Prime beef
Prime beef en kaantjes
Het rustgevende uitzicht over de Poel, de stijlvolle inrichting en de prettige sfeer bij Aan de Poel zorgen er samen voor dat een bezoek hier altijd puur genieten is. Een betrouwbaar adres met een grote schare vaste bezoekers.
tekst Jan van Lissum
Chef Stefan van Sprang en zijn rechterhand Sander de Jong koken op klassieke basis, maar gebruiken daarbij moderne technieken met goed gedoseerde internationale invloeden. De gerechten zien er telkens fraai uit en de kwaliteit van de producten is top. De no nonsense-kookstijl valt onmiddellijk op, de ingrediënten zijn altijd zorgvuldig gekozen, kruiden uit eigen tuin zorgen voor passende accenten en de gerechten zijn zonder meer smakelijk, elegant en uitnodigend. De bereidingen zijn trefzeker, de menu’s evenwichtig van opbouw.

Een geslaagde wijn-spijscombinatie, waarbij wijn en gerecht elkaar naar een hoger niveau tillen, ontstaat niet bij toeval. Het vereist veel tijd, moeite, talent, ervaring, creativiteit, flexibiliteit en een nauwe samenwerking tussen chef en sommelier. In de artikelenreeks Best matches besteden we aandacht aan restaurants en horeca-/wijnprofessionals die jaar in jaar uit veel investeren in het bedenken en samenstellen van de fraaiste combinaties.

Aan de Poel
Aan de Poel
Maître-sommelier en mede-eigenaar Robbert Veuger heeft een voortreffelijke collectie van meer dan 600 wijnen samengesteld. Er staan mooie klassiekers op de kaart, waaronder uitgebreide selecties bordeaux en bourgogne en een reeks champagnes waaraan de liefhebber zijn hart kan ophalen. Maar ook verrassende vondsten die aandacht verdienen, afkomstig van nauwelijks bekende regio’s of gemaakt van niet alledaagse druivenrassen.
Van het begin af aan staat Aan de Poel bekend om zijn vakbekwame sommeliers. Tegenwoordig zijn dat Naduah Bronsveld, Marcel Ng en Rens Morshuis. De wijnbehandeling, de kennis en adviezen, de combinaties, het is allemaal van een zeer hoog niveau. De service is zeer verzorgd en aandachtig, zoals je op dit niveau verwacht, en neigt eerder naar informeel dan formeel. De sfeer is altijd gezellig en ontspannen, een extra reden om hier naartoe te gaan.

De combinaties

zeebaars

**** Zeebaars & Oester


Licht gebrande zeebaars, Zeeuwse oester, licht pittige kletskop van sesam met een vinaigrette van dashi en koriander.
Mooi bereide zeebaars met licht rokerig tintje. De oester speelt een centrale rol in de smaakbeleving. Mooi pittig accent van de kletskop geeft extra diepgang. Aangename frisse vinaigrette. Less is more, zo bewijst dit gerecht.

***

Granit Clos des Perrières, Jérôme Brétaudeau, Muscadet, Frankrijk 2019
Melon de bourgogne; fraaie muscadet, aromatisch en vullend, is dicht bij de melon-druif gebleven, mooie ronding, verweven, veel smaak, bijzonder evenwichtig
Importeur: Janselijn Wijnen

**** Wijn & spijs
Fraaie combinatie, evenwichtig en rustig, niets domineert. De aroma’s van wijn en gerecht lopen mooi in elkaar over, aangenaam geheel.

zeebaars
Granite
Carabineiro
Ceslar

*** Carabineiro & Asperge

Carabineiro-garnalen, witte asperges, terrine van ganzenlever met een saus van martini bianco.
De garnalen zijn vullend en vlezig van smaak, terwijl de ganzenleverterrine subtiel geïntegreerd is in de totale beleving. De licht geparfumeerde saus maakt het compleet.

***

Ceslar Gewürztraminer, Cantina Bolzano, Alto Adige, Italië 2022
Gewürztraminer; evenwichtige geur en smaak, fijne touch van gewürztraminer, sappig, goed inzetbaar, verrassend (15%)
Importeur: Karakter Wijnimport

*** Wijn & spijs
Verrassend evenwichtige combinatie, elegant en aangenaam. De aroma’s van de gewürztraminer doen het mooi bij dit gerecht en het alcoholgehalte van de wijn stoort niet.

zeeduivel

*** Zeeduivel & Kerrie

Gebarbecuede zeeduivel met een vegetarische rendang van spitskool, schuim van kerrie en sperzieboon
Mooi bereide zeeduivel. De smaak is gefocust op de rendang, waarbij de kerrie en sperzieboon het geheel aangenaam omlijsten

***

White, Vuurberg, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2020
Chenin blanc, verdelho, roussanne, sémillon, viognier, grenache blanc; goed fruit, aangename zuren, goede balans en vulling, echt blend-karakter: breed, smaakvol, correct niveau.
Importeur: Tamis – Vino Via Wijnen

*** Wijn & spijs
Prima match, evenwichtig, gelijkmatig, safe en aangenaam voor iedereen.

zeeduivel
Vuurberg
Prime beef

Topcombinatie

**** Prime beef & Kaantjes

Entrecote van Hollands rund met kaantjes, saus van rode wijn en gekaramelliseerde knoflook, gebakken cantharellen, en crème van peterselie met meiknol en beef jerky.
De smaakvolle, malse entrecote krijgt extra prikkels door de kaantjes. Mooie saus met goed gedoseerd aroma van gekaramelliseerde knoflook. De gebakken cantharellen zorgen voor extra smaak en vulling, en de crème van peterselie en meiknol verrijken het geheel met licht aardse tonen.

****

Kalmoesfontein Red Blend, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2020
42% shiraz, 36% cinsault, 13% grenache, 6% tinta barocca, 3% touriga nacional; fraaie kleur, aromatisch en vullend in geur en smaak, smaakvol, mooi van samenstelling, knappe balans, goede lengte, mooi doordrinkdrinkbaar, met niveau
Importeur: Wijnkooperij De Lange

***** Wijn & spijs
De fraaie wijn pakt het gerecht tot in de details zeer goed op. Topcombinatie met inhoud en finesse.

Aan de Poel, Amstelveen, 020-3451763