Echoput
Hotel Gastronomique de Echoput vierde onlangs zijn 70-jarig bestaan, waarbij tevens feestelijk werd stilgestaan bij de opening van het nieuwe Wild Atelier.
tekst Fabiola Bonke
The Wine & Food Association kijkt met plezier terug op diverse samenwerkingsprojecten met De Echoput en de familie Klosse, o.a. in het kader van de Grand Prix Saint-Hubert, het Proefschrift Wijnconcours en diverse gastronomische competities, proeverijen en publicaties. Het was dan ook een aangenaam weerzien in De Echoput, al 70 jaar een begrip voor liefhebbers van wild en gastronomie.
De komst van de familie Klosse naar de Echoput, in 1955, vormde het begin van een rijke culinaire geschiedenis, op deze bijzondere plek in Kroondomein Het Loo, de bossen van Paleis het Loo op de Veluwe. Sindsdien is De Echoput uitgegroeid van een theehuis tot gastronomisch 5-sterrenhotel en een gastronomisch instituut waar vele talentvolle chef-koks en sommeliers van ons land hun opleiding genoten en genieten. Met als specialiteit nog altijd natuurlijke wildbereidingen.
Deze zomer opende hier het nieuwe fine dining experience restaurant Het Wild Atelier van meesterkok Jonathan Zandbergen de deuren. Wildgastronomie voor en door een nieuwe generatie komt tot
Peter Klosse
Peter Klosse
Tartaar
Tartaar van hert, met prei en klaverzuring
Robert Kranenborg
Robert Kranenborg

Gastronomisch instituut

De keuken van De Echoput staat al jaren bekend om haar specialisme in wildbereidingen en wijn-spijscombinaties. Grootouders Jaap en Tineke Klosse waren de grondleggers van het werken met lokale verse producten en moderne wildbereidingen. Tineke Klosse vertelde tijdens de jubileumlunch mooie anekdotes die de ruim 100 gasten een inkijk gaven in de rijke geschiedenis en ontwikkeling van de Echoput. Peter Klosse vulde de historie aan en is als professor in smaak en wijn & spijs de motor geweest van uitbreiding van het huidige concept van De Echoput. Tevens is hij zoals bekend de oprichter van de Academie voor Gastronomie. Onder leiding van Lodewijk Klosse is de derde generatie nu actief in het familiebedrijf en wordt er wederom op eigentijdse wijze doorontwikkeld op de rijke geschiedenis.

Hotel Restaurant de Echoput wordt omringd door wild. Met ongeveer 11.000 hectare is Kroondomein Het Loo een van de grootste wild- en natuurgebieden van Nederland. The big five van de Veluwe zijn: edelherten, damherten, wilde zwijnen, moeflons en reeën. Naast wild werkt Restaurant de Echoput ook graag met de andere natuurproducten die de lokale omgeving te bieden heeft, zoals wilde groenten, vruchten, kruiden, planten en paddenstoelen.

Een kort overzicht van 70 jaar familiebedrijf ‘van pannenkoek tot reerug’:

1955 Jaap en Tineke Klosse uitbaters De Echoput
1961 Opening restaurant De Echoput
1985 Peter en Carla Klosse nemen het roer over
1991 Oprichting Academie voor Gastronomie
1995 Eerste boek: Wildgerechten
2009 Opening De Echoput Kook- en Wijnschool
2020 Jubileum 65 jaar familiebedrijf
2025 Opening van het Wild Atelier by Jonathan Zandbergen

Snoekbaars
Snoekbaars met landkaviaar en waterlinzen

Derde generatie

Ondernemen zit bij de familie Klosse in het DNA. Dat wordt onderstreept nu ook de derde generatie het stokje overgenomen heeft om De Echoput verder te ontwikkelen. Consumenten veranderen, maar Lodewijk Klosse weet ze te boeien met de klassieke Echoput-kernwaarden, te weten: puur eten en genieten vanuit de natuur die niet bijgevoed, niet gekweekt en in vrijheid geleefd heeft. Het komt tot stand vanuit respect voor de kroondomeinen en omliggende omgeving, die vervolgens gehighlight wordt tot een totaalbeleving waarin hotel, restaurant, wellness en leisure elkaar omarmen.

Theus de Kok
Theus de Kok
Ree
Ree met cantharellen en doperwten

Bij het Wild Atelier proef je wat de natuur te vertellen heeft

In het Wild Atelier kookt men zoals het bos ademt: in ritme met het seizoen, in harmonie met de natuur. Wild is het vertrekpunt, niet als product, maar als filosofie. Alles wat in vrijheid leeft in het bos, op het land en in het water is voor het team van het Wild Atelier wild.
Meesterkok Jonathan Zandbergen brengt bij De Echoput een nieuwe generatie wildgastronomie tot leven. Hij presenteert pure ingrediënten vanuit lokaal wildbeheer, visserij en regeneratieve landbouw in hun meest elegante vorm. Na jarenlange ervaring in de topgastronomie kiest hij bewust voor een concept dat aansluit bij zijn persoonlijke waarden: gezondheid, duurzaamheid en het werken met pure, Nederlandse producten

Jubileumlunch

Op 22 juni 2025 werd er een speciale lunch georganiseerd, zowel ter ere van 70 jaar De Echoput als ter gelegenheid van de opening van het Wild Atelier. De lunch blikte terug met signatuurgerechten van de diverse topchefs die tot op heden bij De Echoput werkzaam geweest zijn. Daarnaast was er natuurlijk ook een mooi gerecht van Jonathan ter introductie van zijn Wild Atelier, waarmee hij een brug slaat tussen het hoogstaande klassieke verleden en het heden met eigentijdse pure smaken.

Jonathan Zandbergen
Jonathan Zandbergen
Wild zwijn
Wild zwijn met eekhoorntjesbrood en vossenbessen
Soes
Soes met vossenbes

De jubileum tijdmachine lunch (1955-2025) bestond uit:

  • Tartaar van hert, met prei en klaverzuring (Robert Kranenborg – 1978)
  • Snoekbaars met landkaviaar en waterlinzen (Jonathan Zandbergen – 2025)
  • Ree met cantharellen en doperwten (Theus de Kok – 1995)
  • Wild Zwijn met eekhoorntjesbrood en vossenbessen (Peter Paul van den Breemen – 2025)
  • Soes met vossenbes

De Echoput / Het Wild Atelier, Hoog Soeren (Apeldoorn)