nine seconds

Viña Gravonia, Bodegas López de Heredia Viña Tondonia 2007

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: André Kerstens Partners in Wijn, Den Haag, 070-4278321 www.andrekerstens.nl

Achtergrond

Het ruim 140 jaar oude familiebedrijf López de Heredia, een van de oudste wijndomeinen in de Rioja, staat bekend om zijn traditioneel gemaakte en lang rijpende wijnen, met als wereldberoemde boegbeelden de rode en witte Viña Tondonia. Grondlegger Don Rafael López de Heredia y Landeta, zoon van Spaanse immigranten, kwam rond 1870 over vanuit Santiago de Chile om in Spanje te studeren, raakte verknocht aan het land en was op zoek naar een geschikte locatie om een wijnbedrijf te starten. In de Rioja-streek kwam hij in aanraking met Franse négociants die vanwege de phylloxeraplaag in eigen land in Spanje zochten naar gezonde wijngaarden. Don Rafael leerde veel van hen in vond uiteindelijk in de streek rond Haro, de hoofdstad van de Alta Rioja, de ideale omstandigheden om zijn droom waar te maken. Hij begon er met de aanleg van een bodega, die in de loop der jaren en door opeenvolgende generaties werd uitgebreid tot een enorm complex van gebouwen en ondergrondse kelders.
López de Heredia beschikt over circa 170 hectare aan wijngaarden, waarvan de in 1913-1914 aangelegde Tondonia de bekendste is, vanwege de twee eerder genoemde wijnen. De andere wijngaarden zijn de 15 hectare grote El Bosque, bakermat van de cuvée Viña Bosconia, de 24 hectare grote Viña Cubillas (van de Viña Cubillo) en de 24 hectare grote Viña Zaconia, geheel beplant met viura. De wijn afkomstig van laatstgenoemde wijngaard heeft een totaal andere naam: Gravonia. Hij dateert uit de beginjaren toen Don Rafael nog aan het roer stond. Als francofiel gaf hij zijn wijnen graag namen die refereerden aan vooraanstaande Franse wijngebieden. Zo verwijst de witte Gravonia naar Graves. Als een deel van de druiven in een gunstig oogstjaar was aangetast door botrytis, maakte hij een zoete wijn die hij Sauternia noemde. En de Viña Bosconia heette vroeger Rioja Cepa Borgoña, mede vanwege het feit dat de wijngaard toen nog voor een groot deel beplant was met pinot noir.
Een interview met de huidige eigenares, María José López de Heredia, leest u hier.

Proefnotities
Eerste indrukken

Strogele kleur, duidelijk ontwikkelde geur, lichte impressie van kaas, geur is nogal geblokkeerd, atypische aroma’s in de aanzet, wel aangenamer dan de geur, mals en vullend smaakpalet met nog mooi gerijpt fruit, o.a. abrikoos en mirabel, levendige zuren, licht oxidatief, nootachtige associaties, straf en rechtlijnig in de finale met op het einde opvallende citrustonen.

Na 4 uur

De geur heeft zich gunstig ontwikkeld, associaties met paddenstoelen en noten, smaak is mooi opengewaaierd, vullend, intens, gerijpt fruit, abrikoos en hooi, dikke bitters, mollig smaakoppervlak, de wijn is breder en interessanter geworden, evenwichtige smaakervaring.

Na 6 uur

Wijn deels gedecanteerd. De smaak wordt dan velours, mollig, was, meer mooie dikke bitters, rond, ook soepeler en atletischer, met zeer veel lengte.

Na 12 uur

Geur en smaak zijn stabiel gebleven, lichte hint van oxidatie, maar ook nog altijd rond van smaak, gerijpt fruit, goed geïntegreerde bite, gastronomische wijn. Opvallend mooi van smaak met zeer veel potentieel. En dan te bedenken dat dit geen prestigieuze gran reserva is, maar een ‘gewone’ crianza. Fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Gastronomische wijn pur sang met monumentale smaken.

Technische gegevens

Wijngaard Viña Zaconia
Oppervlakte 24 ha
Ligging 200 meter vanaf de bodega, vlak bij de oevers van de Ebro, zuidelijke oriëntatie, op een hoogte van 444 tot 472 m boven zeeniveau
Druivenras 100% viura
Leeftijd stokken ca. 45 jaar
Bodem arm en rotsachtig
Oogst handmatig
Vinificatie fermentatie in oude eiken vaten van 60 hl, zonder toegevoegde gisten
Opvoeding 4 jaar rijping in gebruikte Amerikaanse barriques met 2 keer per jaar oversteken, geklaard met eiwit, ongefilterd, 6 jaar flesrijping
Alcoholpercentage 12,5%
Productie 21.500 flessen

Familie López de Heredia: María José, Mercedes, hun vader Pedro en Julio