De neven Marnix Rombaut en Niels Huijbregts begonnen bijna 15 jaar geleden met het importeren van de wijnen van Johan Reyneke, dé biodynamische pionier van Zuid-Afrika. De afgelopen jaren kwamen daar fraaie vins nature uit Frankrijk bij.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Inmiddels zijn de wijnen – vin nature, biologisch, biodynamisch – van Daxivin te vinden op wijnkaarten van onder meer Hotel de Goudfazant, Glouglou en Bar Centraal in Amsterdam. En terecht, want het zijn stuk voor stuk wijnen die tot de verbeelding spreken. Spannende, doordrinkbare wijnen afkomstig van gezonde, levendige wijngaarden en gemaakt door kleinschalig werkende wijnmakers met visie, intuïtie, kennis en bevlogenheid. Wijnen waarin altijd iets nieuws valt te ontdekken.
We proefden flink wat wijnen uit het assortiment, tijdens een overzichtsproeverij van de importeur zelf en tijdens de zevende editie van Vino Bio, waar Daxivin een van de deelnemers was. De wijnen van Reyneke komen aan bod in een afzonderlijk artikel.
Hubert & Heidi Hausherr
Hubert en Heidi Hausherr bewerken samen een aantal kleine wijngaarden in Eguisheim, dichtbij Colmar in de Elzas. Ze werken biodynamisch, alle wijngaarden zijn Demeter-gecertificeerd. De grond wordt bewerkt met behulp van hun paarden Skippy en Doux, in plaats van met tractor. De bodem wordt hierdoor minder belast en blijft levendiger.
Ook de biodiversiteit, met o.a. fruitbomen en acacia’s, die ze in stand houden draagt bij aan een gezonde, vitale wijngaard. Bij het wijnmaken gaat alles eveneens zo natuurlijk mogelijk: de druiven worden met de hand geplukt en de vinificatie gebeurt met eigen, wilde gisten, zonder toevoegingen. Ze beschikken over twee handmatig bediende persen, prachtig versierd met mozaïeken. De wijnen gaan zonder filtering de fles in. Heel soms, bij de oudere cuvees, nog met toevoeging van een klein beetje sulfiet bij het bottelen. De originele etiketten zijn van de hand van de dochters.
Proefnotities
7,5
Vivement l’Année Prochaine (VLAP), Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2016
Sylvaner, auxerrois, pinot gris, riesling, gewurztraminer, pinot noir, biodynamisch, vin nature; frisse inbreng van zuren en duidelijk fruit, heel schoon, loepzuiver, prettig drinkbaar, goed versmolten aroma’s, maar minder uitgesproken, eerder wat eendimensionaal € 16,50
8
Le Jardin Là-Haut, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2015
Riesling, gewürztraminer, vin nature; totaal andere beleving, licht bijterig, fruitig, hoge zuren, schoon van smaak, interessante blend, geur- en smaakaroma’s volgen elkaar op, atypische wijn, veel lengte, er gebeurt veel meer dan bij de blend hierboven € 21,00
8+
Copains comme Raisins, Heidi & Hubert Hausherr, Alsace, Frankrijk 2015
45% riesling, 30% pinot gris,10% sylvaner, 10% auxerrois, 5% gewürztraminer, orange wine; levendig, heel mooi gedoseerd, zacht, evenwichtig, slanke textuur, fijne hint van rozijnen en krenten, goede spanningsboog, veel lengte € 15,00
La Grange Tiphaine
La Grange Tiphaine is het domein van Coralie en Damien Delechenau in Amboise, met wijngaarden in Montlouis-sur-Loire en Touraine. De wijngaarden, totaal 14 hectare, zijn al generaties lang in de familie van Damien en worden volgens de principes van de biologisch-dynamische landbouw beheerd. Druiven worden met de hand geplukt en uitgezocht en ondergaan geen enkele chemische behandeling. Alle wijn is spontaan vergist, wordt licht gefilterd met zeer lage dosis sulfiet gebotteld.
Damien Delechenau
Proefnotities
8
Nouveau Nez, La Grange Tiphaine, Montlouis-sur-Loire, Frankrijk 2017
100% chenin blanc, 80 jaar oude stokken, bodem van zand, vuursteenklei en kalk, biodynamisch, pétillant naturel; goede mousse, fruitig, heel schoon, verteerbaar, goede balans, verrassend, goed bittertje, goede zuren, mooi strak, veel lengte € 19,00
8,5
Clef de Sol Blanc, La Grange Tiphaine, Montlouis-sur-Loire, Frankrijk 2017
Chenin blanc, 80 jaar oude stokken, biodynamisch; evenwichtige smaakaroma’s, heel fijn, licht crèmig, fijne zuren, vitaal, mooi gedoseerd, prachtige wijn met veel energie en lengte € 20,00
8
Quatre Mains, La Grange Tiphaine, Touraine, Frankrijk 2017
100% sauvignon blanc, bodem van vuursteen, rode klei, diepe kalksteenbodem, biodynamisch; elegant, fris in geur en smaak, soepel van smaak, doordrinkbaar, veel zuren maken de wijn schoon en transparent, verrassende sauvignon € 27,50
8,5
Les Epinays, La Grange Tiphaine, Montlouis-sur-Loire, Frankrijk 2016
Chenin blanc, 18 maanden gerijpt op foeders; zeer intens, afwijkende aroma’s, rijp en rijk qua vulling, complex, heel veel smaak, zeer veel lengte, verrassend € 30,00
8+
Ad Libitum, La Grange Tiphaine, Touraine, Frankrijk 2017
Côt, cabernet franc, gamay, biodynamisch, rijping op cement; plezierig doordrinkbaar, prachtige balans, fijn, aromatisch, mooi gedoseerd, groots in zijn eenvoud € 12,50
8
Clef de Sol Rouge, La Grange Tiphaine, Coralie Delecheneau, Touraine, Frankrijk 2016
Cabernet franc, côt, biodynamisch; veel kleur en inhoud, sappig, grip, structuur, meer spanning en lengte € 20,00
Domaine Bobinet
Sebastien Bobinet en Emeline Calvez maken vin nature van een aantal kleine wijngaarden in Saumur (Loire). Ze werken biologisch en zoeken naar een zuivere weergave van het terroir, door wijnen te maken zonder enige toevoeging. Druiven, de gisten die van nature in de wijngaard en in de wijnmakerij voorkomen, en verder niks. De wijnen rijpen in een prachtige mergelgrot die al sinds de 17e eeuw in de familie is. De temperatuur in de grot is het hele jaar constant: ideale omstandigheden om wijn te laten rijpen.
Emeline Calvez, Marnix Rombaut en Elke de Jong (Daxivin)
Proefnotities
8
Les Gruches, Domaine Bobinet, Saumur-Champigny, Frankrijk 2016
Chenin blanc, 50-80 jaar oude stokken, 11 maanden gerijpt op barrique, biologisch; gele kleur, intens van smaak, vullend, licht crèmig mondgevoel omringd met hoge zuren, levendig € 22,50
8
Les Landes, Domaine Bobinet, Saumur-Champigny, Frankrijk 2014
Cabernet franc, 18 maanden rijping in gebruikte houten vaten, biologisch, vin nature; sappig, aromatisch, vulling, mooie balans, prachtig fruit, herkenbare cabernet franc-tonen, goede spanning € 27,50
8
Hanami, Domaine Bobinet, Saumur-Champingy, Frankrijk 2017
Cabernet franc, vergist en kort gerijpt op beton, vin nature, biologisch; veel kleur, stevig, rechtlijnig, goede zuren, fruitig en sappig, goede tannine, frisse tonen, strak, verteerbaar, goede balans en lengte € 16,00
Les Hauts de Riquets
Les Hauts de Riquets, het biodynamische bedrijf van de familie Bireaud, ligt midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac, in de piepkleine appellatie Côtes de Duras. De 15 hectare wijngaard van de familie liggen verspreid in de directe omgeving van de boerderij op zeer verschillende bodems: van witte kalk tot leem en kleigrond. Daarop groeien kerngezonde druiven: merlot, cabernet franc en malbec, en witte sauvignon, chenin en sémillon. Naast wijn heeft de familie ook aardbeien, graan, schapen, honing en andere heerlijkheden. Een echt holistisch biodynamisch bedrijf. Marie-Jo en Pierre hebben het bedrijf officieel overgedragen aan hun kinderen Lea en Ivan (maar ze wonen op het bedrijf en blijven dus zeer betrokken). Ivan is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de biodynamie, Léa verzorgt de verkoop van de wijnen, die ze samen maken.
Ivan Bireaud
Proefnotities
8
Diablerie, Domaine Les Hauts de Riquets, Côtes de Duras, Frankrijk 2016
Merlot, biodynamisch, vin nature; veel sap, goede inhoud, mooie merlot-expressie, fruitrijk, frisse zuren, mooie balans € 10,50
8
La Muguette, Domaine Les Hauts de Riquets, Côtes de Duras, Frankrijk 2015
Merlot, 30-35 jaar oude stokken, vin nature, biodynamisch, vinificatie in oude houten vaten; rijp en aromatisch, vooral zwart fruit, goede tannine en correcte zuren, complex, mooie structuur, goede lengte € 18,50
Andréa Calek
Andréa Calek heeft zo’n 5 hectare wijngaarden in de vallei tussen Alba-La-Romaine en Valvignières, in de Ardèche. De Romeinen noemden het de ‘wijnvallei’ (Vallis Vinaria), vanwege de ideale omstandigheden om er druiven te verbouwen en wijn te maken. Andréa komt oorspronkelijk uit Tsjechië en leerde Frankrijk kennen tijdens een korte vakantie, toen hij in het Tsjechische leger zat. Hij deserteerde, vestigde zich in Frankrijk waar hij verschillende baantjes had. Hij kwam in contact met de ‘gang of four’ in de Beaujolais: Lapierre, Thevenet, Foillard en Breton. Hij ging werken op biologische en biodynamische wijngaarden en leerde wijn maken van en met Gerald Oustric van Le Mazel, een van de grondleggers van de vin nature-beweging in de Ardèche. Oustric is nu zijn buurman. Die wijngaarden liggen net wat meer in de zon en hij moet eerder oogsten. Aangezien ze elkaar helpen komt dat mooi uit. Calek maakt verrassende vins nature volgens criteria van SAINS – Sans Aucun Intrant Ni Sulfite – zonder enige toevoeging.
Proefnotities
7,5
Blonde, Andréa Calek, Ardeche, Frankrijk 2017
60% viognier, 40% chardonnay, 20 maanden rijping in oude bourgognevaten; veel kleur, aromatisch, hoge zuren, balans, rechttoe rechtaan in de finale, aparte stijl € 16,50
8-
A toi nous II, Andréa Calek, Vin de France, Frankrijk 2017
90% grenache, 10% syrah, vin nature; fruitig, elegant, goede balans, vriendelijk en schoon, mooie aroma’s, correcte lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding € 12,50
8
Babiole, Andréa Calek, Vin de France, Frankrijk 2014
40% syrah, 60% grenache, vin nature; veel sap, rijping, mooi fruit, goede balans, aromatisch, goed geslaagde blend € 13,00
8
Chatons de Garde, Andréa Calek, Vin de France, Frankrijk 2014
Syrah, 21 dagen maceratie, ruim 8 maanden rijping in oude 228-litervaten; veel sap, voornamelijk zwart fruit, kruidig, goede tannine, prima balans € 19,00
Domaine de Gressac
De wijngaarden van Gressac, inmiddels 9 jaar eigendom van Reto en Laurence Michelet, zijn biologisch sinds 1970 en liggen op een heuvel, een uitloper van de Cévennen, aan de rivier de Cèze. Het landgoed profiteert van een mediterraan klimaat en heeft een uitzonderlijke locatie, met zijn 115 hectare aaneengesloten landerijen, bossen en wijngaarden middenin de ongerepte natuur (Natura 2000). David Teyssier is hier sinds 2011 wijnmaker en produceert natuurlijke wijnen van handgeplukte druiven, zonder toegevoegde gisten, suiker of filtering. Minimaal sulfiet, soms wat bij botteling.
Wijnmaker David Teyssier
Proefnotities
8
Fou de Grenache, Domaine de Gressac, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2015 (magnum)
100% grenache, vin nature, biologisch, 9 dagen maceratie, 8 maanden barriquerijping, 24 maanden flesrijping; veel van alles, accent op rijp fruit, goed gedoseerde smaakaroma’s, correcte zuren, evenwichtig, goede lengte € 15,00/magnum € 33,00
8
Madone, Domaine de Gressac, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2014
Syrah, grenache, vin nature, biologisch; licht versmolten, smeuïg, goede balans, mooi ontwikkeld, aangenaam op de tong, goede lengte € 15,75
8
Lou Gressac, Domaine de Gressac, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2017
Syrah, biologisch, opgevoed zonder hout; stallig en boers, mooie aanzet, fraai fruit, kruidige onderlaag, opwekkende stijl, prima balans, grip en structuur € 12,50
Les Frères Soulier
De broers Charles en Guillaume maken wijn op hun eigen wijze – met een goede taakverdeling. Charles de extraverte vigneron, Guillaume de viticulteur, het meest op zijn gemak in de wijngaard. Daar leven ook hun schapen, die weer melk geven waarvan ze zelf kaas maken. Ze bezitten 8 hectare wijngaarden in Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. En soms kopen ze druiven van bevriende boeren. Hun land wordt biodynamisch bewerkt, met behulp van hun paard. Bij het wijnmaken wordt niets toegevoegd of weggenomen. Soms een beetje sulfiet bij de botteling is de enige uitzondering. Levendige, energieke natuurwijnen van twee eigenzinnige broers. Lage opbrengsten, kleine voorraden en allocaties want de broers zijn hot in o.a. Parijs, Londen, Berlijn en Japan.
Proefnotities
8
Blanc – Noir, Les Frères Soulier, Vin de France, Frankrijk 2017
80% cinsault, 20% clairette, biodynamisch, vin nature, 12 maanden rijping in barriques en demi-muids; prima fruit, levendig, spanning, goede mélange, aangenaam van smaak, mooie lengte € 19,00
8
L’Oume, Les Frères Soulier, Vin de France, Frankrijk 2017
Grenache, syrah, cinsault, ruim 60 jaar oude stokken, noordelijke oriëntatie, biodynamisch, vin nature, macération carbonique van hele trossen, 9 maanden rijping in gebruikte barriques, 4 maanden flesrijping; correcte kleur, mooi van samenstelling, fruitig, goede zuren, lichte hint van grafiet, sappig, kruidige onderlaag, levendige lengte € 22,00
Mas Zenitude
Erik Gabrielson maakt pure, natuurlijke wijnen op Mas Zenitude, in Saint-Jean-de-Fos, bij Montpellier. Met handgeplukte druiven, zonder toegevoegde gisten, zonder te filteren of te klaren. Alle wijnen worden hier gemaakt op betonnen vaten of, steeds meer, op amforen. Hout voegt teveel toe aan de wijn, Erik wil het graag zo natuurlijk mogelijk houden. Hij voegt zodoende ook geen sulfieten toe – zelfs niet bij het bottelen. En toch zijn ze verrassend goed houdbaar.
Erik Gabrielson en Frances Garcia, Mas Zenitude
Proefnotities
8-
Equinox, Mas Zenitude, Vin de France, Frankrijk 2014
50% merlot, 50% carignan, vin nature, biodynamisch, vinificatie en 22 maanden rijping op cement; veel sap, correcte zuren, goede balans, schoon, veel materie € 15,00
8+
Audace, Mas Zenitude, Vin de France, Frankrijk 2013
100% cinsault, vin nature, biodynamisch, 8 dagen maceratie, vinificatie en 22 maanden rijping op cement; licht mestig, aromatisch, goed sap, fruitig, mooie inhoud, puur van smaak, evenwichtig € 19,50
8,5
Audace, Mas Zenitude, Vin de France, Frankrijk 2014
100% cinsault, vin nature, biodynamisch, 8 dagen maceratie, vinificatie en 22 maanden rijping op cement; duidelijk vin nature, vooral aards en fruitig, o.a. kersen, goede ondersteuning door de zuren, sappig mondcontact, vulling, goede lengte € 19,50
8,5
Vent d’Anges, Mas Zenitude, Vin de France, Frankrijk 2013
100% carignan, 100 jaar oude stokken, vin nature, biodynamisch; mooi ontwikkeld, intens, levendig, goed fruit, kruidig, mooie materie en goede zuren, veel lengte (14%) € 21,50
Waterkloof (Daxivin / Coenecoop Wine Traders)
In 2004 werd dit schitterende wijndomein aangekocht door Paul Boutinot. Waterkloof is gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, slechts drie kilometer verwijderd van de oceaan. De helft van het meer dan 1000 hectare grote domein is wilde natuur, vooral fijnbos. Ook worden kippen, schapen, paarden en koeien gehouden. Allemaal met hun eigen taak: voor mest, om onkruid te wieden, voor transport, etc. De wijngaarden bevinden zich op de bovenste hellingen van dit domein, 300 meter boven de zeespiegel. Ze worden gekenmerkt door hun minerale karakter en elegante stijl op het domein wordt volledig biodynamisch (met Demeter-certificaat) gewerkt. Er worden daarbij paarden ingezet omdat tractoren en andere machines te zwaar zijn en zo het bodemleven verdrukken.
Paul Boutinot
Proefnotities
8
Circumstance Chenin Blanc, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
Chenin blanc, bush vines, biodynamisch, cool climate, 5 maanden fermentatie in eiken 600-litervaten, 5 maanden houtrijping sur lie; rustige geur, mooie dosering, goede zuren, fraai fruit, evenwichtig, goede balans, rustige wijn (12,5%) € 19,50
7,5
Sauvignon Blanc, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Sauvignon blanc, biodynamisch, 8 maanden fermentatie in eiken 600-litervaten, 1 maand houtrijping sur lie; vooral breed, duidelijke sauvignon-aroma’s, intens en vullend, minder schakering dan verwacht (13,5%) € 27,90
8+
Circumstance Cabernet Franc, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Cabernet franc, biodynamisch, fermentatie en 23 maanden rijping op Frans eiken; knap fruit, mooi versmolten, goede tannine, kruidig, structuur, goede zuren maken de wijn levendig, prima lengte (13,5%) € 19,50
8,5
Circumstance Mourvèdre, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Mourvèdre, biodynamisch, 16 maanden rijping in gebruikte 600-litervaten; aparte geurwaaier, versmolten, rijp en rijk, aromatisch, goede vulling, kruidig, veel tannine, lengte, mooi totaalplaatje (13%) € 19,50
8+
Circumstance Syrah, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Syrah, biodynamisch, 19 maanden rijping in gebruikte 600-litervaten; fraaie balans, fruiting, frisse zuren, soepel, mooie vulling, aromatisch, mooi versmolten € 19,50
8-
Circle of Life Red, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
73% syrah, 16% merlot, 11% petit verdot, 18 maanden rijping in Franse vaten van 600 liter (syrah) en 225 liter (merlot, petit verdot), 20% nieuw hout, na de assemblage 12 maanden rijping in eiken fermentatievaten; veel sap, donkerrood fruit, goede zoet-zuurbalans, tikkeltje machtig in de finale (13,3%) € 14,75
Menade (Daxivin / Coenecoop Wine Traders)
Op de wijngaard van Menade in Rueda wordt volledig biologisch gewerkt: zelfs koper is in de wijngaard niet te vinden. Op het bedrijf staan wijnstokken van meer dan 120 jaar oud en tegelijkertijd wordt er geëxperimenteerd met nieuwe technieken op het gebied van biologische wijnbouw: nieuwe manieren om met groenbemesting het biologisch evenwicht in de wijngaard optimaal te krijgen.
Daxivin, Amsterdam, 06-25032032
Proefnotities
8
Menade Nosso, Menade, Rueda, Spanje 2017
Verdejo, vin nature; vullend, zeer aromatisch, zacht van smaak, mooi rijp fruit, veel materie, evenwichtig, fraaie lengte € 15,75
8
Menade Clandestino, Menade, Rueda, Spanje 2016
100% tinta de toro (tempranillo), vin nature; fruitig en voldoende zuren, goede balans, transparant, heel schoon, doordrinkbaar € 16,50
Proefnotities overige producenten
8,5
Zero Puro Prismae Pecorino, Cantina Orsogna, IGP Terre di Chieti, Italië 2017
Pecorino, vin nature; helder, zeer zuiver, perfecte balans, mooi fruit, goede zuren met associaties van bloemen, wit fruit, lychee en subtiel mandarijn, in smaak fijne kamilletonen, strak en ziltig, fijn bittertje, slanke opwekkende finale, zeer goed doordrinkbaar, winnaar 30e Proefschrift Wijnconcours € 11,00 (importeur Coenecoop Wine Traders)
8+
MDG #3 Gewürztraminer trocken, Weingut Eymann, Pfalz, Duitsland
Gewürztraminer, 4-6 weken maceratie, spontaan vergist, ongefilterd, solera-blend van 3 jaargangen (2014, 2015, 2016), zonder toegevoegd sulfiet, orange wine; fraaie geur, aromatisch, zacht, crèmig, dikke structuur, veel van alles en materierijk, mooie gewürztraminer met goede lengte (importeur Coenecoop Wine Traders) € 31,00
8,5
Recrue des Sens Les 1er Ponts, Yann Durieux, Vin de France, Frankrijk 2014
Pinot noir, oude stokken, 30 gisting in cementen cuves; mestige geurwaaier, ook licht gerookt, goed sap, frisse zuurgraad, slanke textuur, elegant, mooi ontwikkeld, finesse, mooi fruit, veel lengte € 78,00