Wie wat bewaart, die heeft wat. In de kelder van Proefschrift zijn diverse destijds spraakmakende wijnen te vinden die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel onder meer aandacht voor drie Amerikaanse wijnen die goed scoorden rond de millenniumwisseling. En twee echte modewijnen uit de jaren tachtig. Alle wijnen werden kort geleden opnieuw geproefd.
proefnotities Jan van Lissum

Gallo 1
Rond de millenniumwisseling organiseerde Proefschrift in opdracht van importeur Groupe LFE twee wijn-spijsproeverijen voor topchefs en –sommeliers. Doel was de introductie van wijnen uit het premiumsegment van E. & J. Gallo, waaronder de Estate Wines. Het Californische megabedrijf was tot dan toe in ons land vooral bekend om zijn supermarktwijnen. De eerste sessie vond plaats in de Wine Room van het Amstel Hotel. Chef Robert Kranenborg bereidde voor de gelegenheid een speciaal menu samen met de beroemde Franse sterrenchef Alain Passard, die rond dezelfde tijd de overstap maakte naar revolutionaire groentegerechten.
De tweede proeverij vond plaats bij De Karmeliet in Brugge, waar men aanvankelijk enigszins aarzelend stond tegenover een proeverij rond Gallo Wines. Na het succes in Amsterdam ging het restaurant toch overstag.

Herproefd

Nu we ze ruim 20 jaar later herproeven, komen sommige wijnen nog verrassend goed voor de dag. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe de wijnen zich ontwikkeld hebben.

Estate Bottled Chardonnay, E & J Gallo, Northern Sonoma, Californië 1997
Chardonnay; duidelijk getekend door de tand des tijds, oranje/abrikozenkleurig, evolutie in de geur, gedroogd wit fruit en abrikoos, brede smaak, mist schakering, de geuraroma’s komen versterkt terug, heftige karameltoets, rijk en machtig, de houtinvloed speelt in de finale een grote rol, bijna te intense bitters, vrij korte afdronk, misschien nog geschikt bij stevige schotel

Laguna Ranch Vineyard Chardonnay, E & J Gallo, Russian River Valley, Californië 1996
Deze wijn werd in Zeeland enige tijd later uitgeroepen tot Palingwijn van het Jaar.
Chardonnay; nog wat dieper oranje dan de Estate Chardonnay, hechte, compacte geur, stevig en dik, hier meer schakering, bitters zijn iets minder heftig, duidelijke houtinvloed, goed sappig smaakpalet, ook wat nootachtige tonen en karamel, wijn in betere conditie dan bij de Estate Chardonnay

Gina Gallo

Wijnmaakster Gina Gallo

Estate Bottled Cabernet Sauvignon, E & J Gallo, Northern Sonoma, Californië 1995
Cabernet sauvignon; nog altijd prachtige kleur, gelijkmatige en mooi ontwikkelde geurimpressies, goed gedoseerde aroma’s, zacht, voor die tijd modern Amerikaans, herkenbaar cabernet sauvignon met een sterke houtinvloed, verleidelijke aroma’s in geur en smaak, sappige smaakbeleving, intens kruidig, mooie sousbois-toon, goede tannine, correcte zuren, veel lengte, heeft zich prima staande gehouden (14%)

Naast de wijnen van Gallo proefden we recent ook twee wijnen die meer dan 30 jaar geleden veel aandacht kregen in de pers.

Chardonnay, Jean Leon, Penedès, Spanje 1982
Wijnbedrijf opgericht in 1963 door de invloedrijke Amerikaanse restaurateur van Spaanse herkomst Jean Leon, vooral bekend van La Scala in Beverly Hills. Leon (oorspronkelijke naam Ángel Ceferino Carrión Madrazo) was de eerste wijnmaker die in Spanje met succesvol wijnen maakte van Franse druivenrassen. Tegenwoordig is het Jean Leon-label eigendom van Torres. De chardonnay was indertijd zo gewild, dat je alleen een fles kon kopen wanneer te tegelijkertijd 12 flessen rood aanschafte.
Chardonnay; veel kleurintensiteit, weinig expressie in de geur, in de smaak meer fruit en goed opgenomen houttonen, goede bitters, mals smaakpalet

Baron de L, De Ladoucette, Pouilly Fumé, Frankrijk 1982
In de jaren tachtig populair bij de Amsterdamse jetset, net als bijvoorbeeld Dom Pérignon en ‘Yquemmetjes’.
Sauvignon blanc; heel schoon van kleur en geur, lekker fruitig, prima vulling, goede zuren, nog fris en doordrinkbaar, mooi voor aan tafel, verrassend goed ontwikkeld

Baron de L