rieslngweeks beeld

Frisse, doordrinkbare wijnen, een breed spectrum aan wijnproducenten en zes veelbelovende finalisten. Dat is de tussenstand bij de wijn-spijscompetitie in het kader van de RieslingWeeks, georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse Wijn i.s.m. The Wine & Food Association.

Maar liefst 75 restaurants schreven zich dit jaar in voor de competitie. Nadat op basis van de inzendingen op papier een eerste selectie was gemaakt, werden de zaken met de meest veelbelovende combinaties bezocht. De restaurants waren ingedeeld in twee categorieën: topzaken, met één of meer Michelinsterren, en een algemene categorie waaronder naast restaurants zonder ster ook bistro’s en brasseries vallen.

De deelnemers presenteerden een voor-, hoofd- of nagerecht begeleid door een Duitse wijn. Opvallend was dit jaar de grotere spreiding qua wijnproducenten waarvoor de kandidaten hadden gekozen. Kennis van en ervaring met wijnland Duitsland zijn duidelijk toegenomen. Dat witte wijnen en dan met name rieslings de menu’s domineerden, lag voor de hand. Maar de jury – Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association) proefde ook diverse geslaagde creaties met een glas rood. Over het algemeen waren het frisse, elegante en doordrinkbare wijnen met een hoge zuurgraad die de revue passeerden. Glaswerk en algehele verzorging van de wijnen waren van uitstekend niveau, en dat gold ook voor de onderbouwing van de wijnkeuze en de combinaties. De jury was ook goed te spreken over de kwaliteit en creativiteit van de gepresenteerde gerechten en genoot van een aantal zeer goede uitschieters.

De finalisten per categorie zijn:

Topzaken:
Bridges Dining – Amsterdam
Wolfslaar – Breda
Cheval Blanc – Heemstede

Restaurant, brasserie en bistro:
Pollevie – Den Bosch
De Provenier – Schiedam
By Pascal– Oosterhout

De twee winnende restaurants worden op 24 september aanstaande bekendgemaakt tijdens Riesling&Co, in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam.
www.duitsewijn.nl