Pierre Ache Wijnen 1
Lisanne Brands en Peter Hekers
Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Pierre Ache Wijnen. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met een paar gerechten (o.a. van restaurant Gebr. Hartering). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Wij zijn sinds 2007 aan het bouwen aan onze wijnselectie. Het is een palet van wijnen die ons raken, van zo’n 40 bevlogen wijnmakers, ons ‘Dreamteam’. Daarin ontmoet je o.a. Natacha Chave, Yves Duport, Lucio Salamini, Albert Meijer, Claire Leflaive en Elisabetta Foradori. Vakmensen die hun eigen weg kiezen, met de natuur samenwerken en zo authentieke wijn maken. We vinden het een voorrecht dat ze ons toevertrouwen hun passie en vakmanschap uit te dragen. Als vanzelf zijn we uitgekomen bij wijnmakers die biologisch of biodynamisch werken. Ze komen uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Slovenië. De signatuur van Pierre Ache is: zuiver, fruitvol en met lengte. Klanten en wijnkenners typeren deze stijl als verrassend, spannend, uitstekend inzetbaar in de gastronomie en met prima prijs-kwaliteitverhouding. Wij worden blij van de samenwerking met gepassioneerde en vakkundige professionals die hun gasten willen verrassen.
www.pierreachewijnen.nl
Pierre Ache flessen
kabeljauw
Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo

Proefprofiel

In de box een mooie selectie wijnen van hoge kwaliteit. Uiteenlopend in stijl, maar altijd bijzonder, eigenzinnig en bijna altijd fris, licht verteerbaar en prima inzetbaar in de gastronomie. Zeven van de twaalf wijnen komen uit Frankrijk, de rest uit Italië, Slovenië en België. Acht wijnen dragen het label ‘vin nature’ – een duidelijke voorliefde van deze importeur.

  • = onze favorieten
Proefnotities wit

Zelèn, Pasji Rep, Vipavska Dolina, Slovenië 2019
Zelèn, biologisch; redelijk veel kleur, ingetogen geur, hint van honingdropjes, geur- en smaakaroma’s komen overeen, rustige smaakbeleving, mooie zuurgraad, beetje aards, klein bittertje maakt de wijn compleet, goede lengte (12%) € 13,95

Rebula, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Rebula, biologisch, vin nature; fraaie kleur voor 5 jaar oude wijn, intense geur- en smaakbeleving, spritzige toets in aanzet, hoge zuren, beetje stevig, mooi rijp fruit, goede kruidigheid, klein wit pepertje, gastronomische wijn (13,5%) € 19,95

  • Fontanasanta Nosiola, Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2019
    Nosiola, biodynamisch, vin nature; heel schoon van geur en smaak, evenwichtig, fijne toets van venkel, fruit is mooi opgenomen, elegante aanzet, hoge zuren, veel schakering, fijn bittertje, opwekkend, energiek, prachtige wijn, breed inzetbaar in de gastronomie (12%) € 32,50

Les Côtes, Yves Duport, Bugey, Frankrijk 2019
Chardonnay, biodynamisch, vin nature; veel kleur, mooie chardonnay, schone plezierige aroma’s in geur en smaak, evenwichtig, goed inzetbare vin nature, heel licht botertje, fijne crèmigheid met passend bittertje (12,5%) € 14,95

Muscat Sec, Domein Pietershof, IGP Vlaamse Landwijn, België 2019
Muscat ottonel; evenwichtige muscat-aroma’s, sappige aanzet, slanke zuren omlijsten het geheel, keurige droge tonen, evenwichtig, verrassend, fijne uitvoering, ook heel goed inzetbaar als aperitiefwijn, een compliment waard (12%) € 17,50

Lerchensand Sylvaner, Domaine Ansen, Alsace, Frankrijk 2020
Sylvaner, biologisch, vin nature, orange wine; matte oranje kleur, geur eerst wat monotoon, later licht mandarijnenfruit en kleine bittertjes, geur en smaak komen overeen, elegante aanzet, goed gedoseerde aroma’s, mandarijntoets en bitters zijn wat ronder geworden, mooi uitgesproken van smaak, fris en elegant (14%) € 14,95

Proefnotities rood
  • Pinot Noir Mâlain Monopole, Domaine des Ecrivains – Nicolas Morin, Bourgogne, Frankrijk 2019
    Pinot noir, biodynamisch, vin nature; veel kleur, aparte geur, ruig, associaties van jutezak en wild, bruisende aanzet, duidelijk tannineus, pinot noir met ruggengraat, slanke textuur, vitaal, harmonieus, geeft energie, veel lengte, gastronomische wijn € 27,50

Litorne Trousseau, Le Clos des Grives, Côtes du Jura, Frankrijk 2018
Trousseau, biologisch, vin nature; elegant en licht uiterlijk, typische trousseau-aroma’s, intense geur, schoon, direct, fijne hoge zuurgraad, zeer fruitig, licht pepertje, goede tannine, opwekkend, doordrinkbaar, goede spanningsboog, aangename finale met mooi sappig fruit, gastronomische wijn (12%) € 22,50

  • Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2019
    Cabernet franc, biodynamisch, vin nature; zeer veel kleur, duidelijk cabernet franc in de geur, eerlijk, schoon, gedoseerd aards, volume, inhoud, knappe tannine, frisse zuren, lichte inktbitters, veel sap van donker fruit, zeer goede balans, fijn pepertje en kruidige tonen, excellente cabernet franc, goed inzetbare alleskunner (13%) € 29,50

Luretta, Colli Piacentini Gutturnio Superiore, Italië 2017
Barbera, biologisch; veel kleur, duidelijk barbera in geur en smaak, mooi donker rijp fruit, goede tannine, prima zuren en spanning, schoon palet, levendig, wijn met karakter (14%) € 19,50

Le Père, La Famille K, Beaujolais, Frankrijk 2019
Gamay, biodynamisch, vin nature; elegante kleur, aardse ondertoon in de geur, atypisch, niet echt fruitig, hoge zuurgraad in aanzet, slank, elegante smaak, puur en eerlijk, redelijk strak (12%) € 13,50

  • Alliance, Domaine de Malavieille, Terrasses du Larzac, Frankrijk 2019
    Syrah, biodynamisch; veel kleur, heel intens, duidelijk syrah, ingepakt, geur- en smaaktonen komen overeen, levendig, vullend, structuur, prima syrah, goed rijp fruit, kruidig en zuren, mooie balans, aangenaam, doet het vaak heel goed aan tafel (14%) € 14,50
Wijn & spijs

We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft. Zachte, romige zooi, goed versmolten geheel. Lichte houtinvloeden en bittertjes doen het perfect bij dit gerecht. Bij wijnen met te veel fruit of te hoge zuren ontstaat algauw een disbalans.

  • Met Fontanasanta Nosiola, Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2019
    De nosiola van Foradori is hier een fijne begeleider met diepgang, waarbij het bittertje in de wijn een voorname rol speelt. Pure, schone combinatie.

Coq au vin
Kippenbouten gegaard in rode wijn met spekjes en champignons
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Smaakvol, smeuïg. De saus vormt de brug naar de wijn, waarbij de rode wijn in de saus doeltreffend werkt. Sappig gerecht met klein zoetje.

  • Met Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2019
    Elegant en evenwichtig geheel met delicate smaak. Het fruit in de wijn sluit uitstekend aan bij de saus. Ook de zuren en de aardse tonen van de wijn spelen een belangrijke rol in de combinatie.
  • Met Litorne Trousseau, Le Clos des Grives, Côtes du Jura, Frankrijk 2018
    De elegantie en fraîcheur van de wijn matchen uitstekend. Levendige, frisse combinatie, verfijnd en licht verteerbaar.
  • Met Alliance, Domaine de Malavieille, Terrasses du Larzac, Frankrijk 2019
    Evenwichtige combinatie met contrast en spanning. De wijn geeft het gerecht structuur en een kader.

Terrine van Varkenskop
Met gekaramelliseerde sjalot en Wostyn-mosterd
(gerecht van Gebr. Hartering)

  • Met Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2019
    De aroma’s van de cabernet franc en de aardse tonen van de wijn passen uitstekend bij dit gerecht. De wijn levert contrast, grip en kader aan de combinatie.

Ballotine van ossenstaart
Met aardappelmillefeuille en rodewijnsaus.
(gerecht van Gebr. Hartering)

  • Met Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2019
    Elegante, toegankelijke combinatie. Schoon en licht verteerbaar.
  • Met Alliance, Domaine de Malavieille, Terrasses du Larzac, Frankrijk 2019
    Evenwichtige, smakelijke match waarin de wijn het gerecht absorbeert. De combinatie is complexer dan de wijn of het gerecht los van elkaar doen verwachten.
coq au vin
Coq au vin
terrine varkenskop
Terrine van varkenskop
ballotine ossenstaart
Ballotine van ossenstaart