nine seconds


Tenuta Tascante Contrada Rampante, Tasca d’Almerita, Etna, Italië 2019
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Vinites, Haarlem
www.vinites.com
Achtergrond
Het wijnhuis Tasca d’Almerita werd bekend dankzij de wijnen afkomstig van het domein Regaleali bij Sclafani, midden op Sicilië. Het landgoed werd door de broers Don Lucio en Don Carmelo Mastrogiovanni Tasca gekocht in 1830 en omvat tegenwoordig zo’n 400 hectare aan wijngaarden, gelegen op hoogtes van 450 tot 700 meter. De wijngaarden worden op duurzame, milieuvriendelijke wijze bewerkt. Zowel met autochtone druiven als grillo of nero d’avola als met internationale rassen als syrah of cabernet sauvignon worden goede resultaten geboekt. Topwijnen zijn de Rosso del Conte en de witte Nozze d’Oro.
Sinds de millenniumwisseling heeft Tasca d’Almerita een aantal interessante nevenprojecten opgezet in de regio. Zo is er sinds 2001 de Tenuta Capofaro op het eiland Salina ten noordoosten van Sicilië, waar fraaie malvasia’s worden gemaakt. In 2007 volgde Tenuta Whitaker op het kleine eiland Mozia tegenover Marsala in het noordwesten en in 2008 werd de leiding over de Tenuta Sallier de la Tour in de DOC Monreale, bij Palermo overgenomen.
Het meest opvallende project is wel de Tenuta Tascante (2007) op de noordflank van de Etna. De naam is samengesteld uit de familienaam Tasca en de naam van de vulkaan Etna in spiegelbeeld.
De familie bezit hier ongeveer 20 hectare aan terraswijngaarden, waarin de rode nerello mascalese de belangrijkste druif is, maar ook met de witte carricante worden in het relatief koele klimaat van de noordelijke Etna-flank mooie resultaten geboekt.
De wijngaarden liggen verdeeld over vier Contrada’s (cru’s), die elk hun eigen specifieke kwaliteiten bezitten qua ouderdom en samenstelling van de bodem, (hoogte)ligging en expositie.
Contrada Pianodario, Randazzo
7,9 hectare waarvan 3,8 hectare wijnstokken, hellingsgraad 7% , gemiddelde hoogte: 775 meter hoogte. Bodem: vulkanisch gesteente van 4.000 tot 15.000 jaar oud.
Contrada Sciaranova, Randazzo
14,4 hectare, waarvan 4,9 hectare aan wijnstokken, omringd door kastanjebomen. Hellingsgraad 8,5%, gemiddelde hoogte 730 meter. Aanplant deels uit 1961, deels uit 2008. Bodem: vulkanisch gesteente van 4.000 tot 40.000 jaar oud.
Contrada Grasà, Castiglione di Sicilia
0,75 hectare, hellingsgraad 12%, gemiddelde hoogte 550 meter. Bodem: deels vulkanisch gesteente 4.000 – 15.000 jaar oud, deels bodem ouder dan de Etna zelf (20-25 miljoen jaar).
Contrada Rampante, Castiglione di Sicilia
4,6 hectare, hellingsgraad 4,7%, gemiddelde hoogte 740 meter. Bodem: vulkanisch gesteente van 4.000 tot 15.000 jaar oud.
De rode wijnen van Tenuta Tascante worden gevinifieerd op rvs en rijpen vervolgens 12 maanden in grote foeders van Slavonisch eikenhout. De productie vindt plaats in de in 2016 gebouwde wijnkelder in Passopisciaro.
Proefnotities
Eerste indrukken
Elegante kleur met lichte ontwikkeling, fraai uitgebalanceerde geur, prima evolutie, zacht, evenwichtig en aangenaam van smaak, zeer mooi versmolten aroma’s, warm en smaakvol, verleidelijk smaakpalet met veel lengte.
Na 1 uur
Licht opengeplooid, mooi ontwikkeld, elegant fruit, aangename zuren zijn opvallend aanwezig en maken de wijn levendig, heerlijke wijn, breed inzetbaar door rijk geur- en smaakpalet.
Na 2 uur
Evenwichtig geheel, schoon, elegant en levendig, heel aangenaam, prachtige maaltijdbegeleider.
Na 4 uur
Er komt geleidelijk wat meer ontwikkeling, impressie van krieken, elegantie gepaard aan inhoud, de tannine blijft mooi, en nog altijd veel lengte.
Zelfs een dag later smaakt deze wijn nog zeer goed.
Bijzonder knappe wijn zonder extremiteiten, aangenaam voor een brede doelgroep.
Technische gegevens
Appellatie Etna
Contrada Rampante, noordflank van de Etna
Oppervlakte 4,6 hectare
Hoogteligging gemiddeld 740 m
Druivenras geproefde wijn nerello mascalese
Leeftijd wijnstokken 19 jaar
Wijnbouw duurzaam (SOStain)
Bodemsamenstelling vulkanische bodem ontstaan tussen 4.000 en 15.000 jaar geleden
Vinificatie 10 dagen fermentatie op rvs
Opvoeding 12 maanden rijping in 25 hl-foeders van Slavonisch eiken
Alcohol 13,5%
Flesprijs € 63,50

CEO Alberto Tasca