Koen en Max

Koen van der Plas en Max van Bockel, SOMMTIMES

Naast dat ze toekomstige (wijn)collega’s in het nieuwe Restaurant SAAM te Ouderkerk aan de Amstel worden, stappen Max van Bockel en Koen van der Plas samen ook in een nieuw avontuur met wijnbedrijf SOMMTIMES.
tekst Hans van de Meeberg

Het overlijden van Willem Blankenstein, eind januari, bracht de samenwerking tussen Koen van der Plas en Max van Bockel in een stroomversnelling. ‘Koen en ik kennen elkaar al langer, we waren collega’s in het vak en hebben samen wijnreizen gemaakt’, vertelt Van Bockel. ‘Behalve dat we dezelfde opvattingen hebben over restaurants en wijn, zijn we beiden ook nog eens enorme Bourgogne-fans. De liefde voor die streek deelden we ook met Willem Blankenstein.’
Willem Blankenstein had naast zijn wijnbedrijf ook nog een financieel adviesbureau door zijn verleden als accountant. In die hoedanigheid adviseerde hij in 2021 Koen van der Plas rond de fusie van zijn wijnbedrijf met ‘a genuine wine company’, het wijnbedrijf van Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely). ‘Toen leerde Henk Jan Willem ook goed kennen’, vertelt Van der Plas. ‘Tijdens deze gesprekken was er ook een moment met Willem dat ging over ‘wat als…’. Zijn grootste wens, zo sprak hij naar ons uit, was het bij elkaar houden van het Bourgogne-portfolio van zijn Vendanges Grands Vins na zijn overlijden.’
Na zijn onverwachte overlijden zijn Beltman en Van der Plas meteen aan de slag gegaan om dit te realiseren. ‘In diezelfde periode hoorde ik dat Max een nieuwe uitdaging zocht. Hij heeft gewerkt bij een top-Bordeauxhuis (Château Giscours), is een wijnprofessional en spreekt bovendien vloeiend Frans. Dus de perfecte man om samen de klus mee te klaren.’ Samen hebben Van der Plas en Van Bockel ervoor kunnen zorgen dat de Bourgognehuizen van Blankenstein, waaronder Perrot-Minot en Domaine Lamarche, behouden werden voor het portfolio van SOMMTIMES en dat alles in overleg met de familie van Willem.
SOMMTIMES, dat naast het Bourgogne-portfolio ook nog een online wijninitiatief voor de Benelux en het Zuid-Afrikaanse wijnlabel ‘No House Wine’ beheert, is onderdeel van Beltmans ‘a genuine wine company’. Daarnaast zullen de beide heren ook gewoon actief zijn in het nieuwe restaurant SAAM.

SAAM Restaurant

SAAM opent over enkele maanden in Ouderkerk aan de Amstel. Dit nieuwe restaurant met Zuid-Afrikaanse touch heeft als executive chef en partner Margot Janse (Zuid-Afrikaanse ex-chef van The Tasting Room in Franschhoek met Nederlandse roots). Het team bestaat daarnaast uit mede-eigenaar Koen van der Plas (ex Inter Scaldes*** en Kasteel Heemstede*) en Max van Bockel, voormalig hoofdsommelier van RIJKS®*. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de wijnen in het restaurant en combineren dat met hun werkzaamheden voor het wijnbedrijf. De keuken van SAAM is in handen van Jasper Hermans, ook partner en de ex-keukenchef van Aan de Poel**, die samen met Thomas Kooijman, de voormalige chef van Bar Alt en keukenchef bij MOS* de dagelijkse leiding heeft. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de verbouwing van het restaurant en het verder op orde krijgen van het keuken en het bedieningsteam en het plan is nog voor de zomer te openen.

team SAAM

Het team van SAAM