tekst Hans van de Meeberg
Farm-to-table
Samen gingen ze op zoek naar een boerderij voor hun farm-to-table concept en via een zoektocht in Frankrijk en Italië kwamen ze in 2018 terecht in het gehucht Trausella, waar ze een oude boerderij ombouwden tot een moderne accommodatie met iets meer dan een hectare grond voor boomgaard, groente- en kruidentuin. ‘We zochten een vlakke, makkelijk te bereiken locatie tegen de bergen, waar het makkelijk kweken was, en die geen enorme investering vergde. We hadden al veel gezien, maar dit natuurstenen huis overtuigde ons allebei.’ Om ervaring met het boeren op te doen had Scarrone ruim een jaar tegen kost en inwoning gewerkt op biologische boerderijen in Zuid-Frankrijk.
Veertien gasten
De hele week zijn ze bezig met het verbouwen van de groenten en kruiden op het land en in de kas en op vrijdag, zaterdag (diner) en zondag (lunch) ontvangen ze maximaal veertien gasten (afhankelijk natuurlijk van de Covidbeperkingen – afgelopen augustus waren het er slechts acht) aan een lange tafel voor de open keuken. Daarnaast hebben ze twee kamers (inclusief ontbijt met het fantastische brood van Carol) voor gasten beschikbaar. De ingrediënten voor de maaltijd komen van eigen grond of van producenten uit de buurt. Alles wordt in het seizoen gegeten en vlees is geen must. Eventuele overschotten worden verwerkt tot sauzen, zuren en ingelegde groentes. Er wordt een vast menu geserveerd van zes tot acht verschillende gerechten die je deelt met je tafelgenoot.
Gerechten
Na de start met een door Carol gemaakt desembrood met luchtig geslagen bergboter volgen varkensrillette gecombineerd met ingemaakte groenten, gele en oranje wortels met alsemkruid en rode ui, verse tomaat en biet met olijfolie, aardappelschijfjes met zalmkuit, venkelzaad en lavas, een groene gazpacho, gerookt en gebarbecued Piemontees varken (van de coöperatie uit de vallei) en tot slot Carols versie van een klassieke Piemontese perzik ‘ripiena’.
Inmiddels krijgen de Italiaanse restaurantgidsen zoals Gambero Rosso ook lucht van dit bijzondere adres net over de Zwitserse grens in Piemonte. Dus snel gaan, zou ik zeggen!
Rantan, Trausella (TO)
Vr-za (diner) & zo (lunch)
Reserveren is een must, slapen erbij zeker doen (slechts 2 kamers, uitmuntend ontbijt)