Nuria Altes_Rafael De Haan

Núria Altés en Rafael De Haan, eigenaren van Herència Altés

Vinites organiseerde onlangs een online masterclass gewijd aan het Spaanse wijnhuis Herència Altés. Rafael De Haan, samen met zijn echtgenote Núria Altés, eigenaar van het bedrijf, voorzag de drie geproefde wijnen van commentaar.
proefnotities Jan van Lissum

De moderne, kristalheldere wijnen van Herència Altés zijn heerlijk doordrinkbaar en worden gekenmerkt door een goede balans tussen fruit en zuren. Daarachter proeven we de expressie van de druiven en de mineralen. Ze zijn stuk voor stuk opvallend goed inzetbaar in de gastronomie. Met name de witte La Serra is wat dat betreft een echte all-rounder. Voor meer informatie omtrent Herència Altés verwijzen we u graag naar het 9 seconds-artikel dat we kort geleden publiceerden.

8

Benufet, Herència Altés, Terra Alta, Spanje 2018
Garnacha blanca, 30-60 jaar oude stokken in de wijngaard La Serra Xalamera, 420-440 m boven zeeniveau, kalkrijke kleibodem, fermentatie met wild gist in kegelvormige betonnen tank, 8 maanden rijping op beton, eerste 2 maanden met bâtonnage; helder van kleur, in eerste instantie nog wat gesloten, breed geur- en smaakpalet, vol, veel van alles, na decanteren waaiert de wijn open, komen nuances naar voren en geeft de wijn zich optimaal, licht crèmig, rijk aan aroma’s, rijp fruit, hoge zuren, veel sap, veel materie, gastronomische wijn (14,5%) € 15,95

9-

La Serra Blanc, Herència Altés, Terra Alta, Spanje 2018
Garnacha blanca, grotendeels aangeplant in 1954, sommige percelen ruim 100 jaar oud, bodem: kalksteen, klei, fijn zand, fermentatie en 12 maanden rijping in foeders van Oostenrijks eikenhout, eerste 2 maanden met bâtonnage; goede kleur, gedoseerde rustige geur, slank en intens qua aroma’s, fruit in optima forma, lichte sinaasappeltoets, elegante, frisse zuren, levendig smaakpalet, fijn, schoon, niets is overdreven, uitstekende balans, mineralen geven acte de présence in de finale. Strakke wijn, het fruit is na het middenpalet rijp, maar niet overdreven, de smaak blijft fris, gastronomische kameleon die zeer uiteenlopende gerechten fraai begeleidt (14,5%) € 29,95

Herencia Altes 2
Nuria Altes

La Serra Blanc in combinaties:

8,5 Zalm met pasta, paprika, olijven, diverse peulvruchten met Libanese kruiden, tomaatjes uit de oven, zeewiersalade
De wijn loopt gelijkmatig mee met de smaken van het gerecht, waarbij de olijfolie een brugfunctie vervult. Elegante, frisse, evenwichtige combinatie, mooie eenheid.

8,5 Pasta met diverse paddenstoelen (o.a. cepes), prei, knoflook, salami met zomertruffel
Door zijn subtiele houtinvloed, bite en zuurgraad vindt deze wijn de aansluiting met het gerecht. Een licht oxidatief toontje in de wijn brengt spanning, terwijl de mineralen een extra dimensie aanbrengen aan de combinatie en de totale smaak verlengen.

8,5 Gegrilde knolselderij, gegrilde biet, cervelaat
De wijn combineert goed met de aardse tonen van het gerecht, de zuren zorgen voor balans en aansluiting. Heel verrassend.

8+

La Pilosa, Herència Altés, Terra Alta, Spanje 2018
Garnacha peluda (mutant van grenache noir), fermentatie op rvs bij 23-26 graden, melolactische fermentatie en 10 maanden rijping in nieuwe Oostenrijkse eiken vaten van 500 liter; elegante kleur, mooi gedoseerde geur, rijk en aromatisch, primair fruit, levendige zuren, elegante stijl met mooi gerijpt rood fruit als ondertoon, o.a. aardbeien en pruimen, plezierig op de tong, schoon, technisch zeer goed gemaakte wijn, levendige finale (15%) € 17,95

9 Gecombineerd met: Zaanlander 3 jaar gerijpt
De aroma’s van wijn en kaas gaan naadloos in elkaar over tot een smakelijk geheel. Daarbij wordt de houtinvloed van de wijn knap geïntegreerd. Topcombinatie.

Vinites, Haarlem, 023-5539090

Rafael De Haan