Interview met Marina Cvetic, Masciarelli
Ook voor een wijnmaker moet het een bijzondere ervaring zijn om een verticale proeverij van zijn eigen wijnen mee te maken. Op Wine Professional werden in aanwezigheid van Marina Cvetic, de charmante wijnmaakster van Masciarelli uit Abruzzen, zeven jaargangen Villa Gemma gepresenteerd uit de periode 2011–1999.
tekst Thierry Somers, proefnotities Fred Nijhuis
Cvetic maakte de jaargangen 2011 en 2008. Het laatste was een tragisch jaar voor haar en haar familie want haar man en oprichter van Masciarelli, Gianni Masciarelli, overleed dat jaar. Cvetic en haar dochter zetten zijn werk voort. De proeverij bood de gelegenheid om te vergelijken hoe Cvetic en haar man Villa Gemma maakten.
Proef je vaak oudere jaargangen van Villa Gemma?
‘Eerlijk gezegd met enige regelmaat. We leven immers maar één keer en je hoeft bijzondere wijn niet altijd te drinken tijdens speciale gelegenheden zoals Kerstmis of nieuwjaar. Ik creëer meerdere speciale momenten in een jaar door bijzondere wijn te delen en drinken met geliefden en vrienden.’
In 1984 begon Gianni Masciarelli Villa Gemma te maken van 100% montepulciano d’abruzzo. Wat voor wijn had hij voor ogen?
‘Hij wilde een volle, intense, krachtige en tevens elegante wijn maken. Ik heb de jaargangen 2008 en 2011 gemaakt en het is een andere stijl Villa Gemma. Ik houd meer van wijnen met verfijning en harmonie.’
Ik vond 2011 ook anders smaken dan de Villa Gemma’s gemaakt door Gianni, die mannelijker en extraverter van stijl overkwamen.
‘Dat ben ik met je eens. Ik ben van mening dat je in de wijn die je maakt, je eigen overtuiging, je ziel moet stoppen. Ik kom uit Servië en mijn smaak is meer ‘oost-internationaal’. Ik houd van internationale druivenrassen zoals merlot, syrah en cabernet sauvignon. Ik heb deze druiven geïntroduceerd bij Masciarelli en we maken daar wijnen mee. Mijn Villa Gemma 2011 is vrouwelijker van stijl, maar ik ben er niet tevreden over. Voor 2012 heb ik mijn dochter gevraagd om Villa Gemma te maken, want ik ben er niet van overtuigd dat ik Villa Gemma kan maken zoals hij bedoeld is.’
Wat beviel je niet aan jouw Villa Gemma?
‘Ik heb niet het gevoel dat het een echte Villa Gemma is. De wijn heeft meer structuur nodig en mist zijn karakteristieke Italiaanse ziel. Ik ben ervan overtuigd dat mijn dochter de ziel, het DNA van Villa Gemma, beter kan treffen omdat zij een DOC Masciarelli is [lacht]. Zij zal Villa Gemma maken met z’n authentieke Italiaanse stijl.’
‘Mijn Villa Gemma 2011 is vrouwelijker van stijl, maar ik ben er niet tevreden over’
Castello di Semivicoli
Hoe zou je die stijl omschrijven?
‘Heel ambachtelijk. Ik woon bijna 27 jaar in Italië, maar het is me tot nu toe niet gelukt om een Italiaanse wijn te maken met een ambachtelijke stijl.’
Wat houdt die ambachtelijke Italiaanse stijl precies in?
‘Wijnmaken is niet het strikt volgen en uitvoeren van een aantal regels opgesteld door ingewijden of de lokale DOC. Het Italiaanse proces van wijnmaken is een oud ambacht dat verschilt van regio tot regio en van perceel tot perceel. De meerderheid van de wijnmakers in Italië zijn kleine producenten en zij maken wijn in een zeer gefragmenteerd en divers landschap dat sterk verbonden is met de seizoenen, de natuur en de omgeving waar de druiven groeien. Het is belangrijk om de cultuur en tradities van de lokale bevolking en wijnmakers te begrijpen om de wijnen optimaal te kunnen waarderen.’
Gianni begon als eerste in Abruzzen serieuze wijnen te maken met de montepulciano d’abruzzo druif. Wat maakte hem zo overtuigd van het potentieel van de druif?
‘In Abruzzen is het landschap zeer geschikt voor landbouw en wijnproductie vanwege zijn enorme diversiteit en klimatologische omstandigheden. In de jaren zeventig zette niemand zijn geld in op kwaliteitsproducten afkomstig uit Abruzzen. Gianni wel. Hij stopte al zijn energie in het ontwikkelen van de lokale druivenrassen, maar ook in het promoten van toerisme en stimuleren van de economie. Hij voorzag een groot onontdekt potentieel in de montepulciano d’abruzzo en de trebbiano d’abruzzo.
De montepulciano kan krachtige rode wijn leveren met veel tannines. De trebbiano d’abruzzo was minder bekend dan de trebbiano toscano maar leverde kruidige wijnen met frisse zuren. Voorheen werden deze druiven alleen gebruikt voor massaproductie, maar Gianni zag de mogelijkheid om de kwaliteitsstandaard te verhogen en interessante wijnen van deze druiven te maken. Ik herinner me nog goed dat Gianni tijdens de oogst in 2000 een tros montepulcianio-druiven in zijn hand kneusde en ik zag de donkere, inktachtige kleur die toen vrijkwam. Hij keek me aan en zei: “Dit is onze olie, ons kapitaal. We moeten er goed voor zorgen”.’
‘Het is belangrijk om de cultuur en tradities van de lokale bevolking en wijnmakers te begrijpen om de wijnen optimaal te kunnen waarderen’
Niet alleen de rode en witte wijnen uit Abruzzen zijn in aanzien gestegen, maar ook de rosé: cerasuolo d’abruzzo.
‘Inderdaad. Het is een donkere, serieuze rosé. Ik noem het een rode wijn met de kleur van een rosé. Het is een vriendelijk geprijsde, verleidelijke, medium-bodied zomerwijn gemaakt van de montepuliciano-druif. Hij combineert heel goed met pizza en pasta en we geloven dat het een wijn is die internationaal goed zou kunnen aanslaan.’
Een wijnmaker moet een balans zien te vinden tussen zijn rechter- en linkerhersenhelft – een balans tussen analyse en intuïtie. Denk je dat een mannelijke wijnmaker meer geneigd is tot analyse en ratio terwijl een vrouwelijke wijnmaker meer neigt naar intuïtie en emotie?
‘Ik zou zeggen dat intuïtie essentieel is in mijn werkmethodes. Wetenschap heeft aangetoond dat vrouwen empathischer en gevoeliger zijn op meerdere vlakken.’
Proefnotities
9
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2011
Montepulciano d’abruzzo. Donker en jeugdig van kleur, nog heel onstuimig in de neus. Prachtig rijp donker fruit, weelderig met zoete accenten van rijpe vruchten en hout en een opwekkende zuurgraad, volledig geïntegreerd en de basis voor zowel doordrinkbaarheid als bewaarpotentieel. Een wijn in de dop maar al zeer genietbaar en met veel toekomst. Behoort tot de beste oogstjaren van het domein.
8+
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2007
Montepulciano d’abruzzo. Het lange groeiseizoen met een oogst die tot begin november duurde, heeft een wijn met een gul karakter gegeven; ‘geil’ zoals men dat in Duitsland noemt. In zowel neus als mond rijk aan rijp fruit, soepel en zacht met ruim voldoende spanning. Zeer toegankelijk en uitnodigend met veel rijp donker fruit als blauwe pruimen en bramen. Het hout is keurig verweven en dringt zich nergens op.
8,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2006
Montepulciano d’abruzzo. Een nationaal en internationaal veel bejubelde wijn uit een (ondanks een warme periode voor de oogst) relatief koel jaar. Nog altijd compact, jeugdig in kleur, geur en smaak. Aroma’s van zwart fruit, verse kruiden, tabak, laurierdrop en zoethout, een rijpe tanninestructuur en veel materie. Een van de meest intense wijnen van de laatste jaren; dominant, maar ook vrijgevig door het vele rijpe fruit en de juiste balans tussen hout, fruit en rijpe tannine. Wijn die geduld (tijd of lucht) nodig heeft.
7,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2003 (magnum)
Montepulciano d’abruzzo. Een heet en droog jaar, waarin oudere en hoger gelegen wijngaarden beduidend beter fruit gaven dan jongere en lager gelegen zoals uit deze wijn blijkt. Desondanks is de 2003 een wijn die eerder breed dan diep is. Vullend en warm met veel materie, sap en smaak. Verleidelijk, mooi op drink met de juiste balans en goede lengte, maar met wat minder energie dan enkele andere jaren.
8,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2001 (magnum)
Montepulciano d’abruzzo. Het koude voorjaar en de hete, droge zomer en juist heel evenwichtige weersomstandigheden richting de oogst, gaven een wijn met veel kleur, geur en smaak. Naast de stevige structuur met massa’s rijp donker fruit, vallen juist de finesse en spanning op. In zowel de geur als smaak impressies van rijpe zwarte kersen, zoethout, tabak, specerijen en cacao. Warm en vullend met een afdronk die lang is en waarin de rijpe tanninestructuur nagalmt.
8-
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2000
Montepulciano d’abruzzo. Een wijn met een soepel karakter met, zoals altijd, het donkere fruit, mooi rijp en gerijpt, zachte, zwoele houttonen en een aangename kruidigheid. De afdronk is warm, fruitrijk en aangenaam, zij het iets korter dan enkele andere jaren.
7,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 1999
Montepulciano d’abruzzo. Geen gemakkelijk jaar door minder ideale weersomstandigheden, maar nog altijd verrassend fris en vief. Heeft zich fraai ontwikkeld, de scherpe kantjes van het jaar zijn er af en de wijn biedt nu een breed scala aan gerijpte aroma‘s, met gedroogd fruit, kruiden en een fijne houtinbreng. Misschien geen grootse structuur, maar buitengewoon fijn om nu te drinken met door zijn sappigheid en open karakter.
Is wijnmaken voor jou een ontdekkingsreis naar jezelf? Heb je meer over jezelf geleerd, je karakter en hoe om te gaan met stress, twijfels en kritiek op jouw wijnen?
‘In de wijngaarden heb ik een van de belangrijkste lessen in mijn leven geleerd: leren geduldig te zijn en te wachten op wat je voor ogen hebt, zonder iets als vanzelfsprekend te beschouwen. Landbouw geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met de krachten die ons drijven in ons leven. Wanneer je met de wijnstokken werkt, leer je dat elk jaar anders is. De natuur past zich niet aan jouw wensen aan, dus je moet leren je aan te passen. Daarnaast krijg niet altijd wat je verwacht: soms valt de oogst beter uit, soms minder. Dit alles heeft me de vaardigheid gegeven om lang te kunnen wachten, geduldig te zijn, zodat ik mijn plannen en dromen kon verwezenlijken.’
Het Proefschrift-interview met Miriam Masciarelli, Marina’s dochter, vindt u hier.
Importeur: Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128
Is wijnmaken voor jou een ontdekkingsreis naar jezelf? Heb je meer over jezelf geleerd, je karakter en hoe om te gaan met stress, twijfels en kritiek op jouw wijnen?
‘In de wijngaarden heb ik een van de belangrijkste lessen in mijn leven geleerd: leren geduldig te zijn en te wachten op wat je voor ogen hebt, zonder iets als vanzelfsprekend te beschouwen. Landbouw geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met de krachten die ons drijven in ons leven. Wanneer je met de wijnstokken werkt, leer je dat elk jaar anders is. De natuur past zich niet aan jouw wensen aan, dus je moet leren je aan te passen. Daarnaast krijg niet altijd wat je verwacht: soms valt de oogst beter uit, soms minder. Dit alles heeft me de vaardigheid gegeven om lang te kunnen wachten, geduldig te zijn, zodat ik mijn plannen en dromen kon verwezenlijken.’
Het Proefschrift-interview met Miriam Masciarelli, Marina’s dochter, vindt u hier.
Importeur: Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128
Proefnotities
9
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2011
Montepulciano d’abruzzo. Donker en jeugdig van kleur, nog heel onstuimig in de neus. Prachtig rijp donker fruit, weelderig met zoete accenten van rijpe vruchten en hout en een opwekkende zuurgraad, volledig geïntegreerd en de basis voor zowel doordrinkbaarheid als bewaarpotentieel. Een wijn in de dop maar al zeer genietbaar en met veel toekomst. Behoort tot de beste oogstjaren van het domein.
8+
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2007
Montepulciano d’abruzzo. Het lange groeiseizoen met een oogst die tot begin november duurde, heeft een wijn met een gul karakter gegeven; ‘geil’ zoals men dat in Duitsland noemt. In zowel neus als mond rijk aan rijp fruit, soepel en zacht met ruim voldoende spanning. Zeer toegankelijk en uitnodigend met veel rijp donker fruit als blauwe pruimen en bramen. Het hout is keurig verweven en dringt zich nergens op.
8,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2006
Montepulciano d’abruzzo. Een nationaal en internationaal veel bejubelde wijn uit een (ondanks een warme periode voor de oogst) relatief koel jaar. Nog altijd compact, jeugdig in kleur, geur en smaak. Aroma’s van zwart fruit, verse kruiden, tabak, laurierdrop en zoethout, een rijpe tanninestructuur en veel materie. Een van de meest intense wijnen van de laatste jaren; dominant, maar ook vrijgevig door het vele rijpe fruit en de juiste balans tussen hout, fruit en rijpe tannine. Wijn die geduld (tijd of lucht) nodig heeft.
7,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2003 (magnum)
Montepulciano d’abruzzo. Een heet en droog jaar, waarin oudere en hoger gelegen wijngaarden beduidend beter fruit gaven dan jongere en lager gelegen zoals uit deze wijn blijkt. Desondanks is de 2003 een wijn die eerder breed dan diep is. Vullend en warm met veel materie, sap en smaak. Verleidelijk, mooi op drink met de juiste balans en goede lengte, maar met wat minder energie dan enkele andere jaren.
8,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2001 (magnum)
Montepulciano d’abruzzo. Het koude voorjaar en de hete, droge zomer en juist heel evenwichtige weersomstandigheden richting de oogst, gaven een wijn met veel kleur, geur en smaak. Naast de stevige structuur met massa’s rijp donker fruit, vallen juist de finesse en spanning op. In zowel de geur als smaak impressies van rijpe zwarte kersen, zoethout, tabak, specerijen en cacao. Warm en vullend met een afdronk die lang is en waarin de rijpe tanninestructuur nagalmt.
8-
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2000
Montepulciano d’abruzzo. Een wijn met een soepel karakter met, zoals altijd, het donkere fruit, mooi rijp en gerijpt, zachte, zwoele houttonen en een aangename kruidigheid. De afdronk is warm, fruitrijk en aangenaam, zij het iets korter dan enkele andere jaren.
7,5
Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 1999
Montepulciano d’abruzzo. Geen gemakkelijk jaar door minder ideale weersomstandigheden, maar nog altijd verrassend fris en vief. Heeft zich fraai ontwikkeld, de scherpe kantjes van het jaar zijn er af en de wijn biedt nu een breed scala aan gerijpte aroma‘s, met gedroogd fruit, kruiden en een fijne houtinbreng. Misschien geen grootse structuur, maar buitengewoon fijn om nu te drinken met door zijn sappigheid en open karakter.