proefnotities Jan en Kyra van Lissum
vinites.com
Proefprofiel
Een box vol wijnen van hoge kwaliteit uit een gemiddeld wat hoger prijssegment, uiteenlopend van € 14,95 tot 49,95. Een prima selectie zonder teleurstellingen: herkenbare wijnen qua druif en terroir, divers van stijl, van klassiek tot modern, en zeer geschikt voor aan tafel. Uiteenlopend wat betreft herkomst, inclusief vijf uitstekende wijnen uit Argentinië en Zuid-Afrika en zelfs een mooie pinot blanc uit België. Vooral wit maakt hier indruk, met als toppers de greco di tufo van Quintodecimo en de müller thurgau van Tiefenbrunner.
- = onze favorieten
Proefnotities wit
Verdejo Fermentado en Barrica, José Pariente, Rueda, Spanje 2019
Verdejo, biologisch; licht goudgeel uiterlijk, verdejo-tonen, licht spritzige aanzet, rijp fruit, smaak met breedte, goede kruidigheid, zeer goede inbreng van barrique, evenwichtige, serieuze verdejo, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 21,95
Buonora, Tenuta Tascante (Tasca d’ Almerita), Etna, Italië 2020
Carricante; duidelijk andere aroma’s, sappige aanzet, citrusachtig fruit, levendige zuren, vrij strak, redelijk stuivend, schoon, mooie spanning, veel lengte (12%) € 20,95
- Giallo d’Arles, Quintodecimo, Greco di Tufo, Italië 2020
Greco; geelgroen van kleur, ingetogen geur, fijn pikante aanzet, prachtige rijpe zuren, fijn als een ballerina, barstensvol mineralen, veel sap, toppresentatie, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 49,95 - Feldmarschall von Fenner, Tiefenbrunner, Alto Adige, Italië 2019
Müller thurgau; redelijk veel kleur, duidelijke invloed van de regio en druif, spritzige neus, redelijk expressief, verrassend smaakoppervlak, heel schoon, opwekkend, crispy, fris, prijzig maar speciaal, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 44,50
Old Vine Chenin Blanc, Raats Family Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2019
Chenin blanc; geelgroen uiterlijk, hechte geur, licht crèmig door houttoets, goed inzetbaar, mooie aroma’s, breed smaakpalet, surplus aan rijp fruit, geur- en smaaktonen komen overeen, vullend, goed sap, licht bittertje in finale en mooie kruidigheid, maaltijdwijn (13,5%) € 25,50
Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal 2020
Alvarinho; elegante kleur, rustige alvarinhotonen, heel lichte tinteling, gelijkmatig, evenwichtig, spritzige aanzet, mooie zuren, levendig smaakpalet waarin de geurwaaier terugkomt, mooie lengte (12,5%) € 14,95
Pinot Blanc, Wijndomein Aldeneyck, Maasvallei Limburg, België 2019
Pinot blanc; elegante kleur, mooi rijp fruit, voldoende zuren om mooie balans te krijgen, wit fruit zoals meloen, ook floraal, verrassende vulling, schoon palet, kruidig, mooi bittertje (12,5%) € 21,50
Proefnotities rood
Old Vine Malbec, Luca (Laura Catena), Uco Valley Mendoza, Argentinië 2018
Malbec; intense donkere kleur, diepliggende aroma’s, intens rijp, vullend, subtiele tabakassociatie, smeuïg en rond, fraaie tannine, mooie malbec, goede prijs-kwaliteitverhouding, gastronomische wijn (13,5%) € 25,50
Pio Cesare, Barbera d’Alba, Italië 2019
Barbera; veel kleur, mooi versmolten geurwaaier, malse barbera-tonen, goed beklede tannine, heerlijk fruit staat centraal, passende zuren, levendig, niets is overdreven, mooie spanning, mooie kruidigheid, klassiek huis, gastronomische wijn (14,5%) € 22,95
- Reserve Pinot Noir, Creation, Walker Bay, Zuid-Afrika 2019
Pinot noir; fraaie kleur en geur, afwijkende pinot noir, heerlijk sappige, fruitige aanzet, evenwichtig, fraaie aroma’s, goede tannine en zuren, veel finesse en elegantie, mooie fraîcheur, zeer plezierige gastronomische wijn met veel lengte (13,5%) € 34,50 - Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
Cabernet sauvignon, malbec, merlot; veel kleurintensiteit, cabernet sauvignon is dominant in geur, geur is ook wat toegeplooid, fruitig met tabak en cederhouttonen in aanzet, homogeen smaakpalet, subtiele toets van grafiet, smeuïg, verleidelijk donker fruit, redelijke bitters en een beetje strakke ondertoon, goede lengte, prima inzetbare maaltijdwijn (13,5%) € 28,75
45⁰ Rugientes, Otronia, Patagonia Extrema, Argentinië 2018
Pinot noir, biologisch; elegante kleur, goede expressie van pinot noir uit deze regio, aparte geurwaaier, beetje plantaardig, elegante smaak, goede balans tussen fruit en correcte zuren, kwiek en verfrissend, goede lengte, heel verrassend (12,5%) € 25,50
Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.
Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft. Zachte, romige zooi, goed versmolten geheel. Lichte houtinvloeden en bittertjes doen het perfect bij dit gerecht. Bij wijnen met te veel fruit of te hoge zuren ontstaat algauw een disbalans.
- Met Giallo d’Arles, Quintodecimo, Greco di Tufo, Italië 2020
Rijpe, rijke combinatie, intens, vullend en complex, echt gastronomisch. - Met Verdejo Fermentado en Barrica, José Pariente, Rueda, Spanje 2019
Evenwichtige, smakelijke combinatie, waarbij de houtinvloed in de wijn een belangrijke rol speelt.
Coq au vin
Kippenbouten gegaard in rode wijn met spekjes en champignons
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Smaakvol, smeuïg. De saus vormt de brug naar de wijn, waarbij de rode wijn in de saus doeltreffend werkt. Sappig gerecht met klein zoetje.
- Met Feldmarschall von Fenner, Tiefenbrunner, Alto Adige, Italië 2019
Het rijpe fruit, de zuren en de mineralen in de wijn pakken het gerecht mooi op. Perfecte combinatie, verrassend resultaat. - Met Reserve Pinot Noir, Creation, Walker Bay, Zuid-Afrika 2019
Elegante match. Het goed gedoseerde rijpe fruit en de zuren doen het goed bij dit gerecht. Lekkere combinatie met leuke contrastwerking.
Pasteitje met fazantragout
(gerecht van Gebr. Hartering)
- Met Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
De rijpe tonen van de wijn maken de combinatie rond en soepel. Verleidelijke, wulpse match. - Met Pio Cesare, Barbera d’Alba, Italië 2019
Contrastrijke combinatie met hoofdrol voor zoete en zure tonen. Stevig, een beetje boers geheel.
Ballotine van ossenstaart
Met aardappelmillefeuille en rodewijnsaus.
(gerecht van Gebr. Hartering)
- Met Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
De wijn maakt de combinatie gepolijst en verleidelijk. Mooie eenheid tussen wijn en gerecht.