5 hectare, beplant met regionale rassen als zelen, rebula, pinela en rumeni, naast internationaal bekende druiven als sauvignon blanc, chardonnay, muscat, riesling, merlot en cabernet sauvignon.

Leber

De familie Leber runt al sinds 1795 een gemengd boerenbedrijf in de regio Stajerska. Momenteel wordt het bewoond door drie generaties. Alenka and Ivan Leber houden overzicht over de werkzaamheden van hun dochters en echtgenoten. Barbara en Jernej bekommeren zich om de koeien, terwijl Katja en Gregor zich bezighouden met de wijngaarden en wijnproductie. Grootouders Fanika and Franček dragen hun steentje bij waar mogelijk. Vier hectare aan wijngaarden bezitten ze, al generaties lang beplant met regionale druivenrassen. Trouw aan de tradities maken ze op natuurlijke, ambachtelijke wijze een gevarieerde reeks wijnen, uiteenlopend van toegankelijke, fruitige wijnen gerijpt op rvs, tot speciale cuvées afkomstig van bijzondere percelen of uit uitzonderlijk goede jaargangen, die rijpen in eiken vaten of amfora’s.

familie Leber

De familie Leber

Jamšek

Ook het domein Jamšek, in de Vipava-vallei, kent een lange wijnbouwtraditie. In de kelder staat een vat uit 1887 dat nog altijd in gebruik is voor de rijping van wijn. Als zelfstandig wijnproducent ging het bedrijf van start in 2006. Met 6 hectare aan wijngaarden en een jaarlijkse productie van 15.000 flessen heeft Jamšek bekendheid gekregen als boutique winery. Eigenaar Ivan Jamšek heeft de leiding in de wijngaarden, Marko Jamšek draagt zorg voor de vinificatie en Erika Jez doet de sales en organiseert proeverijen en presentaties. Er worden twee categorieën wijn gemaakt: toegankelijke, doordrinkbare, aromatische wijnen en complexere wijnen met een barriquerijping sur lie.

Sloveense wijnen
Proefnotities

8

Rare Brut Nature, Istenič, Bizeljsko-Sremič, Slovenië 2018
70% rumeni plavec 30% chardonnay. Goede kleur en fijne mousse, gist en brooddeeg, bloemig, venkel, strakke aanzet, granny smith en citrus, frisse zuren en zacht romige finale, toegankelijk (11,5%) Wijnkoperij Parelwijn € 27,50 (bij aankoop 6 flessen)

7,

Sivi Pinot, Mukenauer, Štajerska, Slovenië 2018
Pinot gris. Zachtroze kleur, bloemig en zacht klein rood fruit, ronde aanzet, mild zoetje, toegankelijk met zachte romige finale, mist wat spanning (12%)

7+

Seven Numbers Furmint, Puklavec Family Wines, Jeruzalem, Slovenië 2018
Furmint. Goede kleur, tropisch fruit, ronde en romige aanzet, geur en smaak komen overeen, frisse zuren, citrus, strakke finale (13%) Dare Wines

7,5

Sauvignon, Kušter, Štajerska, Slovenië 2018
Sauvignon blanc. Goede kleur, typische sauvignon blanc, intense geur met veel tropisch fruit, in smaak veel sap en fruit, strak en iets kort (12%)

7+

Sauvignon, Poljšak, Vipavska Dolina, Slovenië 2018
Sauvignon blanc. Licht van kleur, bloemig, wit fruit, zachte sauvignon-typiciteit, rond zoetig, Engelse zuurtjes, iets kort en eenvoudig (12%)

7,5

Rebula, Kmetija Prinčić, Goriška Brda, Slovenië 2017
Ribolla gialla. Veel kleur, zachte oxidatieve toets, noten, lichte ziltigheid, de smaak is redelijk fruitig, bittertje, noten, aparte stijl, lichte krijttoets, fris (13%)

7,5

Sivi Pinot, Leber, Štajerska, Slovenië 2017
Pinot gris. Veel kleur, geparfumeerde geur, bloemig, sinaasappelschil en oosterse kruiden, ronde aanzet, vanille, karamel, noten, bittertje, redelijke lengte met duidelijke houtinbreng, gastronomische wijn (14%)

8

Prepih Gold, Jamšek, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
80% ribolla gialla (1 jaar maceratie zonder contact met zuurstof, 1 jaar rijping in kleine eiken vaten) 10% pinela 10% zelen, orange wine. Veel kleur, aromatisch, oosterse kruiden, rozemarijn, ziltigheid, opent zich in het glas, aparte geur, redelijk fruitige aanzet, sappig, frisse zuren, de smaak komt overeen met de geur, jong, heeft tijd nodig, goede balans, aparte gastronomische wijn, mooi bij Aziatische gerechten, decanteren aanbevolen (13,5%)

8

Rebula, Svetlik, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
Ribolla gialla, rijping op eiken vaten van 500 liter, orange wine; oranje kleur, rustige geurwaaier, sappige aanzet, wat gedroogd fruit en confituur, breed en aromatisch, goede balans, fijne afgeronde structuur, gastronomische wijn (13,5%)

7,5

Pinot Noir, Kristančič, Goriška Brda, Slovenië 2016
Pinot noir; evenwichtige geur en smaak, mooi gerijpt fruit, goede vulling, geur en smaak komen overeen, aangename zuurgraad, duidelijke invloed van Amerikaans hout

7,5

Amfora Cabernet Sauvignon, Erzetič, Goriska Brda, Slovenië 2016
Cabernet sauvignon, 18 maanden barrique, 12 maanden amfora, 6 maanden flesrijping; duidelijk cabernet sauvignon, aan de harde kant, rustieke ondertoon, cassis, tabak, te sterke houtinvloed, fruitige aanzet, nog jong