Piemonteavond bij Het Kantoor van Nu

Piemonteavond bij Het Kantoor van Nu

Op een vrijdag de 13de verwacht je eigenlijk geen topproeverij. Maar dat bleek anders… Wijnhandel Van Welie in Gouda organiseerde op 13 september in samenwerking met de Weinakademiker Club en Poot Agenturen een Piemonte-proeverij, waarbij Norbert Reinisch WA, van het beroemde wijngoed Braïda di Giacomo Bologna, de gastspreker was.
tekst en foto’s Peter Duijn WA
Norbert Reinisch WA heeft een uitstekende wijnkennis en geeft zelfs WSET Diploma Course lessen in Rust, Oostenrijk. Daarnaast is hij een zeer goede spreker die de aanwezigen de nodige extra kennis over de mooie wijnstreek Piemonte gaf. Op ontspannen wijze en met humor gaf hij uitleg over de regio, de productie, de verschillende (inheemse) druiven (met een extra attentie voor o.a. de nascetta-druif), diverse appellaties (en ook de onzin over de heel kleine Italiaanse appellaties) en de wijnen van de producenten van deze avond: Paolo Manzone (die precies tijdens zijn uitleg Norbert belde over de laatste wijnfeiten), Braida, Luigi Pira en Cavallotto.
De diverse wijnen werden gecombineerd met een achttal verschillende kazen uit de regio Gouda, geleverd door t ’Kaaswinkeltje te Gouda.

Serie 1 – witte wijnen

Reysù, Paolo Manzone, Roero Arneis, Italië 2018
De totale oppervlakte aan arneis-wijngaarden steeg tussen 1992 en 2010 van 82 naar 970 ha.
Arneis; verrassend vol, goede zuren ondersteunen het fruit (o.a. jonge perzik), honing en wat lichte anijstonen in de afdronk. Goede lengte.

Gecombineerd met Graskaas geit Allerjongste 6 weken gerijpt, gemaakt in Noord-Holland bij boer Klaver.

Il Fiore, Braïda, Langhe, Italië 2017
Van de ‘vergeten’ inheemse druif nascetta, die al in 1800 werd vermeld, resteerde in 2010 nog maar 24 hectare.
70% chardonnay, 30% nascetta; prachtige elegantie, lichte bloesem, iets van mineralen, goede fraîcheur, ook wat zachte tonen en sappige meloen, licht kruidige nuance. Mooie lengte.

Chardonnay, Cavallotto, Langhe, Italië 2016
Norbert karakteriseerde deze wijn een soort luxe witte Bourgogne stijl.
Chardonnay, wijngaard naast de beroemde Barolo Cru Bricco Boschis; chique wijn met mild karakter. Vol met mineraliteit zonder lomp te zijn. Concentratie, lengte en rijkdom. Mooie lengte. Klasse apart!

Graskaas koe Allerjongste kaas, 4 weken oud (alleen beschikbaar in zomer), gemaakt in Polsbroek.

Norbert Reinisch WA

Norbert Reinisch WA

Serie 2 – rode wijnen

Magna, Paolo Manzone, Dolcetto d’Alba, Italië 2018
Dolcetto; lekker sappige, jeugdige stijl dolcetto. Zwarte bessen en kersen, lage zuurgraad. Veel rood en zwart fruit.

Luigi Pira, Dolcetto d’Alba, Italië 2017
Dolcetto; zachte, dikkere aanzet. Wat donkere en aardse tonen. Serieuze dolcetto met structuur. Flink glas.
Peter Duijn WA en Job van Welie: ‘Deze wijn is een clown in een maatpak! Je verwacht bij dolcetto bijna niet deze structuur.’
‘De allerlekkerste’ jong belegen boerenkaas, 4 maanden gerijpt, gemaakt in Stolwijk.

Il Bacialé, Braïda, Monferrato, Italië 2015
De bijnaam van deze wijn is ‘The Matchmaker’ oftewel ‘De Koppelaar’. In het Italiaans is ‘bacio’ ook wel ‘kus’. Volgens Braida is deze wijn: ‘The Wine that Unites!’ En volgens Norbert een ‘Ménage à quatre’ i.v.m. de blend van 4 druivenrassen.
60% barbera (na sangiovese en montepulciano qua aanplant de 3e druif in Italië), 40% pinot nero, cabernet sauvignon, merlot; de smaak geeft warmte, specerijentonen, daarna wat fraîcheur van de barbera en tanninestructuur.
Peter: ‘Romantische wijn bij open haardvuur met een heerlijk stuk Goudse kaas’.
Jerseykaas (boerenkaas uit Bodegraven, gemaakt van de melk van Jerseykoeien) 6 maanden gerijpt, het vet en eiwitgehalte is hoger dan bij andere kazen, vegetarisch gestremd, mooie vette/zoete smaak.

Il Baciale

Serie 3 – rode wijnen

Montebruna, Braïda, Barbera d’Asti, Italië 2016
Barbera, single vineyard – Braïda deed er 10 jaar over om de Montebruna-wijngaard geheel in bezit te krijgen, 9-10 maanden rijping in foeders; heerlijke, rijpe, donkere kersen, iets peperigs en mooie zachte tannine en de nodige lengte.
Topcombinatie met de 9 maanden gerijpte belegen kaas van boer Mulder in Melissant, mooie vettige, pittige kaas.

Bricco dell’Uccelone, Braïda, Barbera d’Asti, Italië 2016
Single vineyard-wijn, dé wijn waar Braïda wereldberoemd mee is geworden door de eigenwijze Giacomo Bologna, die hoogstaande barbera in barriques liet rijpen. De naam Bricco dell’Uccelone (‘Heuvel van de grote vogel’) is afkomstig van een oude vrouw die in de wijngaard woonde. Zij had een vrij grote neus, die deed denken aan een snavel, en kreeg daarom de bijnaam ‘Uccelone’, wat ongeveer ‘grote vogel’ betekent.
Barbera, 55 jaar oude stokken; wat een mooie, zachte kersenkracht! Concentraat, zachte fraîcheur, warmte door alcohol, iets van kersenspirit, krachtige, maar rijpe tanninestructuur. Potentie voor rijping.
Oud 2,5 jaar gerijpt, Kaas van 24 kilo, smeuïg met mooie kristallen (Bergambacht)

bricco-dell-uccellone

Serie 4 – rode wijnen

Meriame, Paolo Manzone, Barolo, Italië 2015
Single vineyard cru in Serralunga d’Alba Barolo met deels 60-80 jaar oude stokken. 2015 was een warm jaartal. Paolo heeft een prachtige agriturismo in Serralunga d’Alba.
Nebbiolo; zwarte bessen, redelijk toegankelijk al, mooie fruittonen gecombineerd met theeblad, tabak, zachte tonen, potentie en structuur.
Romero, Oude kaas gerijpt in een rozemarijnkorst, wordt gemaakt bij boer Verweij in IJsselstein.

Bricco Boschis, Cavallotto, Barolo, Italië 2013
Single vineyard cru in Castiglione Falletto met 50-60 jaar oude stokken, biologisch geteeld, klassiek bedrijf, klassiek jaartal 2013
Nebbiolo; donkere kleur, aardser dan de Meriame, zachte aanzet, maar daarna komt de kracht, leer, concentraat en structuur.
Gecombineerd met Overjarig. Deze kaas heeft 4 jaar rustig liggen rijpen in een pakhuis en is lekker pittig. Ook afkomstig van boer Verweij in IJsselstein.

Barolo: van Wine of Kings naar King of Wines

Een barolo wijngaard was 4-5 jaar geleden nog ongeveer 1 miljoen euro waard en tegenwoordig al snel 4 miljoen euro. Job van Welie had nog een mooie toevoeging: ‘We moeten eigenlijk weer leren om sommige wijnen langer te bewaren, want we zijn dit een beetje kwijt. Als je sommige wijnen, zoals deze barolo-wijnen en de Bricco dell’Uccelone langer bewaart, worden ze zo ongelofelijk mooi!’ En dat is zeker de waarheid, want teveel wijnen, zoals barolo, bordeaux of châteauneuf-du-pape worden te jong gedronken.

En tot besluit:

Braïda, Brachetto d’Acqui, Italië 2018
Mousserende, rode, lichtzoete wijn met slechts 5,5% alcohol. René Persoon had er nog voor gezorgd dat er verse aardbeien gedoopt in witte en pure Valrhona-chocolade van chocoladeatelier Puur uit Gouda aanwezig waren. Wat een smaakvolle combinatie is dat toch! Maar wellicht is deze Brachetto ook bij een goede panettone een prima idee.

Al met al was het een zeer informatieve, sfeervolle avond in een mooie locatie (Het Kantoor van Nu ) met een diversiteit aan Piëmontese wijnen en druiven.

Wijnhandel Van Welie, Gouda

Wijnhandel Van Welie is gevestigd aan de Nieuwehaven 191 te Gouda en werd in 2012 opgericht door Job van Welie. Job is sinds twintigjarige leeftijd een enthousiast wijnfanaat en startte vijf jaar later de wijnhandel. Na minder geslaagde avonturen op verschillende universiteiten bleek het ondernemen hem beter te liggen, met twee liefdes onder één dak: wijn en handel. Na het aantrekken van whiskyspecialist Martin Stavleu is hier ook de handel in whisky bij gekomen, met intussen meer dan 250 soorten whisky. Vorig jaar is het team uitgebreid met de komst van René Persoon, vinoloog, bij velen bekend van het voormalige Hosman Frères uit Vlaardingen en van zijn bestuursfunctie bij het Nederlands Gilde van Sommeliers. www.wijnhandelvanwelie.nl

aardbeien met valrhona

Ardbeien met Valrhona-chocolade