De online-presentatie met Wine Professional Boxen die we de afgelopen twee jaar organiseerden is met het doorgaan van de echte Wine Professional-beurs in de RAI Amsterdam niet meer noodzakelijk. In plaats daarvan boden we wijnexposanten de mogelijkheid om beursbezoekers nu alvast een meer dan goede reden te geven om hun stand te bezoeken: Eyeopeners.

Onder de titel Eyeopeners kregen de deelnemende importeurs gelegenheid maximaal vier verrassende wijnen te vermelden: nieuwe vondsten, spannende toevoegingen aan het assortiment, die iedere bezoeker aan Wine Professional zou moeten proeven. Type, herkomst, druiven en prijs bepaalden de importeurs zelf. Eyeopeners deel 1 vindt u hier.

Wine Professional 2023
Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé, Frankrijk 2019
Domein gelegen op de hellingen van het kleine dorpje Verzé. Nicolas Maillet heeft dit kleine familiebezit van 5,5 ha. overgenomen. Met een duidelijke visie ten aanzien van zijn ambacht produceert hij hier Mâcon-wijnen die tot de top van de regio behoren. Maillet is hét talent van de Mâconnais. De volledige productie is bio. Nergens houtgebruik! € 21,50

Roussanne, Clos des Centenaires, Costieres de Nîmes, Frankrijk 2020
Le Clos des Centenaires is het project van twee wijnmakers, Luc Baudet en Bruno Francois, die besloten hun passie voor ambachtelijke wijnen en de zuidelijke Rhône te bundelen. Met uitzicht op de Middellandse Zee en de meren van de Petite Camargue produceren ze een reeks authentieke, intense gastronomische wijnen op het 18e-eeuwse landgoed Haute Bergerade, in een vallei tussen eeuwenoude olijfbomen en majestueuze eiken. € 22,50

Crapousuets Vieilles Vignes, Domaine Jean-Pierre Maldant, Aloxe-Corton, Frankrijk 2020
Pierre-François Maldant leidt sinds 2014 dit familiedomein. Het domaine omvat 10 hectare aan wijngaarden die als microcuvées worden bewerkt om de typiciteit van elk klimaat te respecteren. De wijngaarden en druiven worden vertroeteld: duurzame teeltmethoden, geen herbiciden, ouderwets ploegen en oogsten met de hand. Maldant voert de volledige range van bourgognewijnen, van regionale appellations tot en met grands crus, inclusief de wereldberoemde witte grand cru Corton Charlemagne.

Braó, Acústic Celler, Montsant, Spanje 2017
Montsant is een van de jonge appellaties in de regio Catalunya. De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 tot 700 meter. Acústic Celler is een privéproject van Albert Jané (Ventura) met een specifieke filosofie: de zeer traditionele wijnbouw van de regio nieuw leven inblazen en daarmee zo natuurlijk mogelijke wijnen produceren. Hier is het terug naar de ‘roots’ met druiven als garnaxta en samsó (carignan). Uniek in zijn soort! € 25,50

Vojacek_Yoeri
Límite Norte Blanco Reserva, Ramon Bilbao, Rioja, Spanje 2017
€ 18,95

Floresta Field Blend Blanco, Santa Rita, Apalta, Chili 2020
€ 24,95

Les Sept Vignes, Château Thivin, Côte de Brouilly, Frankrijk 2021
€ 20,95

Fino Inocente, Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
€ 17,95

Peter van Houtert
Selian Rouge Réserve, Domaine Neferis, Sidi Salem, Tunesië 2017
Gemaakt van 100% carignan, afkomstig van de oudste (50 jaar) wijnstokken op het domein. Anderhalf jaar op eiken gelagerd. Vol in het rode, rijpe, zonnige fruit.

Sahara Gris des Sables rosé, Société des Grands Crus de l’Ouest, Oran, Algerije 2021
Wijn geproduceerd door de private wijncoöperatie Société des Grands Crus de l’Ouest is afkomstig van wijnstokken die ten westen van de havenstad Oran liggen. Deze rosé is 100% gemaakt van cinsault en heeft een lichtroze kleur met een prachtige glans.

Terres Blanches, La Ferme Rouge, Les Côtes de Rommani, Marokko 2021
Gemaakt van de combinatie chardonnay, sauvignon en viognier. In finesse en elegantie is Terres Blanches een witte wijn vol smaken, gekenmerkt door zijn unieke blend.

Rouge, Domaine de Baccari, Meknes, Marokko 2016
De combinatie van cabernet sauvignon met syrah van Domaine de Baccari wordt voor 80% gerijpt in roestvrijstalen vaten en 20% in eikenhouten vaten van 500-600 liter gedurende 10 maanden en daarna 12 maanden in afgesloten glazen containers.

grand halte
Blanc de Blancs, Gusbourne, Kent & Sussex, Verenigd Koninkrijk 2018
€ 53,50

Villaggio, Podere Forte, Rocca d’Orcia, Italië 2019
€ 27,65

Derthona Timorasso, Fontanafredda, Colli Tortonensi, Italië 2020
€ 30,75

45 Rugientes Corte de Blancas, Otronia, Patagonia, Argentinië 2018
€ 25,95

vinites
Sericis Cepas Viejas Viognier, Bodegas Murviedro, Vino Blanco, Spanje 2021
Sericis betekent zijdeachtig in het Latijn, een ode aan Requena’s zijdehandel en het gildehuis Casa de la Seda. De druiven voor deze wijn komen uit Utiel-Requena. Warm, mediterraan klimaat met invloed van de Middellandse zee. Bodem bestaat uit klei-kalksteen. Biologische & vegan productie. Traditioneel fermentatieproces in eiken vaten met wekelijkse bâttonage. Twee maanden droesemrijping in stalen vaten.

Sericis Cepas Viejas Bobal, Bodegas Murviedro, Utiel-Requena, Spanje 2018
Druiven voor deze wijn komen uit de DOP Utiel-Requena, worden volledig ontsteeld en krijgen een zachte persing. Lange schilmaceratie met overpompen van het sap. Klei-kalkstenen bodem en oude stokken met lage opbrengst. 8 maanden rijping in Franse eiken vaten.

El Beso de las Uvas Chardonnay, Bodegas Familia Conesa, Vino de Pago Guijoso, Spanje
Afkomstig van 17 en 40 jaar oude stokken aangeplant op een bodem van stenen en kiezels die warmte reflecteren. 58 hectare grote wijngaard op een hoogte van 1100 m boven zeeniveau. Rendement wordt laag gehouden. Handgeplukte druiven, fermentatie begint op rvs en wordt voortgezet in Franse barriques. 5 maanden houtrijping met regelmatige bâttonage.

El Beso de las Uvas Vino de Autor, Bodegas Familia Conesa, Vino de Pago Guijoso, Spanje 2019
25% merlot, 25% tempranillo, 25% cabernet sauvignon en 25% syrah, afkomstig van 17 en 40 jaar oude stokken aangeplant op een bodem van stenen en kiezels die warmte reflecteren. 58 hectare grote wijngaard op een hoogte van 1100 m boven zeeniveau. Rendement wordt laag gehouden. Handgeplukte druiven, 12 uur maceratie op rvs bij 12 graden Celsius. Daarna start fermentatie bij 21 graden. 5 maanden houtrijping in Franse barriques.

la persistance