Evelyne en Erhard Heumann

Evelyne en Erhard Heumann

De vriendelijke wijnmaker Erhard Heumann wil de eerste vraag die we stellen op Wine Professional aanpassen. Waarom een Duits-Zwitsers stel een wijndomein start, uitgerekend in de Hongaarse regio Villány. ‘De vraag is niet helemaal goed, want ik ben geboren in Beieren. Niet dat het veel uitmaakt.’
tekst Louis Janssen, proefnotities Ivo Ivanis en Jan van Lissum
Waarvan acte. Dat hij met zijn Zwitserse Evelyne in Hongarije een wijndomein startte, lag aan zijn schoonvader, die na de val van het IJzeren Gordijn in de regio Villány inkopen deed voor zijn staalbedrijf. Heumann raakte enthousiast, ook door de mensen en het landschap. ‘Uit mijn vorige leven als bankier in Zwitserland kende ik de complexe smaken van goede wijn, en die kwam ook al uit deze streek. We begonnen serieus in 2003. Dat waren 3000 flessen, eigenlijk vooral om te laten zien dat ik het kon. Nu maken we er gemiddeld 35.000, van ongeveer 15 hectare en druiven als kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, riesling en chardonnay.’
Wijngaarden van Heumann

Wijngaarden van Heumann

Frisse zuurgraad

Het is opvallend dat Heumann in de regio die tegenwoordig internationaal bekend is om zijn uitmuntende wijnen van cabernet franc, in meerderheid kékfrankos heeft staan. ‘Die druif is de meest autochtone Hongaarse. Pas in 2007 maakte ik de eerste cabernet franc, omdat ik nog moest wennen aan de vinificatie ervan. Maar ook om hem te maken op de manier die hier het beste past. Ten westen van Villány op het plateau van Siklós zit je namelijk na een meter al op de kalksteen, terwijl het er een stuk koeler is dan in de belangrijkste wijngaarden in de buurt van Villány, waar kalksteen soms op 15 meter diepte zit. Daardoor heeft mijn cabernet franc een frissere zuurgraad en een iets levendiger vruchtexpressie.’

Geen nieuw hout

Een goede wijn heeft volgens hem allereerst geen fouten, ‘dus geen natuurwijn of amberkleurige’. ‘Aroma en smaak staan voorop, niet bedwelmend zwaar of met overheersend eiken. Dat gebruik ik eigenlijk alleen voor de cabernet franc, maar nooit nieuw. Het terroir geeft hier elegantie, mineraliteit en aciditeit. Voor mij bestaat terroir uit bodem, regen, zon en ook een beetje wijnmaker. Ik bepaal namelijk de onderstokken, en de opbrengst per hectare is bijvoorbeeld maar een derde van wat mag. Mijn percelen vallen voor 90% onder de DHC Villány-Siklós -Districtus Hungaricus Controllatus- en daar is tot 60 hl/ha toegestaan.’

‘Voor mij bestaat terroir uit bodem, regen, zon en een beetje wijnmaker’

Kennis ontbreekt vaak

Heumann vindt zijn aanwezigheid op Wine Professional belangrijk. ‘Dat hier heel veel grote namen en duizenden andere mensen uit de gastronomie komen proeven is goed. Zij zijn dikwijls de aanjagers van de interesse voor een bepaald gebied, een wijn of een heel domein, en dat biedt anderen de kans om ze ook te proeven. We moeten het ook zelf doen, want bij veel mensen ontbreekt de kennis over de smaak van Hongaarse wijnen. Soms weigeren mensen gewoon te proeven. Verder ontbreekt er iets als een gezamenlijke marketing. De Oostenrijkers doen dat veel beter.

kruis naast de wijngaard
‘In 2030? De opwarming wordt echt een fikse uitdaging. Nieuwe ziektes komen op ons af. Zo is er voor het eerst black rot gesignaleerd. Over de opvolging kan ik nog weinig zeggen. Mijn zoon werkt als oenoloog in Zwitserland, dus wie weet.’

Proefprofiel

Heumann is een van de topproducenten uit Villány-Siklos. Het bedrijf produceert schone, pure wijnen met een opvallende fraîcheur. Ze zijn smaakvol, evenwichtig, zeer vitaal en doordrinkbaar.

Lekkers uit Hongarije, Moerdijk, 0168-320325

TRINITÁS 2016
Proefnotities

Geproefd op Wine Professional

7,5

Gewurztraminer, Heumann, Villány, Hongarije 2018
Gewurztraminer; goede kleur, elegante geur, fijne kruidigheid, droog en fris, duidelijke tropische traminertoets, toegankelijk en doordrinkbaar (13%) € 13,50
dozen

7,5

Rajnai Rizling, Heumann, DHC Villany, Hongarije 2017
Riesling, 10-20 jaar oude stokken, löss met kalksteen; iets meer kleur, hint van goût de pétrol, typische associatie met jutezakken, kenmerkend voor de streek, mineralig, elegant, fruitig (12%) € 11,95

8-

Lagona, Heumann, Villany, Hongarije 2015
45% merlot, 30% cabernet sauvignon, 15% blaufränkisch, 10% cabernet franc, 8-15 jaar oude stokken, fermentatie op rvs, 22 maanden rijping in gebruikte Hongaarse barriques en 500-litervaten; goede kleur met lichtbruine rand, aards, zwart fruit, sappige aanzet, stevige tannine, hint van koffie, redelijke bitters, correcte lengte (%) € 11,95

8

Kékfrankos Reserve, Heumann, Villany, Hongarije 2012
Kékfrankos, 17 jaar oude stokken, 22 maanden rijping in Hongaarse 500-litervaten; meer kleur, kersenfruit en pruimen, licht romig, goede aanzet, frisse zuren, mooi fruitig middenpalet, goede houttoets, prima lengte (13,5%) € 18,95

8,5

Terra Tartaro, Heumann, Villany, Hongarije 2012
50% cabernet sauvignon, 25% merlot, 25% cabernet franc, 24 maanden rijping in Hongaarse barriques en 500-litervaten; veel kleur, zuiver, romig, opvallende toets van hout, goede fruittonen, zure kersen in geur en smaak, krachtig smaakpalet, aards, balans, zuren zijn mooi aanwezig, meer doorkomst van alcohol (14,5%) € 32,50

8,5

Trinitás Cabernet Franc, Heumann, Villany, Hongarije 2016
Cabernet franc, 24 maanden barriquerijping; zeer veel kleur, romig en aards, veel zwart fruit, o.a. kersen en pruimen, hint van koffie, zuiver, elegant, veel lengte (14,5%) € 29,95

8

Tramini Late Harvest, Heumann, Villany, Hongarije 2017
Traminer; mooie hechte kleur, hint van peer, zoetig, kruidig, lychees, citrusfruit, toegankelijk, fijne zuren, breed palet, grote verrassing, mooie prijs-kwaliteitverhouding (9,5%) € 15,50

Elders geproefd

8

Cabernet Franc, Heumann, Villany, Hongarije 2011
Cabernet franc; fraaie kleur, goede intensiteit, mix van zwoel fruit en typische aardse toets van de regio, zachte, versmolten aanzet, opvallende kruidigheid, licht oosters, goed houtgebruik, uitstekende balans, goede lengte, ander type cabernet franc dan we gewend zijn van Villány (15,5%) € 29,95

8-

Lagona, Heumann, Villany, Hongarije 2012
45% merlot, 30% cabernet sauvignon, 15% blaufränkisch, 10% cabernet franc, 8-15 jaar oude stokken, fermentatie op rvs, 22 maanden rijping in gebruikte Hongaarse barriques en 500-litervaten; goede kleurintensiteit, licht stallige geur, daaromheen diversiteit aan mooie aroma’s, waaronder rijp fruit, smaak komt overeen met geur, evenwichtig smaakpalet, vullend, knappe spanning, mooie lengte, aangename wijn (14,5%) € 14,95