nine seconds

la garde d
la garde m

Château La Garde, Pessac-Léognan, Frankrijk 2015

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg, 013-5498400
www.verbuntverlinden.nl
Achtergrond
Vignobles Dourthe, opgericht in 1840, produceert in de Bordeaux en Languedoc een breed scala aan premium tot super-premium wijnen. Naast de productie van topwijnen onder de eigen naam, bezit Dourthe ook een zestal prestigieuze Châteaux, waaronder Belgrave, Pey La Tour, Le Boscq en La Garde. Samen zijn ze goed voor een wijngaardoppervlakte van 400 hectare.

Château La Garde werd in 1990 door Dourthe aangekocht vanwege onder andere het bijzondere, kiezelrijke terroir, en met een flinke investering volledig opgeknapt. Het is een van de eerste domeinen waar werd overgestapt op een milieuvriendelijke bedrijfsvoering, wat uiteindelijk resulteerde in een Terra Vitis-certificaat.

De aangesloten wijngaard meet 52 hectare, waarvan grofweg de helft zich uitstrekt over drie heuvels en plateaus. De percelen vertonen onderling veel afwisseling qua bodemsamenstelling, met keien, kiezel, lagen klei en zand.
Begin jaren negentig zijn de bodemeigenschappen zeer gedetaileerd in kaart gebracht en zijn de verschillende druivenrassen telkens aangeplant in de meest geschikte percelen. Ook verschillen in waterretentie en rijpingsduur werden per perceel en per rij onderzocht, zodat het wijngaardmanagement per locatie exact kan worden afgestemd.
Het grootste plateau omvat 10 ha en wordt gekenmerkt door een diepe lag keien. Hier bestaat de aanplant uit cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot. Merlot-stokken staan vooral aangeplant aan de voet van de heuvels waar de bodem eerder zanderig is, en in het noorden van de wijngaard, waar een diepe kalkrijke laag ideaal is voor een vroege rijping. Voor de sauvignon blanc en de sémillon werden de koelere, noordelijk georiënteerde percelen met kalksteen en een hoger kleigehalte geselecteerd.

De vinificatie van de witte wijnen vindt plaats op barrique, de rode fermenteren in rvs tanks. Aantal en grootte van de tanks wordt afgestemd op de eigenschappen van de druivenrassen en de verschillende percelen. Het zelfde gaat op voor het type barriques bij de oudering van de wijnen: wijntype en oogstkwaliteit bepalen het percentage nieuw eikenhout. Naast een rode en een witte La Garde worden er nog tweede wijnen geproduceerd, een witte en een rode La Terrasse de la Garde.

De hier geproefde rode Château La Garde 2015 is een blend van 52% cabernet sauvignon, 45% merlot en 3% petit verdot. Na de fermentatie op rvs onderging hij 12-14 maanden oudering in eiken barriques, waarvan 38% nieuw.

Proefnotities
Eerste indrukken

Vrij hechte kleur, redelijk donker met heel lichte vertekening aan de rand. Overduidelijke bordeaux-aroma’s, maar ook strakke lijnen in geur en smaak. Rijp fruit, goede zuren en tannine. Serieuze aroma’s, je proeft het potentieel. Kruidige en mineralige impressies leggen accenten onder het donkere fruit. Klassiek. € 37,95

Na 2 uur

Heel langzaam komen alle ingrediënten samen en wordt het mondgevoel soepeler en beter uitgebalanceerd. De wijn ademt en wordt steeds mooier, ronder en evenwichtiger van smaak. De geur is nog wat minder verfijnd, maar wel intens en breed.

Na 4 uur

Versmolten smaak, intens en diep, met vooral zwart fruit en wat strenge mineralen. Goede tannine, prima balans, veel lengte en potentieel.

Na 6 uur

Nog steeds evenwichtig, goed sappig donker fruit blijft de aandacht opeisen, mooie kruidigheid en zuren, veel lengte. Het bordeauxkarakter staat als een huis.

Na 8 uur

De conditie is nog steeds even goed. De smaak is sappig en is nog ronder en harmonieuzer geworden.
Prima wijn die zich net zo goed op zichzelf als ter begeleiding van een mooi gerecht laat genieten. Nog altijd goede balans, mooie fraîcheur en uitstekende lengte.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaard 52 hectare aaneengesloten
Ligging glooiend met drie heuvels en plateaus
Bodem afwisselend met vooral kiezel en klei-kalkgrond, verder keien, zand, kalksteen
Aanplant rood (50 ha) 62% merlot, 31% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc, 2% petit verdot; wit (2 ha): 85% sauvignon blanc, 15% sémillon
Leeftijd stokken gemiddeld 25 jaar
Assemblage geproefde wijn 52% cabernet sauvignon, 45% merlot, 3% petit verdot
Vinificatie koude maceratie gevolgd door alcoholische fermentatie op rvs met weinig
overpompen of pigeage. Malolactische fermentatie deels in barrique.
Oudering 12-14 maanden rijping in barrique, 38% nieuw hout
Alcohol 14%

Patrick-Jestin-CEO Dourthe

Patrick Jestin, CEO Dourthe