nine seconds

Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, Meursault 2014

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: P. de Bruijn Wijnkopers, Nijmegen, 024-3229301, www.debruijnwijnkopers.nl

Achtergrond

Toen Dominique Lafon in 1987 de leiding kreeg over het familiedomein begreep hij dat de herbeplantingen en technologische vernieuwingen die zijn vader had doorgevoerd, niet voldoende waren om wijnen van optimale kwaliteit te produceren. Een van de eerste doelstellingen die hij verwezenlijkte was het weer geheel in eigen beheer krijgen van de bijna 14 hectare aan wijngaarden. Veel percelen waren verpacht aan andere boeren en dat belemmerde een algehele kwaliteitscontrole en de veranderingen in bewerking en teelt die hem voor ogen stonden. In 1993 waren alle pachtcontracten verleden tijd en kon hij zijn gang gaan. De overstap naar biologische teelt volgde snel en sinds 1998 worden de druiven geheel biodynamisch geteeld. Net als veel jonge collega’s besefte hij dat wijngaarden met een ecologische balans en een gezonde bodem fruit van betere kwaliteit zou opleveren en meer terroirexpressie in de wijn. Het terugbrengen van de rendementen, regelmatig omploegen van de bodem en meer precisie in de kelder resulteerden bovendien in een hogere zuurgraad, waarmee Dominique ook bewees dat het imago van volle, vettige wijn dat meursault de laatste decennia had gekregen tot het verleden behoorde. Comtes Lafon beschikt over de beste percelen van verschillende topwijngaarden, elk met een geheel eigen karakter. Daardoor blinkt het portfolio van het domein uit in kwaliteit én verscheidenheid. De belangrijkste percelen zijn
– in Meursault: 1er Cru Les Perrières (0,77 ha), 1er Cru Les Genevrières (0,55 ha), 1er Cru Les Charmes (1,71 ha), 1er Cru Les Gouttes d’Or (0,39 ha)
– in Volnay: 1er Cru Santenots-du-Milieu (3,78 ha), 1er Cru En Champans (0,52 ha), 1er Cru Clos des Chênes (0,38 ha)
– in Monthélie: 1er Cru Les Duresses (1,21 ha – rood en wit)
– in Puligny-Montrachet: 1er Cru En Champgain (0,25 ha)
– in Chassagne-Montrachet: Grand Cru Le Montrachet (0,32 ha)
Sinds 1999 bezit Lafon tevens 14 hectare in de Maconnais; de wijnen hiervandaan dragen het label Les Héritiers du Comte Lafon.

Proefnotities
Eerste indrukken

Niet gedecanteerd. Qua geur beduidend meer vulling dan bijvoorbeeld jaargang 2015. Breder van opzet, rijker, aromatisch, met licht crèmige omlijsting. Mooie aanzet, vitaal en expressief. Vooral de mineralen presenteren zich vanaf het eerste moment duidelijk. Smaakprofiel met veel energie, zeer levendige zuurgraad, strakke ondertoon. Het fruit ligt er bescheiden onder. Zeer veel lengte. Na enige tijd komt de invloed van het hout meer naar voren en wordt het mondgevoel complexer. Wijn met inhoud.

Na 4 uur

De geur is veel evenwichtiger geworden en beter gedoseerd. De aanzet is rijker en complexer, met veel meer schakering. De smaakwaaier staat volledig open. De mondbeleving wordt molliger en meer afgerond en de mineralen zijn nu veel mooier geïntegreerd.

Na 6 uur

Geur- en smaakervaring blijven stabiel. Nog altijd complex, vol en breed. De smaakbeleving is schitterend en heeft nog steeds een zeer lange voortzetting.

Na 24 uur

Nog altijd herkenbaar qua aroma’s. Ook de balans is nog mooi aanwezig. Geur en smaak zijn nu minder intens, maar het is nog altijd een voortreffelijke wijn.
Gastronomische wijn pur sang, elegant en rijp, met knap gedoseerde houtinvloed. Zeer geschikt voor verfijnde gerechten met bijvoorbeeld tarbot, langoustine en truffel.

Technische gegevens

Wijngaard: Clos de la Barre, ommuurde monopole-wijngaard van 2,1 ha, achter het huis gelegen.
Druivenras: chardonnay
Leeftijd stokken: 64 jaar (0,8 ha), 39 jaar (0,8 ha), 15 en 11 jaar (0,5 ha)
Bodem: harde kalksteen met dunne laag klei
Ligging: oostelijke oriëntatie, zwakke helling
Wijngaardmanagement: biodynamisch sinds 1998
Vinificatie: zachte persing hele trossen, 24 uur koude maceratie, fermentatie in eiken vaten met eigen gisten, malolactische fermentatie
Opvoeding: 6 maanden sur lie, vervolgens assemblage in rvs tank, gevolgd door nog eens 12-14 maanden in eiken vaten.

Dominique Lafon