flessen Tiberio
Importeur Bâtard organiseerde bij restaurant Toscanini een masterclass gewijd aan het toonaangevende, relatief jonge wijnhuis Tiberio. De presentatie was in handen van wijnmaker Cristiana Tiberio.
proefnotities Jan van Lissum
In 2000 ontdekte Riccardo Tiberio, op dat moment werkzaam als exportmanager bij een bekend wijnhuis, een 8 hectare grote wijngaard in Abruzzo met vooral zeer oude stokken trebbiano abruzzese, en wat oude stokken montepulciano en pecorino. De wijngaard lag op zo’n 37 km van de kust bij het middeleeuwse stadje Cugnoli, op een hoogte van 350 meter boven zeeniveau. Hij besloot de wijngaard te kopen, samen met 22 hectare open velden die er aan grensden.
Cristiana Tiberio

Cristiana Tiberio

De jaren daarop bestudeerde hij de verschillende klonen en begon hij de open stukken land te beplanten via massale selectie-stekjes afkomstig van de beste oude wijnstokken. Zo creëerde hij hoogwaardige nieuwe percelen met montepulciano, pecorino en trebbiano, waarbij hij elk ras matchte met de meeste ideale bodemsamenstelling. In de oude wijngaard liet hij alleen de originele trebbiano-stokken staan. Verder legde hij als experiment enkele kleine percelen aan met internationale druivenrassen.
De eerste wijnen werden geproduceerd in de jaren 2004 (Trebbiano d’Abruzzo en Montepulciano d’Abruzzo) en 2005 (Pecorino en Cerasuolo).
In 2008 droeg Riccardo de leiding over aan zijn kinderen, Cristiana en Antonio. Cristiana, afgestudeerd chemicus, werd wijnmaakster. Zij had inmiddels veel ervaring opgedaan bij onder andere Jacques Selosse, Nicolas Joly en Egon Muller en had in 2007 haar eerste jaargang van de trebiano Fonte Canale geproduceerd. Vanaf 2011 produceerde zij alle wijnen zelfstandig. Antonio nam de zorg voor de wijngaarden op zich.
De internationale wijnrassen werden gerooid en vervangen door meer stokken pecorino en trebbiano, eveneens via massale selectie. Ook andere, nog lege velden werden in de daarop volgende jaren beplant.
Wijngaarden Tiberio

Wijngaarden van Tiberio

De bodem van de wijngaarden wordt gedomineerd door kalksteen, soms aangevuld met mergel, gravel en/of klei. De combinatie met koele lucht vanuit zee en afkomstig van het Majella-massief resulteert in wijnen met structuur, frisse zuren en een duidelijke minerale invloed. Opvallend is nog dat alleen het vrije uitloop-sap van de druiven gebruikt wordt bij de vinificatie.

Bâtard, Amsterdam, 020-6625250

Proefnotities wit

**
Tiberio, Trebbiano d’Abruzzo, Italië 2022
Trebbiano, 3 ha grote wijngaard, gemiddeld 65 jaar oude stokken, kalksteen met ondergrond van gravel/zand, fermentatie op rvs, flesrijping; vrij lichte kleur, vullende geuraroma’s, breed in geur en smaak, pittige aanzet, combinatie van zuren en kruidigheid, tamelijk robuust (13,5%)

***
Pecorino, Tiberio, IGP Colline Pescaresi, Italië 2022
Pecorino, 3,8 ha grote wijngaard, 22 jaar oude stokken, kalksteen met ondergrond van mergel/gravel, fermentatie op rvs, flesrijping; elegante kleur, meer geur dan trebbiano, meer schakering, pittig fruit, goede zuren en bitters, dorstlessend, smaakvol, aromatisch, vullend, stevig (14%) € 24,00

****
Pecorino, Tiberio, IGP Colline Pescaresi, Italië 2021
Pecorino; meer kleur, rijk aan aroma’s, veel inhoud, intens, breed, mooie vulling, meer extractie en diepgang, smaakvolle gastronomische wijn

***
Pecorino, Tiberio, IGP Colline Pescaresi, Italië 2020
Pecorino; correcte kleur, tussen 2022 en 2021, goed breed geurpalet, vullend, evenwichtig, redelijk sappig, mooie smaaktonen, veel bitters, zuren, smaakvol, levendig, goede conditie, gastronomische wijn, veel lengte

****
Pecorino, Tiberio, IGP Colline Pescaresi, Italië 2019
Pecorino; veel kleur, brede geurwaaier, egaal, homogeen, mooie evolutie, rijp, rijk, finesse, evenwichtig, mooie gastronomische wijn

***
Pecorino, Tiberio, IGP Colline Pescaresi, Italië 2018
Pecorino; veel kleur, duidelijk ontwikkeld, hint van truffel en noten, vullend, sappig en rond, stijlvol, mooi beklede pecorino, gastronomische wijn

***
Fonte Canale, Tiberio, Trebbiano d’Abruzzo, Italië 2020
Trebbiano, 1,5 ha grote wijngaard, 80-90 jaar oude stokken, kalksteen en mergel/klei met ondergrond van zandsteen, fermentatie op rvs, 18 maanden rijping op rvs en fles; fraaie kleur, aromatisch, rijp, vullend, flinke zuren, fijne bitters, smaakvol (12,5%) € 75,00

****
Fonte Canale, Tiberio, Trebbiano d’Abruzzo, Italië 2019
Trebbiano; nog vrij gesloten, complex, smaakvol, prachtige combinatie van gerijpt fruit en witte pepers, groots smaakpalet, gastronomische wijn met veel lengte en potentieel (12,5%) € 75,00

****
Fonte Canale, Tiberio, Trebbiano d’Abruzzo, Italië 2015 (magnum)
Trebbiano; evenwichtige geurwaaier, rijp, rijk, aromatisch, complex, versmolten, goede expressie van de trebbiano, mooi ontwikkeld, zuren, bitters, hint van yuzu, nog jeugdig, prachtige gastronomische wijn met veel lengte en potentieel (12,5%)

Proefnotities rood

**
Tiberio, Cerasuolo d’Abruzzo, Italië 2022
Montepulciano, 9 ha, koeler perceel dan die van de Montepulciano van Tiberio, 22 jaar oude stokken, kalksteen, koude maceratie van 20 minuten, fermentatie op rvs, flesrijping; elegante kleur, fruitige neus, kersenfruit, aangenaam doordrinkbaar

**
Tiberio, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2021
Montepulciano, 2 percelen, 15 ha, 63 en 21 jaar oude stokken, klei-kalkbodem, 15 dagen fermentatie op rvs, 3 maanden rijping op rvs en in fles; heel veel kleur, mooie expressie van de druif, veel zwart fruit, een beetje ruig, goed inzetbaar, goede zuren en tannine, prima lengte (14,5%) € 17,50

***
Colle Vota, Tiberio, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2019
Montepulciano, single vineyard, 1,6 ha, geplant in 2000 met stekjes van oudste stokken, kalksteen en mergel/klei met ondergrond van zandsteen, 20 dagen fermentatie op rvs, rijping op rvs en fles; veel donker fruit in geur en smaak, goede fraîcheur, beetje ruig, spanning, zuren, heel eigen regio-aroma’s (14,5%) € 75,00

**
Colle Vota, Tiberio, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2018
Montepulciano; ontwikkelde kleur, herfsttonen en licht florale impressies in geur en smaak , versmolten, verleidelijk, heel licht plantaardig en licht drogend in de finale, goed ontwikkeld, correct (14,5%) € 75,00

***
Archivio, Tiberio, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2019
Montepulciano, single vineyard, 1,2 ha, 65 jaar oude stokken, kalksteen, ondergrond van klei met ijzeroxide, 40 dagen fermentatie op rvs, 12 maanden rijping in nieuwe barriques (30%) en op rvs (70%), 12 maanden flesrijping; zeer veel kleur, intens, zwart fruit, levendig, mooie spanning, mooie balans, prima tannine, mooie expressie van de regio, veel lengte € 48,50

***
Archivio, Tiberio, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2018
Montepulciano; fraaie kleur, mooie balans, rijp fruit, spanning, zachte aroma’s, versmolten, meer potentieel dan Colle Vota 2018, mooie lengte, fraaie gastronomische wijn

Pecorino-2018
FonteCanale_2020
Montepulciano Abruzzo
Archivo_2018