In Jerez de la Frontera en in Eindhoven proefden we meer dan 20 verschillende sherrywijnen in combinatie met Chinese Perle Imperial-kaviaar van House of Caviar & Fine Food. Het leverde spannende, soms behoorlijk complexe en verrassende combinaties op. In dit artikel de Top 5 en een compleet overzicht met proefnotities.
tekst en proefnotities Jan van Lissum
Kaviaar
De kaviaar Perla Imperial is afkomstig van een hybride zoetwatersteur – een kruising tussen asetra en beluga – gekweekt in China, waar de vissen na in een bassin te zijn opgegroeid worden uitgezet in een zeer uitgestrekt natuurlijk meer, dat op sommige plekken zo’n 200 meter diep is. De kaviaar wordt gekenmerkt door een lichtzoute smaak, een romig mondgevoel en een opvallende walnootimpressie.
Conclusies panelleden
Sherry matchen met gerechten, tapas of bepaalde voedingsproducten (haring, kaviaar) levert voor proevers altijd boeiende resultaten op, omdat de verschillende sherrytypen opvallende geur- en smaakaroma’s bezitten die niet of nauwelijks voorkomen bij andere wijnen. Daarbij komt dat het sherryspectrum met bekende soorten als fino, manzanilla, amontillado, oloroso en px de laatste jaren nog veelzijdiger is geworden door een groeiend aantal minder gangbare, vaak min of meer ‘vergeten’ varianten als en rama’s, passada’s, añada’s en single cask-wijnen – dikwijls complexer, rijper en vullender van karakter dan de gangbare typen en elk met hun eigen kenmerkende aroma’s. Terwijl jeugdige en frisse fino’s en manzanilla’s in combinatie met de kaviaar in de meeste gevallen vooral hun ziltige toetsen benadrukten, ontstonden met de laatstgenoemde ‘nieuwkomers’ meer gastronomische matches met schakering en diepgang. Zeer verrassend was het feit dat ook enkele amontillado’s, anders getypeerd door hun (soms veel) langere en deels oxidatieve rijping, zo goed scoorden bij de kaviaar.
Minder gangbare sherryvarianten als en rama’s, passada’s, añada’s en single cask-wijnen verrijken het smakenspectrum
Top 5
De volgorde is gebaseerd op het eerste rapportcijfer, dat van de combinatie met de kaviaar. Het tweede cijfer slaat op de sherry an sich.
9 / 9 Manzanilla Jarona, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje (Importeur: André Kerstens)
9 / 9- Amontillado, Bodegas Juan Piñero, Jerez, Spanje (Importeur: André Kerstens)
9- / 9- Fino en Rama Tipo Biologico, Colección Añadas, Williams & Humbert, Jerez, Spanje 2009 (Importeur: Grandcruwijnen)
9- / 9- Manzanilla Maruja, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje (Importeur: André Kerstens)
8,5 / 9 La Bota 60 de Manzanilla Pasada Bota Punta, Saca de agosto 2015, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje (Importeur: Cuimed)
Solera’s van Valdespino
Proefnotities Manzanilla
9 / 9
Manzanilla Jarona, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 3-4 jaar solerarijping, 3 criaderas; aardige kleur, mooie manzanillla-geur, duidelijke impressie van kamille, zeer verfijnd, frisse stijl, prachtige finale, grootse lengte
Met Kaviaar:
Perfecte balans, finesse, plezierig, rijk, fantastische ervaring
Importeur: André Kerstens
9- / 9-
Manzanilla Maruja, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 8-9 solera, 8 criaderas; iets meer kleur, compleet andere geur- en smaakimpressies, vol, aromatisch vullend maar ook verfijnd
Met Kaviaar:
Prachtige combinatie, brede aroma’s, uitgewaaierde smaakcombinatie, mineralig op het einde
Importeur: André Kerstens
8,5 / 9
La Bota 60 de Manzanilla Pasada Bota Punta, Saca de agosto 2015, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, single cask, gemiddeld 14-15 jaar oude wijn uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; finesse, elegantie, rondeur, aromatisch, goede smaakbalans, prettig drinkbaar, prachtige manzanilla van hoog niveau
Met Kaviaar:
Spel tussen fruit van de sherry en de zilte kaviaartoets, elegant, goede balans, zeer fraaie combinatie
Importeur: Cuimed
8,5 / 8,5
Manzanilla en Rama, Callejuela, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; gele kleur, meer dan citroengeel, volle geurwaaier, maar ook nog gesloten, aromatisch, goede vulling, kruidige tonen, speels (15%)
Met de kaviaar:
Mooie egale beleving, romige tonen vangen ziltigheid op, de sherry en kaviaar vormen een goede eenheid
Importeur: Xpertvinum (B)
8,5 / 8,5
Manzanilla en Rama Deliciosa, Saca de Primavera 2015, Bodegas Valdespino, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; mooie kleur, brede aroma’s, spritzig, zeer intens, prikkelend, rechtlijnig, lengte
Met Kaviaar:
Vriendelijke combinatie, het fruitige van de sherry komt meer naar boven, verfrissende combinatie, licht verteerbaar
Importeur: Jacobus Boelen
8+ / 8,5
Sacristia AB Manzanilla Saca 2016, Selección de Antonio Barbadillo Mateos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 8-10 jaar solera; diep citroengele kleur, fijne tonen, veel mineralen, strak en kruidig, veel spanning, duidelijke kamilletonen (15,5%)
Met de kaviaar:
De intense sherry gaat bijna over de kaviaar heen, zeer mineralig, later ook hier romige beleving, minder vol, mooie materie, goede combinatie
Importeur: Xpertvinum (B)
8+ / 8,5
Manzanilla La Gitana Aniversario, Bodegas Hidalgo La Gitana, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 15 jaar solera, limited edition van 800 flessen ter gelegenheid van 225-jarig bestaan van de bodega; elegante, jonge kleur, zeer fijne geurwaaier, heel veel finesse, evenwichtig, zelfs fruitig, barst van levendigheid, veel lengte (15%)
Met de kaviaar:
Beschaafde combinatie, discreet, heel licht crèmig, goede balans, redelijk goede match
8 / 8,5
Manzanilla en Rama Goya XL, Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; duidelijk nootachtig, breed, aromatisch, goede finesse, gastronomische manzanilla
Met Kaviaar:
Rijk en complex in het begin, maar de kaviaar valt naar het einde toe een beetje weg
Importeur: Xpertvinum (B)
8 / 8+
Manzanilla Pasada en Rama de la Pastora, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, circa 9 jaar solera: 6 jaar in de Solear-solera, 3 jaar in de solera van La Pastora; licht citroengeel uiterlijk, fruitige tonen, duidelijke kamilletoets, zacht mondcontact, wulps, aromatisch, veel intensiteit, licht medicinaal, hele schoon, lange afdronk (15%)
Met de kaviaar:
Geeft fruitig accent, mooie balans, speelse zuren, alles is in evenwicht, fijn gedoseerd, plezierige combinatie
Importeur: Xpertvinum (B)
8 / 8+
Manzanilla En Rama Saca de Invierno 2013, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; prachtige kleurintensiteit, intens, maar rustig gedoseerd, evenwichtig, vullend, rijpt op fles, veel lengte
Met Kaviaar:
Gewoon goede combinatie, uitgebalanceerd, aroma’s van de manzanilla en de kaviaar liggen mooi op één lijn
Importeur: Xpertvinum (B)
8- / 8,5
La Bota 40 de Manzanilla Pasada Bota Punta, Saca de septiembre 2012, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, single cask uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; orange wine-kleur, totaal andere beleving, intense toets van jodium, kruidig en nootachtig, expressief, zacht van smaak, dikke textuur, gastronomische sherry pur sang
Met Kaviaar:
Aparte balans, doet het wel goed, droog op het einde, smaaksensatie kaviaar versus sherry verkrampt een beetje
Importeur: Cuimed
7,5 / 8
Manzanilla Pasada Xixarito, Bodegas Baron, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; uitgesproken, hint van soja, licht oriëntaals, breed, vullend, aromatisch
Met Kaviaar:
Goede balans en lengte, prima match, aroma’s pakken elkaar goed op
Importeur: Karakter Wijnimport
7 / 7,5
Manzanilla La Guita, Hijos de Rainera Pérez Marin, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 4 jaar solera; in eerste instantie toegeknepen geur, veel aroma’s, aardig, duidelijk nootachtig, prikkelend, vullend en breed
Met Kaviaar:
Aardig, maar geeft het geheel geen extra dimensie mee, kort
Importeur: Jacobus Boelen
7 / 7
Manzanilla Micaela, Bodegas Baron, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 3-4 jaar solera; intens, nootachtig, goede zuren, hint van jodium, sappige textuur, commercieel in positieve zin
Met Kaviaar:
Aardig en kort, geen gelukkige combinatie
Importeur: Karakter Wijnimport
Paola Medina, wijnmaker bij Williams & Humbert
Proefnotities Fino
9- / 9-
Fino en Rama Tipo Biologico, Colección Añadas, Williams & Humbert, Jerez, Spanje 2009
Palomino fino; goudgeel uiterlijk, volle geurwaaier, heel lichte ontwikkeling, verfijnde aanzet, prikkelend op de tong, levendige ervaring, licht kruidig, nog nerveus, prachtige balans, mooie droge slotakkoorden, veel lengte (15,5%)
Met de kaviaar:
Strakkere combinatie, kaviaar maakt de sherry nog strakker, wel spannend, komt meer hout naar voren, ook drogende finale, heel bijzonder
Importeur: Grandcruwijnen
8,5 / 8,5
Fino, Bodegas El Maestro Sierra, Jerez, Spanje
Palomino fino, circa 4 jaar solera; kamilletoets manifesteert zich heel duidelijk, aromatisch, veel smaak, schoon, lengte, elegante beleving, heeft bijna een manzanillatoets
Met Kaviaar:
Rustige combinatie, goede balans, alles klopt, mooi gedoseerd
Importeur: André Kerstens
8 / 8-
La Bota 35 de Fino, Saca de junio 2012, Equipo Navazos, Jerez, Spanje
Fino, gemiddeld 10 jaar solera; orange-kleur, veel jodium, breed, beetje grof, aromatisch, licht medicinale afdronk
Met Kaviaar:
Zalvende combinatie, beetje vettig aroma van de wijn gaat goed samen met de zilte kaviaartoets
Importeur: Cuimed
7 / 9-
La Panesa Especial Fino, Bodegas Emilio Hidalgo, Jerez, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 15 jaar solera, waarschijnlijk de oudste fino op de markt; veel kleurintensiteit, oranjegeel, brede geurwaaier, vol, wulps, mooi ontwikkeld, breed, hint van was, ontwikkelde aroma’s, heel schoon, mooie, maar atypische sherry (15%)
Met de kaviaar:
Kaviaar wordt ‘opgegeten’ door de notige tonen van de sherry en de sherry wordt kort en stroef, er ontstaat een disbalans
Importeur: Grandcruwijnen
Oude soleravaten van Equipo Navazos
Proefnotities Amontillado
9 / 9-
Amontillado, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; lichtoranje, rijke geur, zoetje, hint van sous-bois, mooi fruitig, elegant, toegankelijk
Met Kaviaar:
Op één lijn, uitstekende combinatie, zeer verrassend, fruitig
Importeur: André Kerstens
8+ / 8,5
La Bota 37 de Amontillado, Saca de agosto 2012, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 18 jaar solera, uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; serieus, intens, stevig, diep, hints van fruit en jodium, minder makkelijk, wel voornaam
Met Kaviaar:
Mooie ronding, hint van boenwas, aromatisch, mooi gedoseerde combinatie
Importeur: Cuimed
8- / 9-
Amontillado VORS, Bodegas Tradición, Jerez de La Frontera, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 45 jaar solera; veel kleur, intense geurwaaier, aromatisch, zeer intens, veel van alles
Met Kaviaar:
Parfumé, crèmige aroma’s van deze prachtige amontillado gaan over de kaviaar heen
Importeur: Grandcruwijnen
Solera’s van Valdespino
Proefnotities Manzanilla
9 / 9
Manzanilla Jarona, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 3-4 jaar solerarijping, 3 criaderas; aardige kleur, mooie manzanillla-geur, duidelijke impressie van kamille, zeer verfijnd, frisse stijl, prachtige finale, grootse lengte
Met Kaviaar:
Perfecte balans, finesse, plezierig, rijk, fantastische ervaring
Importeur: André Kerstens
9- / 9-
Manzanilla Maruja, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 8-9 solera, 8 criaderas; iets meer kleur, compleet andere geur- en smaakimpressies, vol, aromatisch vullend maar ook verfijnd
Met Kaviaar:
Prachtige combinatie, brede aroma’s, uitgewaaierde smaakcombinatie, mineralig op het einde
Importeur: André Kerstens
8,5 / 9
La Bota 60 de Manzanilla Pasada Bota Punta, Saca de agosto 2015, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, single cask, gemiddeld 14-15 jaar oude wijn uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; finesse, elegantie, rondeur, aromatisch, goede smaakbalans, prettig drinkbaar, prachtige manzanilla van hoog niveau
Met Kaviaar:
Spel tussen fruit van de sherry en de zilte kaviaartoets, elegant, goede balans, zeer fraaie combinatie
Importeur: Cuimed
8,5 / 8,5
Manzanilla en Rama, Callejuela, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; gele kleur, meer dan citroengeel, volle geurwaaier, maar ook nog gesloten, aromatisch, goede vulling, kruidige tonen, speels (15%)
Met de kaviaar:
Mooie egale beleving, romige tonen vangen ziltigheid op, de sherry en kaviaar vormen een goede eenheid
Importeur: Xpertvinum (B)
8,5 / 8,5
Manzanilla en Rama Deliciosa, Saca de Primavera 2015, Bodegas Valdespino, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; mooie kleur, brede aroma’s, spritzig, zeer intens, prikkelend, rechtlijnig, lengte
Met Kaviaar:
Vriendelijke combinatie, het fruitige van de sherry komt meer naar boven, verfrissende combinatie, licht verteerbaar
Importeur: Jacobus Boelen
8+ / 8,5
Sacristia AB Manzanilla Saca 2016, Selección de Antonio Barbadillo Mateos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 8-10 jaar solera; diep citroengele kleur, fijne tonen, veel mineralen, strak en kruidig, veel spanning, duidelijke kamilletonen (15,5%)
Met de kaviaar:
De intense sherry gaat bijna over de kaviaar heen, zeer mineralig, later ook hier romige beleving, minder vol, mooie materie, goede combinatie
Importeur: Xpertvinum (B)
8+ / 8,5
Manzanilla La Gitana Aniversario, Bodegas Hidalgo La Gitana, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 15 jaar solera, limited edition van 800 flessen ter gelegenheid van 225-jarig bestaan van de bodega; elegante, jonge kleur, zeer fijne geurwaaier, heel veel finesse, evenwichtig, zelfs fruitig, barst van levendigheid, veel lengte (15%)
Met de kaviaar:
Beschaafde combinatie, discreet, heel licht crèmig, goede balans, redelijk goede match
8 / 8,5
Manzanilla en Rama Goya XL, Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; duidelijk nootachtig, breed, aromatisch, goede finesse, gastronomische manzanilla
Met Kaviaar:
Rijk en complex in het begin, maar de kaviaar valt naar het einde toe een beetje weg
Importeur: Xpertvinum (B)
8 / 8+
Manzanilla Pasada en Rama de la Pastora, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, circa 9 jaar solera: 6 jaar in de Solear-solera, 3 jaar in de solera van La Pastora; licht citroengeel uiterlijk, fruitige tonen, duidelijke kamilletoets, zacht mondcontact, wulps, aromatisch, veel intensiteit, licht medicinaal, hele schoon, lange afdronk (15%)
Met de kaviaar:
Geeft fruitig accent, mooie balans, speelse zuren, alles is in evenwicht, fijn gedoseerd, plezierige combinatie
Importeur: Xpertvinum (B)
8 / 8+
Manzanilla En Rama Saca de Invierno 2013, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; prachtige kleurintensiteit, intens, maar rustig gedoseerd, evenwichtig, vullend, rijpt op fles, veel lengte
Met Kaviaar:
Gewoon goede combinatie, uitgebalanceerd, aroma’s van de manzanilla en de kaviaar liggen mooi op één lijn
Importeur: Xpertvinum (B)
8- / 8,5
La Bota 40 de Manzanilla Pasada Bota Punta, Saca de septiembre 2012, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, single cask uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; orange wine-kleur, totaal andere beleving, intense toets van jodium, kruidig en nootachtig, expressief, zacht van smaak, dikke textuur, gastronomische sherry pur sang
Met Kaviaar:
Aparte balans, doet het wel goed, droog op het einde, smaaksensatie kaviaar versus sherry verkrampt een beetje
Importeur: Cuimed
7,5 / 8
Manzanilla Pasada Xixarito, Bodegas Baron, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 10 jaar solera; uitgesproken, hint van soja, licht oriëntaals, breed, vullend, aromatisch
Met Kaviaar:
Goede balans en lengte, prima match, aroma’s pakken elkaar goed op
Importeur: Karakter Wijnimport
7 / 7,5
Manzanilla La Guita, Hijos de Rainera Pérez Marin, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 4 jaar solera; in eerste instantie toegeknepen geur, veel aroma’s, aardig, duidelijk nootachtig, prikkelend, vullend en breed
Met Kaviaar:
Aardig, maar geeft het geheel geen extra dimensie mee, kort
Importeur: Jacobus Boelen
7 / 7
Manzanilla Micaela, Bodegas Baron, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, 3-4 jaar solera; intens, nootachtig, goede zuren, hint van jodium, sappige textuur, commercieel in positieve zin
Met Kaviaar:
Aardig en kort, geen gelukkige combinatie
Importeur: Karakter Wijnimport
Paola Medina, wijnmaker bij Williams & Humbert
Proefnotities Fino
9- / 9-
Fino en Rama Tipo Biologico, Colección Añadas, Williams & Humbert, Jerez, Spanje 2009
Palomino fino; goudgeel uiterlijk, volle geurwaaier, heel lichte ontwikkeling, verfijnde aanzet, prikkelend op de tong, levendige ervaring, licht kruidig, nog nerveus, prachtige balans, mooie droge slotakkoorden, veel lengte (15,5%)
Met de kaviaar:
Strakkere combinatie, kaviaar maakt de sherry nog strakker, wel spannend, komt meer hout naar voren, ook drogende finale, heel bijzonder
Importeur: Grandcruwijnen
8,5 / 8,5
Fino, Bodegas El Maestro Sierra, Jerez, Spanje
Palomino fino, circa 4 jaar solera; kamilletoets manifesteert zich heel duidelijk, aromatisch, veel smaak, schoon, lengte, elegante beleving, heeft bijna een manzanillatoets
Met Kaviaar:
Rustige combinatie, goede balans, alles klopt, mooi gedoseerd
Importeur: André Kerstens
8 / 8-
La Bota 35 de Fino, Saca de junio 2012, Equipo Navazos, Jerez, Spanje
Fino, gemiddeld 10 jaar solera; orange-kleur, veel jodium, breed, beetje grof, aromatisch, licht medicinale afdronk
Met Kaviaar:
Zalvende combinatie, beetje vettig aroma van de wijn gaat goed samen met de zilte kaviaartoets
Importeur: Cuimed
7 / 9-
La Panesa Especial Fino, Bodegas Emilio Hidalgo, Jerez, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 15 jaar solera, waarschijnlijk de oudste fino op de markt; veel kleurintensiteit, oranjegeel, brede geurwaaier, vol, wulps, mooi ontwikkeld, breed, hint van was, ontwikkelde aroma’s, heel schoon, mooie, maar atypische sherry (15%)
Met de kaviaar:
Kaviaar wordt ‘opgegeten’ door de notige tonen van de sherry en de sherry wordt kort en stroef, er ontstaat een disbalans
Importeur: Grandcruwijnen
Oude soleravaten van Equipo Navazos
Proefnotities Amontillado
9 / 9-
Amontillado, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino; lichtoranje, rijke geur, zoetje, hint van sous-bois, mooi fruitig, elegant, toegankelijk
Met Kaviaar:
Op één lijn, uitstekende combinatie, zeer verrassend, fruitig
Importeur: André Kerstens
8+ / 8,5
La Bota 37 de Amontillado, Saca de agosto 2012, Equipo Navazos, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 18 jaar solera, uit de bodega van Hijos de Rainera Pérez Marín; serieus, intens, stevig, diep, hints van fruit en jodium, minder makkelijk, wel voornaam
Met Kaviaar:
Mooie ronding, hint van boenwas, aromatisch, mooi gedoseerde combinatie
Importeur: Cuimed
8- / 9-
Amontillado VORS, Bodegas Tradición, Jerez de La Frontera, Spanje
Palomino fino, gemiddeld 45 jaar solera; veel kleur, intense geurwaaier, aromatisch, zeer intens, veel van alles
Met Kaviaar:
Parfumé, crèmige aroma’s van deze prachtige amontillado gaan over de kaviaar heen
Importeur: Grandcruwijnen