nine seconds

Ultreia Mata Los Pardos
Ultreia Mata Los Pardos

Ultreia Mata Los Pardos Mencía, Bodegas Raúl Pérez, Bierzo, Spanje 2020

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Les Généreux, Zuphen
www.lesgenereux.nl

Achtergrond
‘Ultreia’ is afkomstig uit het Latijn en betekent zoiets als ‘Vooruit!’ of ‘We gaan verder’. Sinds de Middeleeuwen is dit een standaardbegroeting van pelgrims die elkaar tegenkomen op de weg naar Santiago de Compostela. ‘Et suseia’, luidt dan het antwoord, ‘En hoger!’.

Ultreia is ook de naam van een van de wijnlabels van de eigenzinnige en invloedrijke wijnmaker Raúl Pérez. Raúl werd geboren in Valtuille de Abajo, een dorpje aan de pelgrimsroute, waar zijn familie sinds het begin van de 18e eeuw het wijngoed Castro Ventosa bezit. Dat domein wordt sinds 2017 gerund door César, Raúls neef. Raúl die sinds 2003 zijn eigen bodega bezit, is nog wel altijd de voornaamste consultant. En dat is geen wonder, want Raúl heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de meest invloedrijke wijnmakers en terroirspecialisten van Noord-Spanje.

Op zijn 19e begon hij te werken op het familiedomein en een paar jaar later maakte hij zijn eerste wijn. Met de Ultreia-reeks begon hij in 2003 wijnen te produceren onder eigen naam. Zijn geboortedorp in de wijnstreek Bierzo bleef zijn basis, maar vanaf 2005 sloeg hij zijn vleugels steeds verder uit. Raúl stond mede aan de wieg van de bedrijven van Alvaro Palacios en de familie Peique en werkt sindsdien ook als consultant of wijnmaker in andere regio’s, aanvankelijk vooral in Noord-Spanje (Rías Baixas, Ribeira Sacra, Monterrei, Madrid), maar later ook verder van huis: Portugal (met Dirk van de Niepoort), Zuid-Afrika (met Eben Sadie).

In de loop der jaren maakte hij thuis en elders vele honderden wijnen, vaak in kleine volumes en vaak alleen maar als probeersel, als studiemateriaal. Eindeloos observeren, proeven en experimenteren werd bijna een levensdoel op zich. Alles om ter plekke microklimaat, bodem, wijngaard, wijnstok, druif en de resulterende wijnen tot in de kleinste details te doorgronden. Het maakte hem tot ‘the archetype of the intuitive winemaking genius’, zoals Decanter hem omschreef.

In eerste instantie was het vooral de regionale rode mencía-druif die centraal stond in zijn werk, maar later ging hij, met dezelfde studieuze precisie, ook wijnen maken van onder meer godello, garnacha en pinot noir.

Met de Ultreia-reeks focust Raúl naast authenticiteit vooral op toegankelijkheid. Hij streeft bij de mencíawijnen naar de ultieme balans tussen een relatief vroege oogst van voldoende rijpe druiven en een lange maceratieperiode en vergisting met hele trossen, zodat fruit, vulling en tannine perfect tegenwicht krijgen van opwekkende zuren en het elegante karakter van de druif optimaal tot uitdrukking komt. Houtinvloed wordt tot een minimum beperkt: Raúl werkt voornamelijk met oude foeders.
De beste single vineyards rond Valtuille de Abajo met oude stokken vormen sinds 2011 de basis voor de wijnreeks La Vizcaína, een stap hoger in het portfolio. Daarnaast produceert Pérez in zeer kleine volumes enkele individuele single vineyard-wijnen, zoals El Pecado en La Penitencia.

Exclusief voor Les Généreux produceerde Pérez 4000 flessen Ultreia Mata Los Pardos 2020. Mata Los Pardos is een van de betere wijngaarden in Valtuille de Abajo, gelegen op zo’n 500 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit klei, zand en kiezels en de mencíastokken zijn er 80 tot 90 jaar oud.

Proefnotities

Eerste indrukken
Vurige granaatrode kleur. Hechte geur, vrij opeengepakte aroma’s. Sappige en rijpe aanzet met intense tonen van vooral zwart fruit. Knappe zuren compenseren de inhoud en frissen de smaak duidelijk op. Levendige finale, mooie expressie van de druif. Rijk smaakpalet met veel lengte.

Na 1 uur
De geur ontplooit zich langzaam en er ontstaat meer ruimte. De expressie neemt toe en het fruit komt meer naar voren. Rijk en vol smaakpalet met goede structuur. Licht peperig tintje komt op in de finale. De balans wordt beter.

Na 4 uur
De verschillende aroma’s in geur en smaak integreren nu nog beter met elkaar. Mooie rol voor fruit en kruiden, ondersteund door een opwekkende invloed van de zuren en levendige tannine. Opvallend mooie balans die aanhoudt. De wijn heeft duidelijk baat bij enkele uren openstaan: de aroma’s komen beter tot zijn recht en alles is mooi versmolten. Verrassende ervaring. Prima inzetbaar bij de maaltijd.

Technische gegevens

Appellatie Bierzo
Wijngaard Mata los Pardos
Hoogteligging 500-550 meter
Bodemsamenstelling zanderige klei
Microklimaat continentaal mediterraan met invloed van de Atlantische Oceaan
Druivenras geproefde wijn mencía
Leeftijd wijnstokken ruim 80 jaar oud
Wijngaardbeheer biologisch
Vinificatie handmatige, relatief vroege oogst, lange schilweking, fermentatie met inheemse gisten
Opvoeding 12 maanden rijping in gebruikte foeders
Alcoholpercentage 13,5%
Productievolume 4000 flessen (exclusief voor Les Généreux)
Verkoopprijs per fles € 26,20
Onderscheiding Proefschrift Wijnconcours 2024: Wijn van het Jaar, cat. t/m € 30

Raul Perez

Raúl Pérez