Uwe Ziegler.Pfalz

Uwe Ziegler, Weingut August Ziegler, Pfalz

Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete herfst-/winterwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Afgelopen zomer werd iedere importeur uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode op te sturen. Deze keer hebben we dat omgedraaid: twee rode en één witte. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitsgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: toegankelijk en karaktervol, met voldoende inhoud om een redelijk vullend seizoengerecht aan te kunnen. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘herfst-/winterwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete herfst- & winterwijnen van onderstaande 9 importeurs:

(w) La Transición Albillo Real, Soto Manrique, Cebreros, Spanje 2018
Granada Wijnen € 11,95

(w) Sisquella, Clos Pons, Costers del Segre, Spanje 2016
Zwagers Wijnimport € 14,00

(w) Grauburgunder, Weingut Karl Heinz Johner, Baden, Duitsland 2018
Tire Bouchon € 15,60

(w) La Grange, Domaine Luneau Papin, Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk 2018
Wijnkoperij Okhuysen € 12,50

(r) Acústic Vinyes Velles, Acústic Celler, Montsant, Spanje 2017
Vojacek Wijnen € 14,50

(r) Dehesa La Granja, Familia Fernández Rivera, IGP Castilla y León, Spanje 2015
Résidence Wijnen € 12,95

(r) Haute Côt(e) de Fruit, Mas del Périé, Cahors, Frankrijk 2018
Champagnist € 14,02

(r) Saperavi, Qvevri wine cellar, Kakheti, Georgië 2017
Ghvino € 17,95

(r) Lo Sang del Païs, Domaine du Cros, Marcillac, Frankrijk 2018
De Wijntherapeut € 10,70

Tenuta Rubino
Romina Leopardi en Luigi Rubino, Tenuta Rubino

Vojacek Wijnen

Van oudsher een importeur met een van de mooiste collecties Franse kwaliteitswijnen. Valt regelmatig in de prijzen bij het Proefschrift Wijnconcours. Ook nu een puike inzending met drie wijnen die elkaar qua prijs weinig ontlopen. Lekkere wijnen, homogeen kwaliteitsniveau, mooie variatie in herkomst.

Terres Amoureuses
Oltremé
Acustic Celler
Albert Jané, Acustic Celler
Albert Jané, Acustic Celler
Terres Amoureuses, Altugnac (Collovray et Terrier), Limoux, Frankrijk 2018
Terres Amoureuses, Altugnac (Collovray et Terrier), Limoux, Frankrijk 2018
In 1997, tien jaar na het ontstaan van Domaine des Deux Roches in de Mâcon, startten de families Collovray & Terrier een nieuw avontuur in Aude, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne: Altugnac. Inmiddels bezit de familie 95 ha. in de Limoux. De meeste wijngaarden zijn inmiddels herplant, vooral met stokken afkomstig uit de Macônnais. Zonder lokale tradities en gewoontes (en de uiterst strenge wijnwetgeving van de Limoux) uit het oog te verliezen, werkt men hier zowel in de wijngaard als in de kelder op Bourgondische wijze.
85% chardonnay, 15% mauzac, vergist en gerijpt op eikenhout (10% nieuw); fraaie kleur, helder, intense geurwaaier, duidelijk laagje hout, net niet teveel, smaakvol, gerijpt en fris, redelijk elegante stijl, allemansvriend, goed gemaakt, gewoon lekker (13,5%) € 12,75

Oltremé, Tenute Rubino, IGP Salento, Italië 2018
Familiebedrijf (275 ha) bij Brindisi, midden jaren 80 opgericht door Tomasso Rubino. Sinds 2000 staat het onder leiding van zijn zoon Luigi Rubino en zijn vrouw Romina Leopardi. Met de hulp van de wijnmaker Luca Petrelli produceren ze karakteristieke en technisch perfecte wijnen. In de wijngaarden zijn bijna uitsluitend inheemse stokken te vinden zoals negroamaro, primitivo en malvasia nera.
Susumaniello; veel kleurdiepte, mooie hechte geur, rustige sympathieke geur, frisse rijpe aanzet, smaakvol, goede balans, lekker lichte zwoele mondbeleving, goed sap, serieuze wijn (13,5%) € 13,95

Acústic Vinyes Velles, Acústic Celler, Montsant, Spanje 2017
Albert Jané behoort bij de upcoming stars in Spanje. Hij maakt ‘unplugged’ wijnen met karakter, authenticiteit en respect voor de traditie. Hij bezit diverse kleine wijngaarden, verspreid over verschillende dorpen, uiteenlopend qua hoogteligging (300-800 meter) en qua terroir: van grote keien, klei, tot leisteen en graniet. Traditionele, biologische wijnbouw zorgt voor een optimale terroirexpressie in de wijnen.
70% carinyena, 30% garnatxa, 10 maanden op licht getoaste Franse barrique; veel kleurdiepte, mooi egaal, fraaie aroma’s van carinyena, knappe inbreng van hout, pepertje, rijp fruit, goede tannine, breed inzetbaar, vullende wijn met spanning en structuur, levendige finale met veel lengte (15%) € 14,50

Amelia, Helena en Felix Coloma

Amelia, Helena en Felix Coloma, Extremadura

Granada Wijnen

Goede inzending. Evenwichtige en toegankelijke wijnen, uiteraard van Spaanse herkomst, redelijk aan de prijs. Grootste verrassing is de universeel inzetbare Cebreros.

La Transición Albillo Real, Soto Manrique, Cebreros, Spanje 2018
Kleine familiebodega in de Sierra de Gredos, ten westen van Madrid. La Transición verwijst o.a. naar de politieke overgang in Spanje na het bewind van dictator Franco, toen Adolfo Suárez de eerste democratische Spaanse premier werd. Suárez komt uit het dorp waar de bodega gevestigd is.
Albillo real, spontane gisting op rvs, 3 maanden rijping sur lie; redelijke lichte kleur, brede geurwaaier, licht opeengepakt, wulpse aanzet, rijpe tonen, mooie atypische aroma’s en fraaie ronde bitters, maaltijdwijn (12,5%)
€ 11,95

Garnacha Selección, Coloma, Ribera del Guadiana-Ribera Baja, Spanje 2015
Kleine familiebodega in Extremadura van twee zussen en een broer, die zich toelegt op het produceren van wijnen van bijzondere, autochtone druiven. Deze wijn is gemaakt van garnacha tintorera, niet dezelfde druif als garnacha, want hij heeft als een van de weinige druiven ter wereld rood vruchtvlees.
Garnacha tintorera, 6 maanden Frans eiken; opvallend hechte geur, fruitig en floraal in aanzet, smaak is meer open dan de geur, licht parfumé, duidelijke houtinbreng, wellicht iets teveel hout voor velen, droge klassieke finale (14,5%)
€ 14,95

Roble, Pio del Ramo, Jumilla, Spanje 2017
Pio del Ramo was producent van o.a. druiven, olijven, amandelen en pistachenootjes, tot hij in 2007 besloot van zijn eigen druiven wijn te gaan maken. Met Agustín Miñana heeft hij een uitstekende wijnmaker in dienst die prettige biowijnen maakt in de streek Jumilla, beroemd is om de monastrelldruif. Wijn gemaakt van handgeplukte druiven. Deze ‘csm-blend’ van cabernet, syrah en monastrell is een variant op de bekende gsm-wijnen uit Zuid-Frankrijk.
Monastrell, syrah, cabernet sauvignon, biologisch, 4-6 maanden Frans en Amerikaans eiken; nog levendig van kleur, vullende geur, evenwichtig, rijp fruit, zachte aanzet met duidelijke inbreng van Frans en Amerikaans hout, goede vulling, veel smaak, typisch Spaans, maaltijdwijn voor de winter (14,5%)
€ 12,95

Albillo Real
coloma garnacha
Pio roble
Pio del Ramo en wijnmaker Agustin Miñana
Pio del Ramo en wijnmaker Agustin Miñana, Jumilla
Soto Manrique
Soto Manrique, Sierra de Gredos
Dehesa La Granja
Dehesa La Granja, Zamora

Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton

Een van de betere wijnimporteurs met een geweldig gamma aan uiteenlopende wijnen van hoog niveau. De drie herfst-/winterwijnen liggen op één lijn qua prijs en zijn zeer divers van herkomst en stijl. Prima inzending.

Les Charmes
Masseria
Dehesa
Alain en Christiane Robert Vouvray

Alain en Christiane Robert, Vouvray

Masseria Li Veli

Masseria Li Veli, Puglia

Les Charmes, Alain Robert, Vouvray, Frankrijk 2018
De familie Robert heeft zich toegelegd op de productie van Vouvray-wijn in alle soorten en maten. De cuvée Les Charmes is een verfijnde chenin blanc met een mineralige toets van de rijping ‘sur lie’.
Chenin blanc, duurzame teelt; mooie kleur, rijk geur- en smaakpalet, rijp wit fruit, heerlijke zuren, expressief, uitstekende wijn met spanning en prima lengte (13%) € 12,95

Garrisa Susumaniello, Masseria Li Veli, IGP Salento, Italië 2019
Masseria’s vinden hun oorsprong in de tijd van de Normandische veroveringen (ca. 911- 1134). Historisch gezien was een masseria een plaats die mensen verenigde en hun bezittingen verdedigde. Later werden masseria de buitenhuizen van hooggeplaatsten. Masseria Li Veli werd door de Italiaanse econoom Marquis Antonio di Viti de Marco gebouwd op de overblijfselen van een masseria. Het bedrijf is gespecialiseerd in het herwaarderen van bijna vergeten druivenrassen, zoals de susumaniello.
Susumaniello, 6 maanden Frans eiken; beetje mauve kleur, aangename evenwichtige geur, zachte aanzet, elegante vulling, rijp fruit in combinatie met kruidige ondertoon, hout is goed geïntegreerd, goede bite, attractieve wijn met goede lengte (14%) € 12,75

Dehesa La Granja, Familia Fernández Rivera, IGP Castilla y León, Spanje 2015
De wijn wordt geproduceerd in Zamora, deze Spaanse regio ligt tegen de Portugese grens aan en kent een warm en continentaal klimaat. Dat proef je terug in de rijke en zwoele wijn.
Tempranillo, 24 maanden Amerikaans eiken; zeer veel kleur, knap gedoseerde geur, redelijk ronde aroma’s, hout is goed opgenomen, mooie tannine, goede kruidigheid, prachtige wijn voor herfst en winter (14,5%) € 12,95

Finca Rio Negro

Finca Rio Negro, Guadalajara

Zwagers Wijnimport

Goede inzending met wijnen die zich prima laten schenken bij stevige gerechten. Bijzonder geschikt voor de winter, met volume, tannine, en veel smaak

Sisquella, Clos Pons, Costers del Segre, Spanje 2016
Clos Pons maakt optimaal gebruik van de beste traditionele en moderne vinificatietechnieken, waardoor de expressie van het terroir zeer sterk is. Passie en respect voor de druiven en het land waarop ze groeien is het belangrijkste onderdeel van de filosofie van dit wijnhuis. Wijnmaker Martí Magriña i Poblet heeft op vele plekken over de wereld ervaring opgedaan voordat hij voor Clos Pons ging werken.
70% garnacha blanca, 30% albarino, de garnacha krijgt 4 maanden houtrijping; rijk aan kleur, citroengeel, redelijk volle geurwaaier, aromatische smaakbeleving, houtinvloed, heel veel sap, surplus aan fruit, rijke wijn, duidelijk geschikt voor stevige schotels (13,5%)
€ 14,00

992, Finca Rio Negro, IGP Castilla, Spanje 2017
Finca Rio Negro ligt in een natuur reservaat 60 km ten noorden van Madrid, op 1000 meter hoogte, in het plaatsje Guadalajara.
80% tempranillo, 20% syrah, 7 maanden op Frans en Amerikaans eiken; levendige kleur, rustige geur, verleidelijke aanzet, gerijpt fruit, opvallend frisse zuurgraad, goed opgenomen houttonen, kruidigheid en pepertje alom, maar zuren kunnen dit goed aan, smaakvolle, toegankelijke wijn, goede wijn voor eetcafé en bij stevige schotels (14%)
€ 12,95

Roa Crianza, Bodegas Rauda, Ribera del Duero, Spanje 2015
Een klassieke ribera del duero van de oudste coöperatie in het gebied, in 2016 door Jancis Robinson tussen de gevestigde namen geplaatst met haar beoordelingen.
100% tempranillo, 12 maanden op Frans en Amerikaans eiken, deels nieuw; verrassend levendige kleur, eerder ontwikkelde geur, geeft weinig prijs, zachte aanzet, gerijpt, malse houtinvloed opgelost in de overige aroma’s, beetje zwoel, aantrekkelijke wijn voor breed publiek, licht drogende finale, goede herfst- en winterwijn (14%)
€ 12,50

Sisquella
FRN 992
Roa crianza
Clos Pons

Clos Pons, Costers del Segre

Uwe Ziegler.Pfalz

Uwe Ziegler, Pfalz

Tire Bouchon

Drie evenwichtige wijnen, met een gelijkwaardig kwaliteitsniveau en van een wat hoger prijssegment. Karaktervolle smaken waarin de regio’s van herkomst goed te herkennen zijn.

Grauburgunder Johner
Ziegler
Preface
Weingut Karl Heinz Johner, Baden

Weingut Karl Heinz Johner, Baden

Serge & Julien

Serge & Julien, Maison J & S, Coteaux de Béziers

Grauburgunder, Weingut Karl Heinz Johner, Baden, Duitsland 2018
Vanaf het eerste moment was het Karl Heinz Johner erom te doen te streven naar de beste wijn van de Kaiserstuhl. Hij maakt daarbij gebruik van laat geoogst en zeer streng geselecteerd fruit. Zijn wijnen behoren tot de absolute top in Duitsland. Barrique speelt daarbij een belangrijke rol. Zijn zoon staat hem hierbij sinds 12 jaar ter zijde en de nieuwste wijnbouwkennis wordt toegepast tot verdere perfectionering.
Grauburgunder; correcte kleur, vrij neutrale geur, rijp fruit in smaak, hout is goed gedoseerd, omringd door goede zuren, redelijk spannende ondertoon, mooie kruidigheid, goede balans en lengte, prima bij wat rijkere gerechten (13,5%) € 15,60

Spätburgunder, Weingut August Ziegler, Pfalz, Duitsland 2011
Al vanaf 1717 worden er door de familie Ziegler in Maikammer, Pfalz wijndruiven verbouwd. Heden ten dage is het de 8e generatie Ziegler (twee broers) die zich inzetten voor karakter en kwaliteit: Uwe en Harald Ziegler. Jaar na jaar worden zij uitgeroepen tot Weingut des Jahres. Het bedrijf is dan ook vaak een referentie voor andere wijnproducenten in het zuidelijk Pfalz-gebied.
Spätburgunder; elegante kleur met duidelijke ontwikkeling aan de rand, intense geur, duidelijk spätburgunder, aangenaam smaakpalet, zwoel fruit in een goed gedoseerde ondersteuning van zuren, licht ontwikkeld, kruidige onderlaag (14%)
€ 13,10

Préface Rouge, Maison J&S, IGP Coteaux de Béziers, Frankrijk 2017
In 2014 besloten drie wijnvrienden met de nodige kennis en ervaring zelf wijn te gaan maken. Twee van de drie, Julien en Serge, hebben dit project uiteindelijk voortgezet. De basis vormde een unieke, biologisch gecertificeerde cabernet sauvignon-wijngaard van 23 hectare in Corheilhan, 6 km ten noorden van Béziers. De wijngaard ligt op een heuvel en de bodem bestaat uit kalksteen, zand en kiezels.
Syrah, cabernet sauvignon; fraaie kleur, hechte geur, compact, mooie combinatie van syrah en cabernet sauvignon, goed houtgebruik, licht pepertje, goed donker fruit, mooie fraîcheur, tikkeltje drogend op het einde, goede lengte (13,5%)
€ 12,00

Vincent Alexis_Chateau Barouillet

Vincent Alexis, Chateau Barouillet, Bergerac

Champagnist

Drie mooie Franse kwaliteitswijnen, homogeen van niveau, uit een hoger prijssegment. Harmonieus, smaakvol, verrassend.

Château Barouillet, Bergerac, Frankrijk 2018
Bij Château Barouillet staat sinds een paar jaar Vincent Alexis aan het roer, als 3e generatie. De wijngaarden (45 ha) worden biologisch bewerkt, maar nog niet gecertificeerd. Het grappige is dat Vincents vader vreselijke moeite had met gras en onkruid tussen de wijnstokken, terwijl zijn opa het prachtig vond, want die generatie werkte vroeger natuurlijk precies zo. Inmiddels zijn ze volledig om naar biodynamische vinificatie, waarbij alleen nog natuurlijke gisten worden gebruikt. Vincent staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac.
Sauvignon blanc, sauvignon gris, sémillon, chenin, biologisch (nog niet gecertificeerd); fraaie geur, puur, schoon, redelijk neutraal, prachtige aanzet, rijp, rijk, aromatisch, bijzondere blend, meer dan bergerac-aroma’s, vulling, mooie lengte (13%) € 12,72

Haute Côt(e) de Fruit, Mas del Périé, Cahors, Frankrijk 2018
Fabien Jouves is in 2006 gestart met Mas del Périé. Zijn wijngaarden in het warme zuiden van Frankrijk zijn relatief hoog gelegen. Vandaar de naam Haute Côt(e) de Fruit, wat ook een mooie woordspeling is naar die andere naam van de malbec druif: côt. Fabien werkt biodynamisch en eigenlijk ook volledig natuurlijk, maar is daarin flexibel. Natuurlijk werken, de wijn zoveel mogelijk z’n eigen ontwikkeling laten doormaken, maar altijd weten wat er gebeurt, zodat je kan ingrijpen als dat nodig is.
Malbec, biodynamisch (niet gecertificeerd); intense kleur en geur, hecht, aards, diep liggende donkere fruittonen, volle aanzet, sappig, rijp fruit, hout geeft mooie tannine, smaakvol, veel wijn (13%) € 14,02

Terre Forte Rouge, Alain Cavailles, IGP Haute Vallée de l’Aude, Frankrijk 2016
Alain Cavaillès is gestart als wijnmaker in 1999. Zijn doel: authentieke cuvées van hoge kwaliteit, gemaakt met een constante zorg voor respect voor het leven. ‘Een hardnekkig verlangen dreef me ertoe wijnstokken te hebben, wijn te maken. De reflex was toen om terug te keren naar het land van mijn voorouders, Limoux, en het avontuur aan te gaan. Ik probeerde met deze wijn een echte Haute Vallée Rouge-stijl te creëren, een mix van Pyrenese frisheid, oceanische subtiliteit en mediterraan fruit’.
Merlot, syrah, cabernet sauvignon, biologisch; aardse tonen, geconcentreerd, soepele aanzet, prettig op de tong, aangenaam fruit, mooi opgenomen hout, uitstekende balans (14%) € 13,21

Bergerac
Haute Cote
Terre Forte
Fabien Jouves_Mas del Perie

Fabien Jouves, Mas del Périé, Cahors

Alain en Caroline Cavailles

Alain en Caroline Cavailles, Terre Forte, Limoux

Ciacci Piccolomini, Toscane
Familie Dakishvili

Ghvino

Verrassend niveau, onderling vergelijkbaar in kwaliteit en aantrekkelijk geprijsd. Maaltijdwijnen die goed passen bij het jaargetijde.

Chinebuli
Dakishvili
Saperavi
Goruli mtsvane-wijngaard, Winiveria

Nancy Gontier en familie, Domaine de la Camarette, Ventoux

Qvevri wine cellar - Ivane

Ivane Nareklishvili, Qvevri Wine Cellar

Chinebuli Goruli Mtsvane, Winiveria, Kartli, Georgië 2019
De wijn komt uit de buurt van Mejvriskhevi, in de regio Kartli. Hij is gemaakt volgens de traditionele vinificatiemethode, in roestvrijstalen vaten. Het wijnhuis is een zeer bekende naam in Georgië en is bij vrijwel alle goede restaurants in de hoofdstad op de wijnkaart te vinden.
Chinebuli (chinuri), goruli mtsvane; heel licht van kleur, licht floraal, aangename aanzet, fris, fruitig, bloemig, heel lichte toets van kamille, goede balans, attractief, zwoele rijpe tonen, verrassende maaltijdwijn (12%)
€ 11,95

Family Selection Cuvée, Dakishvili, Kakheti, Georgië 2018
Beide druiven zijn eerst vergist in qvevri, op de traditionele Georgische manier en vervolgens heeft de wijn nog houtrijping gehad. De familie Dakishvili is een van de bekendste wijnmakersfamilies van Georgië. De blendverhouding wordt jaarlijks met de gehele familie vastgesteld.
Cabernet sauvignon, saperavi, biologisch (zonder certificaat), houtrijping na qvevri-fermentatie; veel kleur, rijpe geur, veel compacte tonen, ronde aanzet, donker fruit, o.a. pruimen, goede zuren, warm palet, goede balans, wulps, wel veel mooie wintertonen, vullend, prima glas, decanteren aan te raden (13,5%)
€ 18,95

Saperavi, Qvevri wine cellar, Kakheti, Georgië 2017
Een pure saperavi-wijn op traditionele wijze vergist en gerijpt in de qvevri. Anders dan de naam doet vermoeden, komt deze wijn van een kleine familiewijngaard in Kakheti waar Ivane Nareklishvili verantwoordelijk is voor de productie.
Saperavi, biologisch (zonder certificaat); veel kleurintensiteit, transparante geur, mooi rijp smaakpalet, geur- en smaaktonen komen overeen, prima zuren, goede inhoud, verrassend, finesse, goede lengte (13%) € 17,95

wijngaarden Escaravailles

Wijngaarden Domaine des Escaravailles, Rasteau

Wijnkoperij Okhuysen

Importeur met een uitstekende reputatie als het gaat om kwaliteitswijnen van hoog niveau. We proeven drie serieuze, goed inzetbare wijnen die zeer geschikt zijn voor het najaar.

La Grange, Domaine Luneau Papin, Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk 2018
Domaine Luneau-Papin wordt gerekend tot de top van de muscadet. De negende generatie Luneau maakt echte terroirwijnen en elk perceel wordt apart gevinifieerd. La Grange is een assemblage afkomstig van oude stokken van kleine percelen rondom Le Landreau met een bodem van micaschist. De wijn verbleef zeven maanden sur lie, waarna hij werd gebotteld.
Melon de bourgogne, biologisch; fraaie elegante kleur, redelijk hechte geur, rijp en rijk, vooral in smaak, intens en vullend, uitstekende balans, veel lengte, delicate maaltijdwijn (12,5%) € 12,50

Cantina LaSelva, Morellino di Scansano, Italië 2019
Cantina LaSelva ligt in het schitterende Morellino di Scansano in het hart van de Maremma. Zij maken hier betaalbare wijnen met een authentiek Toscaans karakter, geheel biologisch en op duurzame wijze. De druiven worden met de hand geoogst. De vergisting en opvoeding vindt plaats op grote roestvrijstalen vaten om het expressieve, fruitrijke karakter te behouden.
90% sangiovese, 10% merlot, biologisch, fermentatie en rijping op rvs; levendige kleur, vrij hechte geur, beetje floraal en fruitig, frisse zuren, mooie kruidigheid tot en met de finale, fraîcheur en bite, levendig, attractieve wijn die energie geeft (14%) € 12,25

Domaine des Escaravailles, Rasteau, Frankrijk 2017
Tussen de dorpen Roaix en Rasteau ligt hoog op de coteaux het prachtige domein Des Escaravailles van Gilles Ferran verstopt. De naam Escaravailles verwijst naar een vroeger dorp met de naam Escaravay, wat in het oude dialect ‘scarabee’ betekent. De wijngaarden liggen rondom het domein, zijn rijk aan kalk en in terrasvorm aangelegd op de steile coteaux.
80% grenache, 20% syrah, oude stokken; fraaie geur, mooi rustig, volle sappige aanzet, rijk aan donker rijp fruit, mooie tannine, aangenaam palet (14,5%) € 12,90

LuneauPapin
LaSelva
Escaravailles
Familie Luneau

Familie Luneau, Domaine Luneau Papin, Loire

Wijngaarden Cantina LaSelva

Wijngaarden Cantina LaSelva, Toscane

Wijngaarden Domaine du Cros, Marcillac
Wijngaarden Domaine du Cros, Marcillac

De Wijntherapeut

Mooie selectie serieuze kwaliteitswijnen, waarbij typiciteit een grote rol speelt.

Puech Auriol
Rieger Holzfass
Lo Sang
Familie Rieger, Baden

Familie Rieger, Baden

Puech Auriol, Vila Voltaire, Coteau d’Ensereune, Frankrijk 2019
Bijzonder blend van chardonnay en de bijna vergeten druif carignan blanc. De wijngaarden strekken zich uit over de hellingen in de Hérault in de buurt van Béziers: Le Puech Auriol. De ondergrond bestaat uit mergelzand (uit de tijd van het Mioceen) en kalksteen (van het Plioceen tijdperk). In de bodem vinden we veel fossiele oesterafzetting.
80% chardonnay, 20% carignan blanc, biologisch, spontane gisting en 3 maanden rijping (50% op acaciahout, 50% op rvs), het deel met houtrijping ondergaat ook malolactische gisting; transparante schone kleur, nog zeer jeugdig, lekkere aanzet, goed sap, mooi rijp fruit, schoon, balans, heldere wijn, doordrinkbaar (13%)
€ 10,81

Spätburgunder im Holzfass gereift, Weingut Rieger, Baden, Duitsland 2018
Klassieker van de zuidelijke hellingen van de Britzinger Sonnhohle in Baden. Deel van de wijn ondergaat rijping in grote eiken foeders, het andere deel wordt gerijpt op gebruikte Franse barriques van 225L. Door de lange rijping van 12 tot 15 maanden op vat zakt het depot en kan de wijn ongefilterd gebotteld worden.
Spätburgunder, ruim 30 jaar oude stokken, biodynamisch (Demeter); correcte kleur voor spätburgunder, elegante geur en smaak, fris en fruitig, mooie inbreng van hout, plezierig doordrinkbaar, evenwichtige wijn, mooie lengte (13,5%) € 10,93

Lo Sang del Païs, Domaine du Cros, Marcillac, Frankrijk 2018
‘Lo Sang del Païs’: het bloed van het land. Een wijn met een zeer uitgesproken karakter. Gemaakt van de originele druif fer servadou (lokaal ‘mansois’ genoemd). Fer betekent ‘ijzer’. Wijnmaker is Philippe Teulier. De druiven worden handmatig geoogst en krijgen een vergisting van ongeveer 15 a 20 dagen in RVS. Pigeage en remontage zorgen voor een mooie extractie.
Fer servadou, 15-20 dagen gisting en 12 maanden rijping op rvs; mooie kleurintensiteit, beetje mauve reflexen, duidelijk rood fruit en kruidig, geur- en smaaktonen zitten op één lijn, frisse levendige structuur, heel licht plantaardig, beetje aardse tonen, leuke stijl, goede lengte
€ 10,70