nine seconds

Miniere 19
Miniere 19

Château de Minière, Bourgueil, Frankrijk 2019

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Wijnen verkrijgbaar via:
Château de Minière
www.chateaudeminiereshop.fr
Achtergrond
Na hun huwelijksreis naar Stellenbosch en een tocht door de Toscaanse wijngebieden, vatten de Belgische Kathleen Van den Berghe en Sigurd Mareels het plan op om ergens een vakantiehuis te kopen met wat wijnstokken. Toen het eeuwenoude Château de Minière in Bourgueil op hun pad kwam, was het liefde op het eerste gezicht én moesten de plannen grondig bijgesteld worden. Dit was een compleet wijndomein met 18 hectare cabernet franc-stokken. De percelen waren tussen de tien en honderd jaar oud en lagen verspreid van dicht bij de rivier de Loire tot hoger in de heuvels. Het potentieel om hier een breed spectrum aan wijnen te produceren was direct duidelijk en de grote passie voor wijn die Kathleen reeds bezat veranderde in een passie om zelf wijn te maken. In 2010 kocht het jonge echtpaar het wijngoed.

De wijngaarden werden opgeknapt en de terroirkenmerken en de leeftijd van de stokken werden per perceel in kaart gebracht. Ook werd meteen de weg naar biologische wijnbouw ingeslagen; in 2013 verkregen ze het certificaat.
Niet alleen de wijnkelder werd gerenoveerd en gemoderniseerd, ook werd het oude château ingericht voor (wijn)toeristische doeleinden. Naast een degustatieruimte kun je er zalen huren voor conferenties of recepties, en er is voor ruimte om te overnachten voor maximaal 27 personen.

Duurzaamheid – met o.a. warmtepompen en hergebruik van regenwater – en biodiversiteit staan hoog op de agenda. Er staan bijenkorven in de wijngaard en tussen de stokken staan haver en gerst aangeplant om de bodem gezond en levendig te houden. Het landgoed heeft de officiële status van ‘Refuge LPO’ en vormt als zodanig toevluchtsoord van tientallen beschermde vogelsoorten.

Momenteel meet het domein in totaal 38 hectare, waarvan 18 hectare beplant met wijnstokken: 14 hectare cabernet franc en 4 hectare chenin blanc. De samenstelling van de bodem is gevarieerd met klei-kalksteen als basis en op de hellingen, waar de oudere stokken staan, vooral tufsteen, terwijl dichter bij de rivier, bij de jongere stokken, zand en gravel domineren.

Inmiddels produceert Kathleen 16 verschillende cuvées, waarvan 11 afkomstig van de percelen van Château de Minière. Voor een deel wordt de productie bepaald door de variatie die de wijngaarden te bieden hebben: jonge en oude stokken, ligging, bodemsamenstelling. En voor een deel door de avontuurlijke aanleg van Kathleen; zo omvat het assortiment bijvoorbeeld ook een rosé en een blanc de noirs, en drie mousserende wijnen: rosé, blanc de noirs en rood – allemaal op basis van 100% cabernet franc. Sinds kort maken ze er ook een chenin blanc. De vinificatie vindt plaats op rvs, de rode wijnen rijpen in grote eiken vaten en soms in amfoor.

In 2016 kochten Kathleen en Sigurd nog een historisch wijngoed: Château de Suronde in Les Quarts. Dit domein bestaat uit 7 hectare 15 tot 70 jaar oude chenin blanc-stokken die sinds 2017 biodynamisch gecertificeerd zijn. Ze vormen de bakermat voor droge (Anjou), halfzoete (Coteaux du Layon) en zoete (Quarts du Chaume) witte wijnen.

Begin dit jaar behaalde Kathleen, als eerste vrouw in de Benelux, de titel Master of Wine.

Proefnotities

Eerste indrukken
Hechte kleur, volle paarse gloed. Ander geurpalet dan je van een cabernet franc uit Bourgueil verwacht: het rijpe fruit staat voorop en de aroma’s bezitten veel meer souplesse en ronding en vloeien in elkaar over. Het smaakpalet is redelijk versmolten en biedt meer variatie en elegantie.

Na 2 uur
De kleur en de geuraroma’s zijn mooi intact gebleven. Goede spanning, rijp fruit, kruiden en goede zuren. Prima smaakaroma’s, soepele tannine, met duidelijk de kruidigheid als ondertoon. Goede balans en lengte.

Na 3 uur
De kleur is stabiel. De geuraroma’s zijn nu wat minder intens. Aan de smaak is weinig veranderd. Goed fruit, iets meer kruiden, frisse zuren, goede tannine. Schone structuur en intensiteit van de cabernet franc-druif. De wijn ontwikkelt zich langzaam in het glas en het verschil in beleving is na drie uur niet zo groot. Aangename wijn met een geheel eigen stijl.

Technische gegevens

Appellatie Bourgueil
Bodemsamenstelling klei-kalksteen, zand, tufsteen
Druivenras cabernet franc
Leeftijd stokken 40-60 jaar
Druiventeelt biologisch
Vinificatie handmatige oogst, fermentatie per perceel op rvs
Opvoeding 12 maanden rijping, deels in eiken vaten (33% nieuw), deels op rvs
Alcoholpercentage 13,5%