tekst Jan van Lissum
Een geslaagde wijn-spijscombinatie, waarbij wijn en gerecht elkaar naar een hoger niveau tillen, ontstaat niet bij toeval. Het vereist veel tijd, moeite, talent, ervaring, creativiteit, flexibiliteit en een nauwe samenwerking tussen chef en sommelier. In de artikelenreeks Best matches besteden we aandacht aan restaurants en horeca-/wijnprofessionals die jaar in jaar uit veel investeren in het bedenken en samenstellen van de fraaiste combinaties.
De combinaties
Aspic met witte asperge en Royal Oscietra kaviaar
Tartelette, langoustine en doperwt
Asperge tempura met Castelfranco
Drie koud geserveerde amuses die mooi op elkaar aansluiten. Fris van smaak, luchtig, evenwichtig en aangenaam, een veelbelovende entrée.
***
Grüner Silvaner trocken, Weingut Keller, Rheinhessen, Duitsland 2021
Sylvaner; glasheldere kleur, zuivere geur en smaak, mooie balans tussen hoge zuren en fruit, goede lengte, schoon, elegant en doordrinkbaar (12%)
Importeur: Clarijs Fine Wine Selections
*** Wijn & spijs
Neutraal maar evenwichtig, lekkere combinatie. Niets is overdreven.
*** Tartaar van Hollandse fles, amandel en kamille
Koud geserveerd gerecht. De blokjes inktvis hebben een rubberachtig mondgevoel en een frisse omlijsting. De amandel doet het goed in een vettige onderlaag van olijfolie en verrijkt het smaakpalet. De kamille vormt een aangenaam accent.
***
Riesling, Weingut Heymann-Löwenstein, Mosel, Duitsland 2019
Riesling; licht ontwikkelde kleur, fraai ontwikkelde geur en smaak, fijne zuren, schoon, levendig en evenwichtig, zeer aangenaam (12,5%)
Importeur: Résidence Wijnen
*** Wijn & spijs
Keurige combinatie van een fris gerecht en een frisse wijn. Levendig en mooi geschakeerd van smaak, evenwichtig en schoon. Licht verteerbare opening van het diner. De rijpe tonen in de wijn vangen vooral de inktvis en de amandel goed op.
*** Aubergine tostada, gegrilde tuinbonen en kruiden uit de tuin
Licht verteerbaar vegetarisch gerecht met pittige accenten en omgeven door frisse zuren en bitters. Mooie mix van Noord-Europese en Mexicaanse invloeden.
***
Pur Jus, Domaine Ruhlmann-Dirringer, Alsace, Frankrijk 2022
Sylvaner, auxerrois, riesling, 13 maanden rijping in foeders, vin nature; zeer schone wijn, rechttoe rechtaan, mooi sappig fruit, passende zuren, fris en elegant, goed geslaagde blend met veel lengte (12%)
Importeur: Zuiver Wijnen
**** Wijn & spijs
Zeer goede eigentijdse combinatie. Het gerecht absorbeert de wijn en er ontstaat een energiek smaakpalet met veel spanning. Verrassend en gedurfd.
*** Zeeduivel met saffraan en pijnboompit
Mooi stevig wit vlees, omringd door hoge zuren en veel bitters. De smaakvolle, vettige saus zorgt voor balans. Extreme maar aangename ervaring.
****
Malvasia de Sitges, Dasca Vives, Vino Blanco, Spanje 2021
Malvasia de sitges, zeer zeldzaam druivenras, biodynamisch; oranje kleur, aromatisch, rijp en rijk, mooi fruit en goede bitters, ook strak, breed, licht medicinaal, aparte finale, eigenzinnige wijn met veel lengte (13,5%)
Importeur: De Geluksdruif
**** Wijn & spijs
De atypische smaken van wijn en gerecht ontmoeten elkaar in de combinatie, waarbij de saus de verbindende schakel vormt en het smaakpalet afrondt. De wijn blijft een mooie, zelfstandige rol spelen en vormt tegelijk een vangnet dat alle aroma’s oppakt. Aparte, spannende match waarin de smaken verlengd worden. Er gebeurt veel, serieuze smaakervaring, mooie eenheid.
**** Morilles van de grill, gepekelde eidooier en lavas
Rijk, aromatisch en smaakvol gerecht met klassieke ondertoon en smeuïg mondgevoel. Heerlijk van samenstelling, eigenzinnig geheel.
****
Nuance, Jerôme Arnoux, Arbois, Frankrijk 2018
67% chardonnay, 33% savagnin; veel kleur, aromatisch, subtiel oxidatief, vullend en evenwichtig, gedoseerd intens voor een arbois, smaak met diepgang (13,5%)
Importeur: De Geluksdruif
**** Wijn & spijs
Evenwichtige en smaakvolle combinatie, waarin de licht krokante morilles goed tot hun recht komen. Heel aangenaam van smaak.
Topcombinatie
*** Parelhoen in twee delen:
Deels van de grill, met spitskool en sesam. Peperig, pittig met hoge zuren.
Deels met meer zuren en bitters, en een mooie rol voor de koriander.
***
Caor, Quartomoro, Cannonau di Sardegna, Italië 2022
Cannonau; de druif is herkenbaar, heerlijk fruit en passende zuren, evenwichtig en elegant, mooi ontwikkeld, smeuïg, groots door zijn eenvoud (13%)
Importeur: Verkerk Wijnimport
***** Wijn & spijs
Verrassend mooie combinatie. Beide delen lopen mooi mee met de aroma’s van de wijn. Vooral de spicy tonen neemt de wijn goed op. Evenwichtig en licht verteerbaar geheel.
*** Chocoladesorbet, hojicha (geroosterde groene thee) en morita (gerookte chilipeper)
De crèmige chocoladesorbet wordt evenwichtig verrijkt door de hojicha en de morita.
***
Garonnelles, Sauternes, Frankrijk 2017
Sémillon, sauvignon blanc, muscadelle; licht ontwikkeld, niet overdreven zoet, mooi rijp fruit, voldoende zuren, evenwichtig (13,5%)
Importeur: Résidence Wijnen
*** Wijn & spijs
Verrassende combinatie. Alle smaken van het gerecht tezamen passen uitstekend bij de sauternes. Knap gematcht, gewoon lekker.
Coulisse, Amsterdam, 020-7371007