nine seconds

pinot boir kreydenweiss d
pinot boir kreydenweiss m

Pinot Boir, Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128
www.pallaswines.nl
Achtergrond
Antoine vertegenwoordigt de 13e generatie van de familie Kreydenweiss, die zich meer dan drie eeuwen geleden in Andlau in de Elzas vestigde. Hij nam in 2008 samen met zijn vrouw Charlotte de leiding van het bedrijf over van zijn vader Marc, die overigens nog wel wijn maakt, maar dan in de Rhônestreek.
Het wijngaardbezit, sinds 1989 op biodynamische wijze bewerkt, bestrijkt 13,5 hectare, waaronder vier grand cru-wijngaarden: Wiebelsberg, Moenchberg en Kastelberg in Andlau, en de Kirchberg in Barr.
Antoine zette de werkwijze van zijn vader voort en versterkte daarbij het ‘hands-off’ karakter van de vinificatie, zodat de natuur nog meer vrij spel kreeg.
De grote variatie in bodemsamenstelling – kalksteen, zandsteen, klei, mergel, graniet, schistes – maken het mogelijk een breed scala aan wijnen te maken die elk een geheel eigen karakter bezitten, vaak met een strak smaakprofiel, een fraaie concentratie, een sterke mineralige toets en een licht oxidatieve stijl. Dankzij de relatief noordelijke ligging zijn de wijnen droger dan de meeste Elzaswijnen en bezitten ze een wat lager alcoholpercentage.
De Kritt Pinot Blanc werd in 2010 verkozen tot overall Witte Wijn van het Jaar van het Proefschrift Wijnconcours.
De Pinot Boir is een doordrinkbare pinot noir uit het gamma wijnen waarin de fruitexpressie voorop staat – vandaar de woordspeling ‘Boir’: om (door) te drinken. Naast de echte fruitwijnen produceert Kreydenweiss een reeks wijnen die vooral door het terroir getekend worden, plus een aantal grand cru’s en zoete wijnen.
Om het unieke karakter van ieder oogstjaar te benadrukken wordt jaarlijks een andere kunstenaar uitgenodigd om de etiketten te ontwerpen.
De wijnen van Kreydenweiss vormden voor topgastronomen voorheen vaak een bijzondere uitdaging, met name door hun opvallende mineraliteit en energieke smaakprofiel. Tegenwoordig komen dit soort eigenschappen in uitgesproken mate bijvoorbeeld voor in vins nature, maar jaren geleden was het vrij uitzonderlijk.
Proefnotities
Eerste indrukken

Elegante lichte kleur, aangename fijne geur, bosgeur, cantharellen, heerlijk rood fruit, heel licht pétillant in de aanzet, opvallend hoge zuurgraad, zeer levendig, fijne kruidige ondertoon, mooie spanning, lichte invloed mineralen, fris, doordrinkbare wijn met veel lengte (€ 22,50)

Na 2 uur

De kleur blijft natuurlijk, dun en elegant – karakteristiek voor pinot noir uit de Elzas.
De fijne geurtonen met herfstachtige associaties houden stand. Frisse en slanke toets van rood fruit, beschaafde tannine. Mooie diepgang en lengte. Elegant en opvallend harmonieus. Wijn met een duidelijk eigen karakter, fragiel en opwekkend. Wat je ruikt proef je ook, en dat blijft zo bij de latere proefmomenten.

Na 4 uur

De mineralen eisen langzamerhand meer aandacht op, zonder dat het fruit daaronder te lijden heeft. Veel energie en lengte, heel natuurlijk en opwekkend.

Na 6 uur

Fruit blijft mooi overeind, terwijl zuren en mineralen nu duidelijk de overhand hebben. Zuivere wijn die nog steeds niets van zijn vitaliteit verliest. Verbazingwekkend lange adem voor dit type wijn: het is geen blockbuster, geen complexe wijn, stevig ondersteund door hout of tannine, maar een wijn die het puur moet hebben van zijn elegantie, fragiliteit en souplesse. De invloed van mineralen blijft licht, maar toch voldoende sterk om de wijn een duidelijk Elzaskarakter mee te geven. Ook een aantal dagen later is de conditie nog verrassend constant.
Heerlijke zomerwijn, mits gekoeld, en uitstekend als maaltijdwijn, bijvoorbeeld bij vis of wit vlees. Zeer geslaagd bij kip piri piri.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaarden 13,5 hectare
Locatie binnen een straal van 10 km rond Andlau en in naburige plaatsen als Eichhoffen, Mittelbergheim en Barr
Ligging heuvels en uitlopers met zuid-zuidoostelijke expositie
Bodem zeer divers: rode zandsteen, graniet, zwarte, grijze en blauwe leisteen, kalksteen, mergel, klei; de pinot noir van de geproefde wijn staat aangeplant in diepe klei met kiezels en kwarts.
Klimaat continentaal, beschut door de Vogezen
Teeltmethode biodynamisch
Vinificatie handmatige pluk, spontane fermentatie van hele trossen en opvoeding in oude foeders. Geen filtering, geen tot zeer weinig toegevoegd sulfiet.
Alcohol 13,5%
Totale jaarproductie circa 120.000 flessen

Antoine Kreydenweiss

Antoine Kreydenweiss