sherryweek afsluiting

Feestelijke afsluiting Internationale Sherry Week bij Graphite

Afgelopen zondag 14 oktober werd de Nederlandse editie van de Internationale Sherry Week afgesloten in het nieuwe Amsterdamse restaurant Graphite, van Peter Gast en Jacqueline van Liere.
tekst Jan-Sebastian van Lissum

sherryweek

Zij hebben een voormalige diamantfabriek en club omgetoverd tot een intiem restaurant met verschillende afgeschermde gedeelten. Binnen blijft het een tikkeltje mysterieus, er mag namelijk niet gefotografeerd of gefilmd worden. In het restaurant staan vier stations opgesteld waarachter een chef de gerechten voor dat deel van het restaurant bereidt.

peter en jacqueline

Jacqueline van Liere en Peter Gast

Educatief

Tijdens dit event, Xérès Express, dat door The Wine & Food Association was georganiseerd, werd verdeeld over de vier stations steeds een speciale soort sherry opgesteld zoals Manzanilla, Fino, Oloroso, Amontillado, Palo Cortado, PX en Moscatel. Fabiola Bonke en Jan van Lissum, die de oprichter is van de internationale competitie Copa Jerez, gaven tijdens een educatieve belevingstour door Graphite een toelichting bij de verschillende sherrysoorten en de culinaire toepasbaarheid. Er werd even stilgestaan bij de terroirs in de sherrystreek. Sommige stukken wijngaard zijn hier zo kalkrijk dat je vanuit de lucht de witte kalksporen in de grond ziet liggen.

Jamon en flamenco

De ruim 40 gasten, deels werkzaam in de gastronomie, maar ook consumenten werden ontvangen in het bargedeelte met een van sherry gemaakte cocktail. Net als tijdens de Drooglegging in de Verenigde Staten gedurende de ‘roaring twenties’, waarop Graphite’s ‘speakeasy’-concept is gebaseerd, is het voor de gasten even goed zoeken waar de entree zich bevindt. Vervolgens komen ze met een QR-code naar binnen. De middag kreeg een echt Spaans tintje door de cortadora Cati Gómez die jamon sneed en door de flamencomuzikanten en zangeres. Gómez stond speciaal afgeschermd omdat zij een vlijmscherp mes gebruikte om de ham in flinterdunne laagjes te kunnen snijden. Zij vertelde dat de jamon zoals wij die nu kennen zijn oorsprong kent in de tijd van de Romeinen. Bourgondisch Lifestyle verzorgde kazen die bij de sherry’s pasten.

Cati Gómez

Cortadora Cati Gómez

Gevarieerd en breed inzetbaar

De witte brigade van Graphite zorgde voor bijpassende gerechtjes met onder andere zeebaars, garnaal en varkenswang. Tijdens de uitleg over de sherry’s werd opgemerkt dat ze breed inzetbaar zijn en daardoor bijvoorbeeld ook heel goed passen bij de smaken van de Indonesische en brede Aziatische keuken. Waar sommige bezoekers kozen voor frisse strakke Manzanilla’s, gaven anderen de voorkeur aan wat vollere Fino’s of juist een intense Palo Cortado of Oloroso. Bewust werden de zoetere sherry’s voor aan het einde van de route langs de stations bewaard, omdat je na die te hebben geproefd niet meer terug kunt naar de drogere soorten.

Passende afsluiting

Xérès Express gaf ons niet alleen een kijkje in de keuken van het prachtige nieuwe restaurant van Peter en Jacqueline Gast, maar ook een veel bredere kijk op alle verschillende sherry‘s die Andalusië voortbrengt. De Internationale Sherry Week vond tegelijkertijd plaats in 30 verschillende landen, met ruim 2.000 events. Met Xérès Express in bij Graphite kreeg de sherryweek een passende afsluiting voor de 88 events die in Nederland werden georganiseerd.

Graphite_interieur1

Een speciaal woord van dank gaat uiteraard uit naar de volgende importeurs die hun sherrywijnen ter beschikking stelden:

Horizon Wines (Bodegas Rey Fernando de Castilla)
Activin (Gonzalez Byass)
Jacobus Boelen (Valdespino)
Karakter Wijnimport (Bodegas Barón)
Wijnimport Bart (Sanchez Romate)
Wijnhandel B.J. de Logie (Bodega Delgado Zuleta)
Vivacadiz (Bodegas Gutiérrez Colosía)
Grapes Unlimited (Bodegas Yuste, Bodegas Argüeso, Bodegas Faustino Gonzalez, Bodegas Urium)

Restaurant Graphite, Amsterdam