Emil den Dulk

Emil den Dulk (links) en managing director Albie Koch

Interview met Emil den Dulk, eigenaar De Toren in Stellenbosch, Zuid-Afrika

De Toren is een belangrijke exponent van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Al direct vanaf de eerste oogst in 1999 scoort het wijngoed hoog op de ranglijsten, met zijn op bordeauxrassen gebaseerde wijnen.
tekst Louis Janssen, proefnotities Ivo Ivanis (en *Jan van Lissum)

Internationale erkenning en reputatie zijn het gevolg. Tegenwoordig kan geen serieus restaurant meer om de wijnen heen. We zochten contact met eigenaar Emil den Dulk, afstammeling van een familie met een rijk verleden in de Scheveningse visserijwereld.
De Toren is al jaren een van de leidende wijnproducenten in Zuid-Afrika. Uw wijnen genieten een internationale reputatie. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen geweest bij het bereiken van die positie?
‘Het opbouwen van een merk bestaat niet uit één gebeurtenis, maar je baseert alles op een bepaalde continuïteit om dat doel te bereiken. Uiteraard gaf de ontvangst van onze eerste oogst in 1999 een belangrijke duw in de goede richting. Vanaf toen is de belangstelling voor op bordeauxrassen gestoelde wijnen sterk toegenomen. De Toren plaatste zich in die categorie onmiddellijk aan de top van Zuid-Afrika. Het geheim én de uitdaging zijn de factoren om aan de top te blijven. Dat lukt nog steeds.’
Fusion V

Fusion V, iconische bordeauxblend

Uw wijnen hebben onmiskenbaar een eigen identiteit en handschrift. Hoe zou u die beide karakteristieken omschrijven?
‘Een van onze uitgangspunten was uniek voor Zuid-Afrika. We richtten onze wijngaarden in naar de behoeften van de specifieke rassen, om jaar na jaar hetzelfde stijl- en smaakprofiel te produceren. We hebben twee belangrijkste wijnen, De Toren Fusion en De Toren Z. Elke wijn heeft een eigen wijngaard, met druiven als merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en petit verdot. We slagen er elk jaar in om van elke perceel een gedurfde wijn te maken, met een unieke bodemexpressie en met elegantie en complexiteit. En we leren elk jaar bij. Ondanks het watertekort in 2018 (slechts 60% van het jaarlijkse gemiddeld) ontwikkelt de wijn zich op dit moment prima.`

‘We slagen er elk jaar in om van elke perceel een gedurfde wijn te maken’

Sonette en Emile den Dulk

Eigenaren Sonette en Emil den Dulk

Stelling: Zuid-Afrika heeft een nieuw wijngaardclassificatiesysteem nodig…. En wat zouden dan de belangrijkste onderdelen ervan zijn?
‘Persoonlijk vind ik niet dat er nu een classificatiesysteem nodig is. Onze terroirs en de geplante rassen zijn daarvoor te divers. We hebben nog behoorlijk wat tijd nodig om te onderzoeken welke rassen het beste presteren op welke terroirs. Sommige wijnjournalisten trachten te classificeren op basis van de geschiedenis en de prestaties van bepaalde wijndomeinen, maar die classificaties zijn persoonlijk en gebaseerd op de relaties die ze met de wijnmakers hebben. Als vernieuwing al nodig zou zijn, en dat betwijfel ik, dan zou dat aangestuurd moeten worden door overheidsinstanties. Op dit moment heeft de overheid echter weinig aandacht voor de wijnindustrie.’
Elk wijnproducerend land heeft eigen problemen en uitdagingen. Wat zijn die volgens u voor Zuid-Afrika en Stellenbosch?
‘Serieus, wij hebben hier de beste omstandigheden qua terroir en klimaat om enkele van de mooiste wijnen ter wereld te maken. Onze grootste wijnmakers doen dat al. Onze grootste uitdaging is dat we ons steeds meer moeten aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden. Dat eist flexibiliteit, en die kan niet iedereen opbrengen. De huidige periode leert ons veel over canopy management onder droge omstandigheden en hoe je slim kunt omgaan met het beschikbare, weinige water.’
Winery De Toren

De Toren Private Cellar

De Nederlandse markt. Zijn we belangrijk voor De Toren? Wat doen we goed, wat moet beter?
‘Zeer belangrijk. Dat heeft ook te maken met onze afkomst en die van veel andere wijnmakers. Nederland was onze eerste exportmarkt. In het begin werkten we met een handelaar die massaal aan de detailhandel leverde, terwijl we eigenlijk een ander doel nastreefden. Een merk wordt opgebouwd door restaurants en sommeliers die de wijnen presenteren aan de consument en de verdere markt. We zochten en vonden een importeur die aan al onze wensen voldeed, Wijnkooperij De Lange. Ze hadden nog geen Zuid-Afrikaanse wijn in hun portefeuille, maar stonden al wel bekend als leverancier aan veel toprestaurants in Nederland. Zo staan we nu bij veel topzaken op de wijnkaart. Gevolg is dat consumenten ook in de speciaalzaken gaan zoeken naar onze wijnen. Ook een kleine opmerking over bepaalde inkopers van Zuid-Afrikaanse wijnen. Het moet altijd goedkoper. Daarmee help je de producenten niet. Het komt uiteraard ook door die producent die de markt verkeerd benadert.’

‘Er is meer tijd nodig om te onderzoeken welke rassen het beste presteren op welke terroirs’

Stelling: storytelling is onbelangrijk. Het dient om een slechte wijn in een goede wijn te veranderen…
‘Helemaal mee oneens. Een consument wil de persoonlijkheid achter de wijn leren kennen. Waarom maakt iemand wijn op een bepaalde manier? Een goed en eerlijk verhaal helpt om je wijn te verkopen. Niet eenmalig, maar op een consistente wijze een betrouwbare wijn leveren, dat is ons handelsmerk. En daar mogen we over communiceren.’
Stelling: we hoeven niet over de echte topwijnen te schrijven, want de gemiddelde consument begrijpt ze toch niet…
‘Helemaal mee oneens. Topwijnen kunnen het imago veranderen van een complete wijnregio. Daarvan profiteert de hele sector. Zuid-Afrikaanse wijnen hebben in Nederland historisch gezien een bepaald ongunstig imago van lage kwaliteit en goedkope bulk. Sinds 1994, toen de wereldmarkt zich opende voor ons land, neemt de kwaliteit zienderogen toe. De evolutie is hoopvol. Onze wijnen gaan een sterke toekomst tegemoet. De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is bezig met een grote inhaalslag, alsof alles opnieuw uitgevonden wordt. We hebben onze plek in de wereldwijnmarkt.’

Wijnkooperij De Lange, Oosterhout, 0162-447847

logo de toren
Proefnotities

8,5
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2014*
53% cabernet sauvignon, 16% cabernet franc, 16% malbec, 11% merlot, 4% petit verdot. Samenstelling varieert per jaargang, cabernet sauvignon bijna altijd circa 55%. Veel kleurintensiteit, diep granaatrood, homogene donkere geurwaaier, opeengepakt, beetje broeierig, floraal en aards, sappige aanzet, veel zwart fruit, opvallend kruidig, frisse zuren, mooie tannine, mondvullend, dropjesachtig en toets van cacao en pure chocolade, later komt rood fruit naar voren, evenwichtig, vraagt om stevig eten, veel lengte (14,5%)
*geproefd door Jan van Lissum bij proeverij Kasteel Engelenburg

8+
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2013
56% cabernet sauvignon, 10 % merlot, 15% malbec, 10% cabernet franc, 4% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Tikje meer kleur, meer kracht en meer hout, ook meer zwart fruit, pruimen, cassis en kersenbonbons. Ronde aanzet, iets meer compact, volop fris fruit met goede houtomlijsting, romige tannine, ronder en krachtiger, goede zuren en veel lengte, komt jonger over dan de vorige wijn (14,5%)

8,5
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2010
57% cabernet sauvignon,14 % merlot, 13% malbec, 11% cabernet franc, 5% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars.Lichte ontwikkeling in de kleur, rijp warm zwart fruit, pruimen , lichte mineraliteit. Sappig en wat zoetig fruit, cassis en koffie, chocolade, prachtige zalvende tannine, elegante zuren, veel lengte, jong maar ook nu lekker om te drinken (15%)

8,5
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2009
60% cabernet sauvignon, 12% merlot, 11% malbec, 10% cabernet franc, 7% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Dezelfde kleur als de vorige wijn, wat klassieker van geur, tabak en peper. Rond en sappig, veel fruit, prachtige ontwikkeling, koffie, mokka en chocolade, fijne houtinbreng, veel lengte en complexiteit, prachtig op dronk (15%)

9-
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2008
56% cabernet sauvignon, 20% merlot, 12% malbec, 7% cabernet franc, 5% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Belegen maar nog steeds jeugdige kleur. Elegante geur, romige en aardse tonen, zwart fruit, cassis, lichte kruidigheid, elegant en complex. Rond , zacht, romig, prachtige houtinbreng, vanille, zoete kersen en fijne kruidigheid, op en top elegantie (14,5%)

9-
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2007
55% cabernet sauvignon, 15% merlot, 15% malbec, 10% cabernet franc, 5% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Goede kleur, ingetogen aroma’s, zeer fijne en elegante geur, wat belegen maar met zeer veel fruit, tabak, chocolade, prachtige houtinbreng, op dronk met veel sap, een wat klassieke smaak, cabernet sauvignon duidelijk aanwezig, wat krachtige tannine (14,5%)

9-
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2004
55% cabernet sauvignon, 20% merlot, 11% malbec, 10% cabernet franc, 4% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Ontwikkeld maar nog steeds veel kleur, klassiek cassis, tabak, cederhout, koffie, mooie belegen geur. Rond en sappig, mokka, chocolade, kersenbonbons, prachtige zuren en romige tannine, elegante houtinbreng, elegant en krachtig tegelijkertijd, veel lengte en complexiteit (14,5%)

9
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2003
55% cabernet sauvignon, 18% merlot, 14,5% malbec, 9,5% cabernet franc, 3% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Iets meer kleur dan de vorige wijn, meer kruidigheid, kersenbonbons, cassis, complexiteit en frisheid. Ronde zalvende smaak, klassiek ontwikkelde wijn, veel sap en fruit, romige tannine, frisse zuren en veel lengte, elegant en zeer drinkbaar (14,5%)

9
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2002
56% cabernet sauvignon, 20% merlot, 12% malbec, 7% cabernet franc, 5% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Ontwikkelde kleur, kruidige geur, laurier, cassis en pruimen, smaak is rond, elegant, prachtig op dronk, balsamico, umami, veel lengte en sappigheid, paddenstoelen, vanille, mokka, chocolade, topwijn (14,5%)

8
Fusion V, De Toren Private Cellar, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2001
55% cabernet sauvignon, 15% merlot, 15% malbec,10% cabernet franc, 5% petit verdot. Opvoeding voor 12 maanden op Frans eiken, alleen malbec gaat in Amerikaans eiken, 50% nieuw en 50% tweedejaars. Nog steeds veel kleur, belegen, kruidig, rozijnen, oosterse kruiden, fruitig in de smaak, toch wel belegen, krenten en tabak, iets drogend in de finale (14,5%)