Het is eerder een bar dan een restaurant, De Japanner West aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam. In Japan heet zo’n soort eetbar een izakaya. Het concept van de jonge ondernemers Tosao van Coevorden, Guido de Bruijn en João Sabajo slaat duidelijk aan, want dit is in vrij korte tijd de tweede vestiging die ze hebben geopend, naast die aan de Albert Cuypstraat. Ter gelegenheid van de Internationale Sherry Week proefden wij er een aantal spannende sherry-spijscombinaties.
bij de japanner
Haring sashimi
Voor het aantrekkelijke, licht verteerbare hapjes die – tot na middernacht! – op het menu staan wordt gebruik gemaakt van verse seizoenproducten uit eigen regio, veel ervan direct afkomstig van de Albert Cuypmarkt. Ter begeleiding kun je kiezen uit verschillende Japanse biersoorten, sake, cocktails en enkele wijnen. Maar wij kozen deze middag voor sherrywijnen van de bodega’s Yuste, Urium en Argüeso (afkomstig van importeur Grapes Unlimited).
Haring sashimi

Haring sashimi

Met shiso, lente-ui en gember-ponzu en witte rijst

Wijn
Manzanilla San Leon, Bodegas Argüeso, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; breed smaakpalet, complex, sherry omarmt de haring

Manzanilla Pasada en Rama, Bodegas Urium, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino: delicaat en evenwichtig, zeer goed in balans met het gerechtje

Haring sashimi

Haring sashimi

Zalm tataki

Dun gesneden, geschroeide zalm met lente-ui, daikon en ponzu
Lekker, aromatisch

Wijn
Manzanilla Pasada en Rama, Bodegas Urium, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; mooi droog, delicaat, complex, perfecte match

 

 

Vegan agedashi nasu

Gefrituurde courgette-blokjes in soep van soja en dashi, met gember en lente-ui
Vettig, smeuïg, beignet-achtig

Wijn
Fino en Rama, Bodegas Urium, Jerez, Spanje
Palomino; goede combinatie, deze sherry pakt de gefrituurde courgetteblokjes uitstekend op

Amontillado Clasico, Bodegas Urium, Jerez, Spanje
Palomino, 15 jaar oude wijn; rijp, rijk, aromatisch, subtiel, met deze sherry krijgen we veel complexiteit en rijk geschakeerde tonen, wel nippen van deze sherry

zalm tataki

Zalm tataki

Beef tataki

Dun gesneden, aangebraden rundvlees met knoflookchips, gember en pinda-sesam-ponzu

Wijn
Oloroso Clasico, Bodegas Urium, Jerez, Spanje
Palomino; balans met dit gerecht, vooral de gember en de pinda-sesamponzu doen het uitstekend bij de wijn, het is duidelijk welke mogelijkheden deze oloroso biedt.

beef tataki

Beef tataki

Beenmerg yukke

Beenmerg met steak tartare kimchi, geroosterde sesam en lente-ui
Vettig, boers

Wijn
Palo Cortado Clasico, Bodegas Urium, Jerez, Spanje
Palomino; redelijk goed, pittige confrontatie, lastig om juiste balans met gerecht te krijgen

De Japanner, Amsterdam

Beenmerg yukke

Beenmerg yukke