Proeverij bij Het Bosch

Haring en sherry proeven bij Het Bosch

Het is inmiddels traditie: de Nieuwe Haring / Sherry Test van The Wine & Food Association. Jaarlijks proeft een professioneel panel de Hollandse Nieuwe in combinatie met een groot aantal Fino en Manzanilla Sherry’s.
tekst Jan van Lissum

sheryweek

Hoewel het inmiddels alweer een aantal jaren geleden is dat de laatste Nederlandse haringvissers stopten met hun werk, blijft het uitkijken naar, en de eerste hap proeven van, de ‘Hollandse Nieuwe’ een spannende traditie. Ieder jaar is het voor kenners en liefhebbers afwachten of hij weer net zo lekker smaakt als het jaar daarvoor. De smaak hangt in de eerste plaats af van het vetgehalte (wettelijk minimaal 16%): hoe vetter, hoe voller en romiger van smaak. Bovendien wordt de haring gedurende het vangstseizoen steeds wat vetter; hoe later gevangen, hoe vetter ze zich gegeten hebben. En ten slotte ligt de smaak die wij hier te proeven krijgen aan de keuzes die de verschillende groothandelaren maken, wanneer zij in Noorwegen en Denemarken hun haringen selecteren en laten verwerken. Dat laatste, de specifieke manier van kaken en pekelen die teruggaat tot de 14e eeuw, is wat de nieuwe haring typisch ‘Hollands’ maakt.

Hollandse Nieuwe 2018

De Nieuwe Haring van dit jaar was met zo’n 18-19% vet, aan het begin van het seizoen, vetter dan vorig jaar, maar minder vet dan in 2016 toen het vetgehalte tegen de 20% liep. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe bracht tijdens de traditionele veiling in Scheveningen 78.000 euro op. Het vaatje werd gekocht door de Makro. De veiling werd gepresenteerd door Anita Witzier en Frits Wester hanteerde de veilinghamer. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel; dit jaar is dat Stichting Hulphond Nederland.

Grotere diversiteit sherry

De jury van de haring-sherrytest kon vooraf nog weinig zeggen over de te verwachten uitslag. Eerdere edities wezen uit dat een jaar met zeer goede – zeer vette – kwaliteit haring meestal resulteerde in een winnende match met een manzanilla. Viel de haring ‘magerder’ uit, dan kwam er meestal een fino uit de bus als nieuwe-haringsherry van het jaar. Ligt de kwaliteit in het midden, zoals dit jaar, dan kan het beide kanten op qua match.
De afgelopen jaren is de test spannender geworden doordat het spectrum van verkrijgbare sherry’s steeds breder wordt. Onder invloed van een jongere, meer avontuurlijk ingestelde generatie wijnmakers, komen er steeds meer sherrytypen op de markt die voorheen minder gangbaar of min of meer in de vergetelheid waren geraakt: pasada’s, en rama’s, añada’s. Deze zijn vaak complexer, rijper en vullender van karakter en bezitten elk hun eigen kenmerkende aroma’s. En tot slot zijn er de subtiele verschillen in huisstijl van de verschillende producenten. De sherrywijnen werden beschikbaar gesteld door diverse importeurs.

haring en sherry

De afgelopen jaren is de test spannender geworden doordat het spectrum van verkrijgbare sherry’s steeds breder wordt

sherrywijnen

Proeverij 2018

Als locatie was dit jaar voor restaurant Het Bosch @ the Waterfront in Amsterdam gekozen, waar we genoten van de prachtige ambiance en bijgestaan werden door Danny van Houten die begin dit jaar de zaak heeft overgenomen van zijn vader. Samen met zijn team zorgde hij voor een vlekkeloos verloop van de sessie, die deze keer plaatsvond tijdens de Internationale Sherry Week.

Nieuwe Haring-sherry van het Jaar

In totaal werden 22 sherry’s geproefd, waarbij de manzanilla’s duidelijk de beste matches vormden. De top 3 per type zag er als volgt uit:

La Goya

Manzanilla

1. Manzanilla La Goya, Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; strak profiel, mooie balans, meer verfijning, fraaie droge tonen (importeur Wijnhandel B.J. de Logie)
In combinatie met de haring: levendig, opwekkend, aanhoudende frisheid, prachtige combinatie

2. Manzanilla La Guita, Bodegas Hijos de Rainera Pérez Marín, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; mooi gecorseerde aroma’s, evenwicht, finesse, complexiteit, gastronomische wijn (importeur Jacobus Boelen)
In combinatie met de haring: schone combinatie, licht verteerbaar, zuren komen naar boven, fragiele combinatie, goede fraîcheur, levendig

3. Soluqua Manzanilla Pasada, Bodegas Barón, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; aromatisch, veel van alles, levendig, gastronomisch, rijk aan smaak, mooie bitters (importeur Karakter Wijnimport)
In combinatie met de haring: prachtige aroma’s, gelijkmatig, fruitig, vullend, maar minder finesse

La Goya
colosia fino

Fino

1. Colosia Fino, Bodegas Gutièrrez Colosia, Jerez, Spanje
Palomino; breed, aromatisch, licht citrus/yuzu (importeur Vivacadiz)
In combinatie met de haring: mooie balans, fraaie combinatie

2. Antique Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje
Palomino; veel kleur, veel karamel, zeer intens, rondeur, gekonfijt fruit, finesse (importeur Horizon Wines)
In combinatie met de haring: rijp, aromatisch, licht oxidatief

3. Fino Inocente, Bodegas Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino; veel kleur, aromatisch, stijlvol, mooie balans, rondeur (importeur Jacobus Boelen)
In combinatie met de haring: evenwichtig, gastronomisch

Restaurant Het Bosch @ the Waterfront, Amsterdam

Het Bosch slot
colosia fino