Sortes van Rafael Palacios

‘Sortes’ van Rafael Palacios

Een rubriek waarin we van dezelfde wijn een jonge naast een veel oudere jaargang proeven. Niet alleen de flesrijping is van invloed, maar ook de toegenomen leeftijd van de stokken en de eventuele veranderingen die wijnmaker in de tussentijd heeft aangebracht spelen mee: bijvoorbeeld aangepaste vinificatie, ander houtgebruik, andere klonen of percelen. Deze keer As Sortes 2006 en 2020 van Rafael Palacios.
proefnotities Jan van Lissum
Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en leerde het vak op het familiedomein Palacios Remondo in de Rioja. Zijn oudere broer Alvaro maakte naam in de regio Priorat en geldt sindsdien als een van de allerbeste wijnmakers van Spanje. Rafael begon in 2004 zijn eigen project in het westen van Valdeorras, waar de godello-druif zijn hart had veroverd. Hij kocht in O Bolo, een kleine, wat vergeten subregio aan de noordkant van de Bibei-vallei, van verschillende wijnbouwers oude terraspercelen. Rafael bezit er momenteel 32, samen 24,5 hectare. Ze liggen op een hoogte van 620 tot 740 meter. De bodem, bestaande uit graniet van veldspaat, mica en kwarts en een bovenlaag van granietzand, geeft de wijnen een karakteristieke mineralige, zilte toets.
Rafaels filosofie doet denken aan die van producenten in de Bourgogne: werken met één druivenras, focus op terroir. Hij produceert een beperkt aantal wijnen. Twee blends van verschillende percelen: Louro di Bolo (gemiddeld 25 jaar oude stokken), As Sortes (zes percelen, gemiddeld 40 jaar oude stokken), drie single parcel-wijnen: Sorte Antiga (100 jaar oude stokken), Sorto O Soro (ruim 40 jaar oude stokken), Sorte Souto (late harvest, ruim 40 jaar oude stokken).
Rafael Palacios

Rafael Palacios

As Sortes

De naam As Sortes verwijst naar de Galicische term voor de kleine percelen die aan de wijn ten grondslag liggen. ‘Sorte’ betekent erflot: bij overlijden van een wijnbouwer kreeg iedere directe erfgenaam een gelijk deel van de nagelaten wijngaard. Zo raakten de oorspronkelijke wijngaarden zeer versnipperd.
Palacios’ cuvée As Sortes is gemaakt van godello-druiven afkomstig van zes kleine ‘sortes’ (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Chao do Couso, O Castiñeiro – totaal 3,8 hectare) met aanplant uit eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Het waren de eerste percelen die hij tussen 2004 en 2007 kocht. De aanplant bestaat veelal uit klonen afkomstig uit historische wijngaarden. Bodemstructuur en hoogteligging van de percelen komen vrijwel overeen; verschillen zijn er alleen in textuur en grootte van de zandkorrels.

fles As Sortes

Vinificatie

De druiven worden met de hand geoogst. Het rendement van de zes percelen ligt op 25 hl/ha, voor de basisblend Louro ligt het op 45 hl/ha. De vinificatie vindt plaats in Franse demi-muids (500 L). Rafael selecteert het hout zelf, in koele, Noord-Franse bossen waar de eiken minder geur bezitten. Na de fermentatie rijpt de wijn 8 maanden sur lie in demi-muids, met beperkte bâtonnage.
2006, Rafaels derde oogst, was voor de As Sortes een overgangsjaar. De eerste twee jaargangen vonden vinificatie en rijping plaats in foeders van 3000 liter en conische vaten van 4000 liter. Bij jaargang 2006 gebruikte hij voor de helft van de wijn voor het eerst demi-muids, in 2008 was hij helemaal overgestapt op demi-muids. Daarnaast werd het gebruik van nieuw hout steeds kleiner, tot maximaal 33%, en werd de bâtonnage meer beperkt.
Productie: max. 15.000 flessen, prijs per fles (NL): circa € 62,00

graniet

De karakteristieke granietbodem van de wijngaarden in de regio

perceel Rafael Palacios
As Sortes 2006
Intens oranje kleur, vrij strakke geur met ontwikkeling door evolutie, maar licht en aangenaam. Sappige aanzet, fijne bitters springen er uit, mooie levendige zuren, impressies van vooral abrikoos en hooi. Na enige tijd ook opkomst van crème brûlée-tonen en – voornamelijk in de finale – een ziltige toets. Evenwichtig palet, blijft sappig, krachtig, homogeen en stabiel. Stevige maaltijdwijn met inhoud, pit en lengte, geeft energie. Geschikt bij wit vlees en wild. Verassende aangenaam voor een witte wijn van 17 jaar oud, en zeker voor een godello.
Rafael Palacios label
As Sortes 2020
Prima kleur met geelgroene reflex. Finesserijke aroma’s, perfecte balans, vrij rechtlijnig en strak. Geur en smaak komen overeen, maar de smaak is op dit moment breder uitgewaaierd. Heerlijk rijp fruit met tropisch accent, levendige, prikkelende zuren, subtiel oxidatief toontje. Knap geïntegreerde houtinvloed. De aanwezige mineralen geven energie en de bitters geven meer vulling. Rijke, stijlvolle wijn, volwassen en complex, met uitstekende balans en mooie concentratie en spanning en veel lengte, universeel inzetbaar. Indrukwekkend resultaat voor de godello-druif.
Wijnimport J. Bart Zuidoostbeemster, 0299-689111