Tijdens Vinoble 2018 presenteerden Beltran Domecq en César Saldaña, resp. voorzitter en directeur van het Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry, een zeer bijzondere proeverij met oude oloroso’s uit eigen bodega. Proefschrift was erbij.
tekst Fabiola Bonke

Het Consejo Regulador is de instantie die de kwaliteit van sherrywijnen toetst en bewaakt. Jerez-Xérès-Sherry is tevens de oudste D.O. (Denominacion de Origen) van Spanje en dateert uit 1935. Daarmee is het Consejo Regulador de allereerste kwaliteit toetsende wijnorganisatie van Spanje.

oloroso

La Fiesta de la Vendimia

Sherrywijnen hebben een 3000 jaar oude geschiedenis en deze werd in de loop der eeuwen door al de diverse overheersers van Spanje met liefde en zorg bewaakt en verzorgd.
De pluk van de sherrydruiven start rond september, wanneer de palominodruif zijn perfecte suikergehalte bereikt om geoogst te worden. In 1948 werd het moment van de oogst voor het eerst gevierd met ‘la fiesta de la Vendimia’. Hoewel door klimatologische veranderingen de pluk tegenwoordig eind augustus plaatsvindt, viert men kortweg ‘la Vendimia’ traditiegetrouw in de eerste twee weken van september.

oogst jerez

Bodega San Gínes

Het Consejo heeft een eigen bodega, gevestigd in hun hoofdkantoor in Jerez de la Frontera, ‘bodega San Gínes’ geheten. In deze bodega liggen bijzondere sherryvaten van de diverse sherrybodega’s die ‘el Marco de Jerez’ rijk is. Tevens bevinden zich hier vaten die speciaal zijn gevuld voor en opgedragen aan de ‘fiestas de la Vendimia’. Het zijn zeer bijzondere sherry’s omdat ze vaak een vintagekarakter hebben, wat niet gebruikelijk is voor sherrywijnen. De meeste sherrywijnen zijn blends van verschillende jaargangen die samenkomen via hun solerasysteem. Maar het Consejo heeft diverse oloroso’s gekoppeld aan de Vendimia-feesten en als vintage (añada) wijn bewaard. Het zijn dus zeldzame, exclusieve, single barrel oloroso-wijnen van onschatbare waarde. Met deze specifieke oloroso’s hebben ze speciaal voor Vinoble 2018 een speciale tasting georganiseerd: ‘Treasures of San Gínes’.

Zeven oloroso’s

We gingen zeven oloroso’s proeven waarvan er vijf single barrel waren. Daarnaast waren er van die zeven ook nog twee oloroso-vaten die een single barrel en ‘bota punta’ zijn. In de traditionele Andalusische kelders is de ‘bota punta’ het vat dat als laatste in de rij gelegen is (soms ook aan het begin, bij de ingang van de bodega, waardoor het klimatologisch anders blootgesteld wordt). Uiteindelijk verwerft dit vat een uniek karakter ten opzichte van de rest van de vaten in dezelfde solera. Het ‘bota punta’-vat ondergaat meestal een extra handeling omdat de keldermeester hieruit vaker ‘tapt’ voor diverse doeleinden. Bij de grote bodega’s kan het ook gebruikelijk zijn om het laatste vat minder te ‘verversen’ met sherry van de eerste criadera waardoor deze ‘bota punta’ zich anders ontwikkelt. Als gevolg daarvan ontstaat er een intenser en meer geconcentreerd karakter.

7 olorosos

De proeverij:

1. De eerste oloroso is uit 2003 maar voor die tijd had hij al acht jaar doorgebracht in het criaderas y solera-systeem van bodega Garvey. Vanaf 2003 heeft deze oloroso dus een statische oudering. Dit vat werd opgedragen aan de dichter Andrew Motion. Dit is een 23 jaar oude oloroso met een alcoholpercentage van 23,6%. Dit betekent dat de wijn wel een stuk geconcentreerder geworden is. We proeven mooie ronde volle tonen van butterscotch, walnoot, vanille, bittere chocolade en een hint van koffie.

2. De tweede oloroso is opgedragen aan de vader en moeder van de huidige koning van Spanje, Juan Carlos en Sofia. Voordat deze oloroso in San Gínes arriveerde wist men niet exact de leeftijd ervan. Men schat in dat het ongeveer een acht jaar oude oloroso was toen hij in 1971 in San Gínes bewaard ging worden. Deze ongeveer vijftig jaar oude oloroso heeft een alcoholpercentage van 26%. Hij is dus in de loop der jaren ongeveer 8% geconcentreerder geworden. De oloroso is hierdoor sterk gerijpt en heeft een heel kruidig karakter gekregen.

3. Vanaf deze wijn gaan we vintage oloroso’s proeven. Deze oloroso dateert uit 1970 en is een ‘bota punta’. De vaten die vanaf 1970 gedoneerd worden in de periode van de Fiesta de la Vendimia zijn altijd opgedragen aan een land of stad. Het 1970-vat oloroso werd opgedragen aan Canada. De neus van deze vintage oloroso is zeer geconcentreerd en heeft alle ijkpunten van een oude oloroso. De wijn heeft een vol, rond glycerine-mondgevoel dat karaktervol lang aanhoudt. Mooi gedroogde fruittonen, hout en een zeer lange afdronk met een mooie zuurbalans.

proeverij Treasures

Proeverij Treasures of San Gïnes

4. Deze oloroso werd in 1954 opgedragen aan de keldermeester Conde de Osborne uit Rota. 1954 stond bekend als een extreem droog jaar. Hierdoor heeft deze wijn wederom een ander karakter. Hij is mooi amber van kleur en heeft een minder rond karakter dan zijn voorganger. Deze oloroso heeft een bijzonder elegante neus die doet denken aan een palo cortado. De 64 jaar oude wijn is intens kruidig, heeft een mooie zuurgraad, wat noten en een subliem lange, zachte en elegante afdronk.

5. Wijn nummer 5 gaat weer een Vendimia terug en is uit 1953. Hij is opgedragen aan keldermeester Manuel Barbadillo uit Chipiona. Deze oloroso heeft nog wel alle kenmerken van een oude oloroso. Ondanks zijn hoge alcoholpercentage van 25,8% is deze oloroso mooi rond en fluweelachtig van smaak. Mooie retronasale tonen met vriendelijke, herkenbare oloroso-aroma’s.

6. De Bota de Oloroso uit 1949 werd opgedragen aan capataz (keldermeester) Ignacio Domecq uit el Puerto de Santa Maria. Ignacio Domecq was de oom van de huidige president van het Consejo, Beltran Domecq. Ignacio Domecq stond bekend als ‘De Neus’. Ook in Nederland werd deze getalenteerde en begenadigde keldermeester bekend als de neus van de sherry’s van Domecq. Deze oloroso is 69 jaar oud en heeft tot nu toe van alle geproefde samples het hoogste gehalte aan vluchtige zuren Hierdoor geeft deze oloroso nog steeds de indruk erg jeugdig te zijn ondanks zijn leeftijd. De wijn heeft nog frisheid, mooie houtonen van de oxidatieve rijping en is nog mooi toegankelijk.

7. De laatste oloroso van deze zeer speciale tasting is het allereerste oloroso-vat dat tijdens het allereerste georganiseerde plukfeest gedoneerd en opgedragen werd aan de eerste president van de Fiesta de la Vendimia, Don Luis Romero. Deze 70 jaar oude oloroso is werkelijk een sublieme afsluiting van deze zeldzame tasting. Een vriendelijke harmonieuze oloroso met de elegantie van een palo cortado. Mooi complex maar zo fraai in balans met een hele lange afdronk, dat hij je blijft verrassen.
Het was een zeldzaam mooie ervaring om deze vintage oloroso’s te kunnen proeven en ervaren. Hasta el proximo Vinoble 2020!

Alcazar van Jerez de la Frontera

Het Alcazar van Jerez de la Frontera, waar Vinoble plaatsvindt