nine seconds


Tradition Heritage Cuvée 10 Years, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk NV
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
www.wijnimportbart.nl
Achtergrond
Het zijn alle drie blends van verschillende jaargangen en druivenrassen. De meest uitgebreide is de Tradition Heritage 50 Years, een eenmalige jubileumeditie waarin maar liefst 31 jaargangen van de laatste halve eeuw samenkomen en tien verschillende druivenrassen die op het domein staan aangeplant: grüner veltliner, riesling, grüner sylvaner, muskat sylvaner, riesling sylvaner, welschriesling, muskat ottonel, traminer, muskateller. In de eenvoudigste, de Tradition Heritage 3 Years, zijn rieslings en grüner veltliners van drie recente jaargangen geblend. De hier geproefd Tradition Heritage 10 Years is een blend van 80% grüner veltliner en 20% riesling, afkomstig uit de oogstjaren 2010 (85%), 2009 (10%), 1996-2008 (5%).
Qua vinificatie wordt uitgegaan van de technieken die begin 19e eeuw standaard waren. De druiven worden met de hand geoogst, ontsteeld en gekneusd en ondergaan een maceratie van 10 tot 18 uur. Vervolgens worden ze met een basket press geperst, waarna de most vergist in grote eikenhouten vaten. Na de gisting wordt de wijn om de 3 à 5 maanden overgestoken. De wijn kan zo ‘ademen’ en wordt tegelijk gescheiden van zijn vaste bestanddelen en wordt uiteindelijk stabiel en helder.
Vanaf de stichting in 1171 tot 1995 werd het wijngoed in het Kamptal beheerd door de Cisterciënzer monniken van het klooster Zwettl. Ze kregen in 1171 de eerste wijngaarden in beheer (Heiligenstein en Gaisberg) en in 1740 kwam het slot zelf in hun bezit. Na een brand in de winery die zij bezaten in Kammern, werd Schloss Gobelsburg in 1786 ingericht voor de wijnproductie.
De monniken breidden in de loop der eeuwen het bezit uit met andere topwijngaarden in de omgeving en vergaarden een schat aan ervaring en kennis op het gebied van wijngaardonderhoud en wijnproductie. In de kelders bewaren ze een indrukwekkende hoeveelheid oudere jaargangen die teruggaat tot de jaren veertig van de vorige eeuw. Een paar duizend flessen hiervan doneerden de monniken voor de productie van de Tradition Heritage 50 Years Jubileumeditie.
In 1996 droeg de kloosterabt het management van Schloss Gobelsburg over aan Michael en Eva Moosbrugger (aanvankelijk samen met Willi en Edwige Bründlmayer), die het wijngoed sindsdien een grote internationale reputatie hebben bezorgd. Het wijngoed is inmiddels aangesloten bij de Österreichische Traditionsweingüter en Michael werd in 2006 door Falstaff verkozen tot Wijnmaker van het Jaar. Hij beschikt over 60 hectare aan wijngaarden, voor het merendeel beplant met grüner veltliner (50% – deels 50 jaar oude stokken) en riesling (25%).
Proefnotities
Eerste indrukken
Veel kleurdiepte, nogal gesloten in de geur, rijpe, rijke aroma’s, zeer breed en intens. In de smaak komen de geuraroma’s heel duidelijk terug. Prachtige balans, veel lengte, overweldigende ervaring.
Na 2 uur
De aroma’s in geur en smaak ontwikkelen zich, geur en smaak kruipen als het ware naar elkaar toe en lopen in elkaar over. De wijn wordt toegankelijker: naast inhoud komt er nu ook meer ruimte voor finesse.
Na 3 uur
De aroma’s zijn nu delicater en volledig versmolten. Smaakassociaties met bonbons van crèmige witte chocolade en fijne cacao-tonen. De wijn wordt voluptueus, met een link naar een rijke, complexe gerechten op basis van wit vlees of vis.
Na 6 uur
De kleur is nog altijd intens, diep en dik. Rijpe tonen overheersen, de houtinvloed is prachtig verweven. Zeer complexe wijn met veel energie, inhoud, diepgang en lengte. Sterke invloed van mineralen. Op en top gastronomisch. Een van de toppers onder de Wine Professional Jubileumwijnen die werden gepresenteerd tijden de proeverij begin maart bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam.
Technische gegevens
Wijngaardbezit 60 hectare
Single vineyards (geclassificeerd door de Österreichische Traditionsweingüter): Heiligenstein, Gaisberg, Lamm, Grub, Renner, Steinsetz
Bodem zeer divers, met löss, leem, kalkhoudend sediment, mica-schiste, gneiss, basalt
Wijnteelt biologisch/biodynamisch
Productie geproefde wijn 3.410 flessen en 240 magnums
Druivenrassen geproefde wijn 80% grüner veltliner, 20% riesling
Vinificatie handmatige oogst, ontsteling en kneuzing, zachte persing met basket press, 10-18 uur maceratie, spontane fermentatie in eiken vaten van 25 hl
Opvoeding circa 2 jaar, om de 3 à 5 maanden oversteken, geen filtering of klaring
Alcohol 13,5%
Michael Moosbrugger