nine seconds

Ricci Rispetto D
Ricci Rispetto M

Rispetto, Ricci, Vino Bianco, Italië 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Vino & Vetro, Amsterdam, 087-8737215
vinovetro.nl

Achtergrond
Daniele Ricci staat in de eerste plaats bekend als een van de redders van de timorasso-druif, samen met onder meer Walter Massa en Ferdinando Principiano. De timorasso heeft zijn oorsprong in de Colli Tortonesi, in het zuidoosten van Piemonte, en levert bij de juiste behandeling en een lange rijpingsduur wijnen met een opvallend complex karakter op. Na de phylloxeraplaag werd de druif nauwelijks meer aangeplant. De meeste wijnbouwers gaven de voorkeur aan meer ziektebestendige druiven met een hoger rendement, zoals cortese. Onder de weinigen die de druif toch een plek gunden in de wijngaard was de grootvader van Daniele. Hij kocht het domein in San Leto in 1929 en maakte er een gemengd boerenbedrijf van, met veeteelt en wijnbouw. Naast timorasso plantte hij kleinere hoeveelheden barbera en croatina aan.
Daniele plukt er nu letterlijk de vruchten van en wordt internationaal met name geprezen om zijn cuvées Derthona en San Leto, beide 100% timorasso. Eerstgenoemde wijn was vorig jaar een van de Wijnen van het Jaar bij het 31e Proefschift Wijnconcours, in de categorie Vin Nature. De familie Ricci werkte altijd al milieuvriendelijk, maar Daniele was de eerste die, in 2017, een officieel biocertificaat toegekend kreeg. Ook bij het wijnmaken laat hij de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan: met uitzondering van minimale doseringen sulfiet komt er geen enkele kunstmatige interventie of toevoeging aan te pas. Druif en terroir moeten wat Daniele betreft optimaal en ongemaskeerd tot expressie kunnen komen. Gisting vindt plaats op rvs, meestal met een langdurige (orange wine-)maceratie, en daarna rijpen de wijnen lange tijd eveneens op rvs of in gebruikte vaten van eiken- of acaciahout, zodat de houtinvloed minimaal blijft. Daarna volgt er vaak nog een jarenlange flesrijping. Sinds enige tijd experimenteert hij ook met vinificatie in aardewerken amforen.
De Rispetto is een buitenbeentje in het portfolio, want hij wordt gemaakt van niet-autochtone druiven. Maar verwacht van Daniele Ricci geen doorsnee internationaal gestileerde wijn; ook hier maakt hij iets bijzonders van. De blend is al opvallend – 90% sauvignon blanc en 10% riesling – en dan maken 20 dagen maceratie er ook nog eens een orange wine van, wat compleet andere aroma’s oplevert dan je normaal van sauvignon en riesling gewend bent. De vier maanden rijping in een groot acaciavat laten nauwelijks enige aromatische invloed achter.
Proefnotities
Eerste indrukken

Licht oranje van kleur, atypische geurwaaier, beetje gesloten in het begin, mooi gerijpt, zuiver, intens maar niet overdadig, rijk, zeer sappig, zeer fruitig, hoge zuren, nootachtige nuances, prachtige balans (€ 18,00)

Na 2 uur openstaan

Het geurenpalet waaiert nu meer open, de intensiteit neemt toe, goed gedoseerd qua geur- en smaakaroma’s die in elkaars verlende liggen, mooie inhoud en diepgang.

Na 6 uur

Nog steeds heel smakelijk, goede fruitimpressies, lichte associatie met abrikoos, levendige zuren die lang aanhouden, zeer intens en energiek, bijzondere ervaring. De wijn past zich moeiteloos aan bij een breed scala aan gerechten en smaakt ook goed bij diverse Franse kazen. Soms kan even decanteren wonderen doen.

Na 8 uur

De wijn heeft nog steeds een mooie aromatische intensiteit, de smaak is atypisch, eigenzinnige orange wine, geheel andere sauvignon blanc met veel lengte.

Technische gegevens

Oppervlakte 9 hectare
Aanplant timorasso, croatina, barbera, nebbiolo, sauvignon blanc, riesling
Leeftijd stokken 3-40 jaar
Oriëntatie zuid-zuidwestelijk
Hoogteligging circa 300 meter boven zeeniveau
Wijnbouwmethode biologisch sinds 1999 (gecertificeerd sinds 2017)
Bodem klei/kalksteen
Jaarlijkse productie 40.000 flessen
Druivenrassen geproefde wijn 90% sauvignon blanc, 10% riesling
Vinificatie 20 dagen maceratie (orange wine)
Opvoeding 4 maanden rijping in een groot vat van acaciahout

Baptiste en Estelle Philippe

Daniele Ricci