nine seconds

la serra d
la serra m

La Serra Blanc, Herència Altés, Terra Alta, Spanje 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Vinites, Haarlem, 023-5539090
vinites.com
Achtergrond
De familie Altés in Batea, Terra Alta, houdt zich al generaties lang bezig met wijnbouw. Geïnspireerd door haar grootvader Felip besloot Núria Altés die traditie voort te zetten, met als verschil dat zij ook haar eigen wijnen wilde maken. Dat haar Britse echtgenoot Rafael De Haan een groot liefhebber is van authentieke wijnen vormde een extra stimulans. Het bedrijf Herència Altés ging van start in 2010 op grond van drie principes: focus op regionale druivenrassen, biologische teelt en respect en verantwoordelijkheid voor de omgeving, zowel op het gebied van milieu als maatschappelijk. De eerste productie, met gebruik van druiven uit de familiewijngaard, bleek succesvol genoeg om het project uit te breiden.
Núria en Rafael verzamelden een team van circa 20 gelijkgestemden om zich heen, onder wie wijnmaker Jaume Clua, een echte Terra Alta-specialist, en Enric Sunyer, die het wijngaardmanagement op zich nam. Sinds 2014 wordt het team bijgestaan door Claude Gros, een veelgevraagde wijnmaker uit de Languedoc. Onder de circa 60 hectare aan wijngaarden die werden aangekocht, bevinden zich bijna 20 hectare met zeer oude stokken.
Herència Altés beschikt, naast de oude familiewijngaard, over drie wijngaarden:
La Serra Xalamera: 15 hectare aan de oostkant van een plateau tussen Batea en Gandesa. Aanplant: garnatxa blanca, garnatxa negra en carinyena. 3,5 ha is beplant met garnatxa blanca-stokken uit 1959. De wijngaard ligt op een hoogte van 420 tot 442 m boven zeeniveau en heeft een oostelijke oriëntatie. De bodem bestaat uit kalkrijke rots en klei bedekt met fijn zand.
Lo Grau de l’Inquisidor: 18 hectare aan de voet van de Coll del Moro, op een door bergen beschutte vlakte op 420 m boven zeeniveau. Aanplant: garnatxa blanca (aangeplant tussen 1954 en 1964) en een beetje garnatxa gris. De oriëntatie is zuidoostelijk en de bodem bestaat uit klei met kalksteen en fijn zand.
La Serra: 21,6 hectare tussen Batea en Gandesa, op een plateau tussen de 420 en 480 m boven zeeniveau – daarmee de hoogste ligging in de appellatie Terra Alta. De aanplant bestaat uit 8 hectare garnatxa blanca-stokken, voor het merendeel uit 1954, 8 hectare garnatxa negra, voor een deel ruim 100 jaar oud, 1,5 hectare carinyena, circa 80 jaar oud, en wat garnatxa gris. De zeewind Garbí zorgt voor verkoeling en de droge Cerç (Mistral) houdt de wijngaard vrij van ziektes. De bodem bestaat uit zanderig klei, kalksteen en fijn zand en de oriëntatie is oostelijk.

De nieuwe hi-tech winery, in 2016 gebouwd in de Grau-wijngaard, is fraai geïntegreerd in het landschap en werkt vrijwel geheel op zonne-energie. De kelders zijn voorzien van een ruime selectie rvs, betonnen en houten tanks en vaten, waarmee de oogst van ieder perceel optimaal tot zijn recht kan komen. Sinds 2018 is het bedrijf biologisch gecertificeerd.

Proefnotities
Eerste indrukken

Goede kleur, gedoseerde rustige geur, slank en intens qua aroma’s, fruit in optima forma, lichte sinaasappeltoets, elegante, frisse zuren, levendig smaakpalet, fijn, schoon, niets is overdreven, uitstekende balans, mineralen geven acte de présence in de finale. Strakke wijn, het fruit is rijp, maar niet overdreven, de smaak blijft fris € 30,25

Na 2 uur

Nog steeds dezelfde kleur. Gelijkmatige geurwaaier, elegant, met mooie expressie van garnatxa blanca. In de smaak een perfecte balans tussen fruit en houtinvloed. Zeer aangenaam, aanzet is sappig gebleven, zuren zijn nog altijd fris en vitaal, heel fijne kruidige ondertoon, houtinvloed is uitstekend geïntegreerd, surplus aan mineralen in de finale. Zeer goed inzetbare gastronomische wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Na 4 uur

De wijn blijft in uitstekende conditie en loopt niet terug qua aroma’s en intensiteit. De balans is nog volledig intact.

Na 8 uur

De wijn staat nog als een huis. Vooral in combinatie met een bijpassend gerecht blijkt de wijn nog altijd niets van zijn karakter te hebben verloren. Mineralen en lengte vertonen verrassend weinig terugloop.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaard 21,6 hectare
Ligging 420-480 meter boven zeeniveau, oostelijke oriëntatie
Klimaat mix van mediterraan en continentaal, met lange, hete zomers en koude winters
Aanplant garnatxa blanca (8 ha), garnatxa negra (8 ha), carinyena (1,5 ha), en wat garnatxa gris
Druivenras geproefde wijn garnatxa blanca
Leeftijd stokken garnatxa blanca grotendeels aanplant uit 1954, sommige percelen ruim 100 jaar oud
Rendement 6,5 hl/ha
Bodemsamenstelling kalksteen, arme, kalkrijke kleigrond en fijn zand (‘panal’)
Vinificatie fermentatie en 12 maanden rijping in foeders van Oostenrijks eikenhout, de eerste 2 maanden bâtonnage
Alcohol 14,5%

Nuria Altes en Rafael De Haan

Nuria Altés en Rafael De Haan