nine seconds


Vinha da Ponte, Quinta do Crasto, Douro, Portugal 2000
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Wijnhandel Van Ouwerkerk, Arkel, 0183-561133 www.wijnhandelvanouwerkerk.nl
Achtergrond
De prachtige, hoog gelegen Quinta do Crasto, ten zuiden van Pinhão, is een oud domein in de Dourostreek waar waarschijnlijk al in de Romeinse tijd, maar zeker in 1615 wijnbouw bedreven werd. Begin twintigste eeuw kwam het in handen van Constantino de Almeida, oprichter van het wijnhuis Constantino. Zijn kleindochter Leonor en haar echtgenoot Jorge Roquette werden eigenaar in 1981. Er volgde een periode van uitbreiding en renovatie en midden jaren negentig begonnen ze onder eigen label wijn te produceren, met hulp van hun zonen Miguel (sales en marketing) en Tomas, die inmiddels de dagelijkse leiding heeft.
Hoewel de Douro eind vorige eeuw nog voornamelijk bekend stond om de portwijnen, besloot de familie ook de productie van stille rode wijn serieus ter hand te nemen. Twee Australische wijnmakers werden aangetrokken om het plan te verwezenlijken: Dominic Morris en David Baverstock, tegenwoordig vooral bekend als wijnmaker van het de bekende Alentejo-producent Esporão.
Het portfolio dat zij de eerste jaren opbouwden bestond naast enkele portwijnen, waaronder Vintage en LBV, en een paar rode Douro-blends uit monocepagewijnen van onder andere touriga franca en touriga nacional en een Reserva Vinhas Velhas. 18 hectare van het wijngaardareaal bestaat uit oude stokken en dat leverde en fraaie Reserva boordevol aromatische rijkdom en concentratie op. Zo fraai, dat het wijnmakersteam na enige tijd besloot om de druiven afkomstig van de alleroudste percelen van het domein in de beste oogstjaren te reserveren voor twee single vineyard wijnen: Vinha Maria Teresa en Vinha da Porte. Van beide cuvées was oogstjaar 1998 het eerste dat op de markt kwam. De druivenstokken van deze percelen waren toen al meer dan 80 jaar oud, en nu dus meer dan een eeuw.
Zo creëerde Quinta do Crasto als een van de eerste producenten in de Dourostreek twee stille rode cultwijnen, die mede dank zij hoge scores van onder andere Wine Spectator niet alleen het wijnhuis zelf, maar ook rode Dourowijn in het algemeen (en wijnland Portugal!) wereldwijd in de schijnwerpers plaatsten. Hiermee stond Quinta do Crasto als een van de pioniers aan de wieg van een ware wijnrevolutie in het land. Het is dan ook logisch dat Quinta do Crasto sindsdien een van de vijf invloedrijke producenten is die samen de Douro Boys vormen; de andere vier zijn Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta Vale D. Maria en Quinta Vale Meão.
Proefnotities
Eerste indrukken
Nog verrassend volle en intense kleur, heel homogene geur, warm en broeierig, rijke en sappige aanzet met hoge zuren, mooie evolutie, rijp zwart fruit, rijk en aromatisch, mooie kruidigheid, tikkeltje sous-bois, prima in balans.
Na 8 uur
Wijn met diepgang, nog steeds in goede conditie, de zuren blijven intact, de aroma’s zijn nog allemaal van goede kwaliteit, mooie tannine, stabiel smaakprofiel, mooi versmolten totaalplaatje.
Na 12 uur
De wijn blijft overeind staan, lichte munttonen vallen op in de smaak, pepertje, rijp fruit, kruidig, nu ook meer chocoladebitters. Stevig raamwerk houdt alles bij elkaar. Ook een dag later is de wijn nog gewoon lekker.
Technische gegevens
Wijngaard De naam ‘Ponte’ verwijst naar de oude Romeinse brug vlak bij de wijngaard, net zoals ‘Crasto’ verwijst naar een Romeins fort (‘castrum’) dat hier ooit lag.
Oppervlakte 1,96 hectare (Quinta do Castro totaal: ca. 130 hectare)
Ligging smalle terraspercelen, zuidoostelijke oriëntatie, 600 meter boven de Dourorivier
Bodem arme schistebodem
Klimaat heet en droog
Druivenrassen field blend met 37 druivenrassen, waaronder touriga nacional, touriga franca, tinta barroca en tinta roriz
Plantdichtheid 6.300 stokken per hectare
Leeftijd stokken geplant in 1914
Rendement zeer laag, ca. 300 g per wijnstok
Wijnteelt biologisch, gefocust op handhaven van biodiversiteit en natuurlijk evenwicht
Vinificatie combinatie van traditioneel en modern, druiven met de voeten getreden in granieten lagares, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur
Opvoeding 18-20 maanden in Franse barriques, bij gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. Ongefilterd gebotteld
Productie ca. 2500 flessen, alleen in de allerbeste oogstjaren (1998, 2000, 2003, 2004, 2007, 2010, 2012, 2014, 2015). In andere jaren wordt de oogst gebruikt voor de Reserva Vinhas Velhas.

Tomás Roquette en de huidige wijnmaker, Manuel Lobo