Martina en Ignacio Prieto Pariente

Martina en Ignacio Prieto Pariente

Vinites is onlangs importeur geworden voor twee van de allerbeste wijnproducenten uit Rueda: Bodegas José Pariente en Bodegas Prieto Pariente. Eén familie, twee generaties, twee concepten: karaktervol wit en verrassend mooi rood uit de provincie Valladolid. Michael Wolf van restaurant Wolf Atelier voorzag de proeverij van een smakelijke culinaire omlijsting.

proefnotities Jan van Lissum

Victoria Pariente met haar vader José

Victoria Pariente met haar vader José

De wijngaarden van Bodegas José Pariente liggen in het hart van de Rueda-appellatie, op een hoogvlakte op 750 meter boven zeeniveau. José Pariente onderkende in de jaren zestig als een van de eersten het potentieel van de oude verdejo-wijnstokken en produceerde op ambachtelijke wijze veelbelovende witte wijnen. Onder leiding van Victoria, Josés dochter, werd de bodega een van de toonaangevende namen in de regio. Anders dan veel van haar collega-wijnmakers streefde zij naar het maken van witte wijnen die meer complexiteit bezitten. Ze maakt er momenteel vijf, elk met een geheel eigen karakter. Zo vergist en rijpt de Cuvée Especial, afkomstig van de alleroudste stokken, in eivormige vaten van cement, en produceerde Pariente in 2016 voor de eerste keer een verrassende zoete wijn sauvignon blanc, de Apasionado.

De jongere generatie

Martina (wijnmaker, technisch directeur) en Ignacio Prieto Pariente (business manager), de kinderen van Victoria, werkten tijdens hun studie op hun moeders bodega, maar besloten enkele jaren geleden hun eigen weg te gaan. Ze hebben zich vooral bewezen met een aantal karaktervolle rode wijnen (naast een mooie viognier), afkomstig van oude tot zeer oude wijngaarden in de provincie Valladolid die eigenlijk gerooid zouden worden. De ene topcuvée is de Los Confines de Prieto Pariente, 100% garnacha afkomstig van twee 80 jaar oude wijngaarden op meer dan 1000 meter boven zeeniveau in de Sierra de Gredos. De bodemsoorten, graniet en leisteen, zorgen in combinatie met de hoogteligging voor een complexe en evenwichtige wijn met frisse zuren. De Origen, de tweede signatuurwijn, is voor 75% gemaakt van tempranillo afkomstig van een 90- en een 70-jaar oude wijngaard.

Vinites, Haarlem, 023-5539090

ei van cement

De Cuvée Especial wordt gemaakt in eivormige vaten van cement

De gerechten van Wolf Atelier en de wijnen

Tartaar van hamachi

Tartaar van hamachi

Gegrilde griet

Gegrilde griet

Rib-eye

Rib-eye

José Pariente/Prieto Pariente

7,5
Viognier, Prieto Pariente, IGP Castilla y Leon, Spanje 2016
Viognier, 17 jaar oude stokken, derde oogstjaar, fermentatie en 6 maanden rijping deels in rvs en deels in Franse eiken vaten van 300 liter; dik wit fruit, sappige geuraroma’s, mondvullend, geur- en smaakaroma’s komen overeen, licht kruidige onderlaag, fruit speelt voorname rol, o.a. meloen en peer, goede zuren geven lengte, interessante wijn (13,5%) € 20,90

8
Los Confines, Prieto Pariente, IGP Castilla y Leon, Spanje 2015
100% garnacha, 93 en 80 jaar oude stokken, wijngaarden op 1005 en 1059 meter boven zeeniveau, fermentatie op rvs, 17 maanden rijping in Franse eiken vaten van 600 liter; granaatkleur, duidelijke aroma’s van de druif, kersenfruit en cassis, soepel, goed sap, goede bite, rijk, smaakvol, goede tannine, prima zoet-zuurbalans, meer spanning dan verwacht, rijk aan mineralen, elegante stijl, goede lengte, zeer verrassend (14,5%) € 35,95

7,5
Sauvignon Blanc, José Pariente, Rueda, Spanje 2016
Sauvignon blanc, 30 jaar oude stokken, vinificatie op rvs; geelgroen uiterlijk, duidelijke buxusgeur, dikke aroma’s van de druif, lekker toegankelijk, fruitrijk, directe tonen, goede zuren, combinatie van plantaardig en en exotisch fruit, technische goed gemaakte wijn met afgerond palet (13%) € 12,90

8,5
Verdejo, José Pariente, Rueda, Spanje 2016
Verdejo, 30 jaar oude stokken, vinificatie op rvs; vrij compacte geur, rijk en complex van smaak, prachtige aroma’s, veel inhoud, smaakt rijker dan de prijs doet vermoeden, gastronomische wijn (13%) € 12,90

Tartaar van hamachi

Fris uiterlijk, schoon van smaak, mooie combinatie van ingrediënten, verteerbaar, goed gedoseerd, aangenaam mondgevoel.

Wijn en spijs

Met sauvignon blanc wordt het geheel groener van smaak, hint van granny-smith appel, goed bij dit gerecht. Met de verdejo is de combinatie is meer compleet, rijker en aromatisch.

8+
Verdejo Fermentado en Barrica, José Pariente, Rueda, Spanje 2015
Verdejo afkomstig van oude bush vines, fermentatie in nieuwe en gebruikte 500-litervaten van Frans eikenhout, gevolgd door 7 maanden rijping sur lie en 5 maanden rvs; veel meer kleur, goudgeel uiterlijk, licht crèmig, subtiel rokerig toontje, fris, goede spanning, fijne kruidigheid, exotisch fruit, goede mineralen, elegante stijl, goede lengte (13,5%) € 21,55

8,5
Cuvée Especial, José Pariente, Rueda, Spanje 2016
Verdejo, meer dan 100 jaar oude stokken, fermentatie en 11 maanden rijping sur lie in eivormige vaten van cement; rustige geurwaaier, intense aroma’s in geur en smaak, mooi gedoseerd, veel van alles, rijk en rijp, hint van anijs, intense mineralen, goede spanning, goede lengte (13,5%) € 32,40

Gegrilde griet

Aardpeer, venkel en saus van basilicum
Goede cuisson van de griet, vrij neutraal van smaak, het geheel geeft smaak, bite en smeuïgheid

Wijn en spijs

Beide verdejo’s doen het hier uitstekend bij. De Verdejo Fermentado en Barrica is evenwichtig, de zuren van de wijn kunnen zich meer manifesteren. De Cuvée Especial is nog een gradatie hoger, geeft meer harmonie en zorgt voor een rijke combinatie.

8,5
La Provincia, Prieto Pariente, IGP Castilla y Leon, Spanje 2015
55% tempranillo afkomstig van wijngaarden in Mucientes, Pedrosa del Rey en Valbuena de Duero (stokken uit 1941, 1945 en 1955), 45% garnacha (Pedrosa del Rey), fermentatie op rvs, 11 maanden rijping in Franse eiken vaten van 225 en 500 liter, 9 maanden op fles; granaatrood uiterlijk, rustige geur, evenwichtig, in de aanzet zeer veel fruit, licht aards, fijne kruidigheid, goede zuren en pikant staartje in finale, wijn met structuur (14,5%) € 17,20

9
El Origen, Prieto Pariente, IGP Castilla y Leon, Spanje 2014
75% tempranillo (90 en 69 jaar oude stokken), 20% garnacha (64 jaar oude stokken), 5% cabernet sauvignon, fermentatie op rvs, 18 maanden barrique, oude vaten en nieuwe vaten van 225 en 500 liter; intens en donker van kleur, rijpe en complexe geurwaaier, veel sap, prachtig mondcontact, rijp fruit, fijne kruidigheid, mooie mineralen, intens, zeer veel lengte, prachtige wijn (14,5%) € 33,84

Rib-eye

Schorseneren, aardappel en zilverui
Uitstekende smaak van rib-eye, goede cuisson, mooie structuur. De aardappel geeft rust in het gerecht, het uitje geeft fraîcheur, zuren en zoetje.

Wijn en spijs

Perfecte wijn-spijscombinatie met El Origen. Evenwichtig, smaakvol, juiste aroma’s die in elkaar overlopen. La Provincia geeft rust en balans. Meer dan correcte, smakelijke eenheid. Los Confines gaat minder goed met het gerecht mee. Het fruit in de wijn blijft wat los staan.

8
Apasionado, José Pariente, Rueda, Spanje 2016
Sauvignon blanc, late oogst; hint van peer, goed zoet-zuurtje, aromatisch, plezierig, doordrinkbaar, veel lengte (11%) € 16,56