proeverij Harbour Club

De proeverij bij The Harbour Club Amsterdam Oost

In het kader van de Internationale Sherry Week organiseerde The Wine & Food Association een proeverij met diverse fino’s en manzanilla’s in combinatie met Blck Pearl kaviaar van Persian Caviar.
tekst Jan van Lissum

sherryweek

Het recent gerenoveerde The Harbour Club Amsterdam Oost, een moderne zaak met mooie verlichting, sfeervolle muziek en een gemêleerd publiek, vormde een fraaie ambiance voor deze studieuze proeverij. Het event liep op rolletjes dank zij de enthousiaste inzet van sommelier Imil Ayoub en Carmen Schaap die hem assisteerde.

Kwekerij in China

De Blck Pearl kaviaar is afkomstig van de acipenser schrenkil-dauricus, een kruising tussen een beluga en een sevruga, die gekweekt wordt in China. De kwekerij van Persian Caviar maakt deel uit van een 2000 km2 grote kwekerij in het Duizend Eilandenmeer ten zuiden van Shanghai, dat in directe verbinding met de zee staat. Door de duizenden kleine eilandjes voor en in de baai ontstaat er een natuurlijke waterfilter, wordt er veel plankton aangevoerd en is er een superschoon klimaat voor de vissen. De stroming zorgt in combinatie met eb en vloed voor een natuurlijke toevoer van voeding voor de steur.
De Blck Pearl kaviaar, die qua intensiteit doet denken aan oscietra, bestaat uit lichtbruine eitjes met een geelgouden glans en is vol en romig van smaak, met pittige brieachtige tonen en fijne notenimpressies.

Blck Pearl

Fino’s en Manzanilla’s

Vooral de fino’s scoorden goed bij de Blck Pearl kaviaar. De manzanilla’s bleken vaak net iets te verfijnd voor de kaviaar.

De beste combinaties ontstonden met de volgende Fino sherry’s:

1. Colosia Fino, Bodegas Gutièrrez Colosia, Jerez, Spanje
Palomino. Brede aroma’s, vullend, lichte citrustoets, mooie balans, complex en verfijnd, licht verteerbaar (importeur Vivacadiz)
Combinatie: Rond, evenwichtig en toegankelijk. Fijn, crèmig, harmonieuze eenheid.

2. Classic Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje
Palomino. Veel kleur, intense geur met o.a. karamel en licht gekonfijt fruit (importeur Horizon Wines)
Combinatie: Voor de ideale balans is een goede dosering in de mond nodig: niet te veel sherry, iets meer kaviaar

3. Fino Inocente, Bodegas Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino. Veel kleur, aromatisch, stijlvol, rijpe geurimpressies, rond en evenwichtig (importeur Jacobus Boelen)
Combinatie: Crèmige combinatie, rijk en aromatisch, evenwichtig en afgerond.

Proeverij bij The Harbour Club

De beste Manzanilla’s in deze test:

1. Manzanilla La Guita, Bodegas Hijos de Rainera Pérez Marín, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino. Mooi gedoseerd, evenwichtig, finesse en vulling, schoon en opwekkend (importeur Jacobus Boelen)
Combinatie: Fris, puur, levendig, met spanning en lengte. Aangename combinatie, springt er duidelijk uit bij de manzanilla’s.

2. ex aequo:
Manzanilla La Goya, Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino. Strakke tonen, veel verfijning, mooie droge finale (importeur Wijnhandel B.J. de Logie)

Manzanilla en Rama, Bodegas Urium, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino. Redelijk veel kleur, levendig, mooie vulling, veel lengte (importeur Grapes Unlimited)

Colosia Manzanilla, Bodegas Gutièrrez Colosia, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino. Brede aroma’s, fruitig, levendig, goede zuren en vulling, kruidig, pikant tintje (importeur Vivacadiz)

Persian Caviar, Den Haag
The Harbour Club Amsterdam Oost