TBA's van Kracher

De fameuze TBA’s van Kracher

Al meer dan 60 jaar en drie generaties weet Weinlaubenhof Kracher zich wereldwijd te onderscheiden met verrassend doordrinkbare en karaktervolle edelzoete wijnen die een sieraad zijn voor iedere serieuze wijnkaart. Gerhard Kracher presenteerde persoonlijk wereldwijd een reeks jubileumproeverijen, onder meer tijdens Wine Professional.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Er zijn relatief weinig edelzoete-wijnproducenten die wereldberoemd zijn. Het 60 jaar oude Weinlaubenhof Kracher in het Oostenrijkse Illmitz is er één van. In navolging van zijn veel te vroeg overleden vader Aloïs Kracher (1959-2007), die het domein internationaal op de kaart zette, slaagt Gerhard Kracher (*1981) er jaar na jaar met veel precisie in onberispelijke dessertwijnen te produceren die bij tal van toprestaurants op de kaart staan. Het geheim is de perfecte balans: tussen zoet en zuur, tussen concentratie en finesse, tussen spanning en toegankelijkheid. De wijnen komen nooit te zoet of zwaar over, maar blijven altijd prettig doordrinkbaar.
Neusiedlersee kaart  © ÖWM

Kracher is gevestigd in Illmitz, ten oosten van de Neusiedlersee © ÖWM

Mineraalrijke bodem

Generaties lang runde de familie Kracher een gemengd boerenbedrijf, zoals dat gebruikelijk was in de streek. De oogst die de kleine wijngaard jaarlijks opleverde werd verkocht. Alois Kracher Sr., Gerhards grootvader, besefte als eerste dat de wijngaard potentieel bezat voor meer kwaliteit. De uitstekende oogst van 1959 was voor hem het laatste zetje om onder eigen naam wijn te produceren. Tot dan toe werden edelzoete wijnen voornamelijk ten westen Neusiedlersee gemaakt. Kracher was de eerste die dat deed aan de oostkant, niet ver van de grens van Hongarije. De bodem bestaat hier vooral uit zand en kiezelgrond en is rijk aan mineralen.
Het succes was dusdanig dat Alois volledig overstapte op wijnbouw. Hij breidde het eigen wijngaardbezit uit tot zo’n 7,5 hectare en pachtte daarnaast nog een kleine 5 ha.

Gerhard Kracher

Gerhard Kracher tijdens Wine Professional

Precisie en innovatie

Alois Jr. nam in 1982 de leiding over en breidde het bezit geleidelijk uit tot meer dan 30 hectare. De wijze waarop hij traditie met innovatie combineerde, zijn oog voor detail en de grote precisie waarmee hij te werk ging, plus de energie die hij stopte in het wereldwijd promoten van niet alleen zijn eigen wijnen, maar ook van Oostenrijk als wijnland in het algemeen, maakten hem tot een van de grootste Oostenrijkse wijnpioniers aller tijden. Het was eind jaren tachtig, kort na het wijnschandaal, niet eenvoudig om Oostenrijkse wijn aan te prijzen. Krachers idee in 1988 om een blindproeverij te organiseren gewijd aan Château d’Yquem – met in kleine letters ‘versus Kracher’ – bleek een publicitaire meesterzet, vooral omdat de wijnen van Kracher door de genodigde proevers als beste beoordeeld werden.
De definitieve internationale doorbraak kwam met de wijnen van oogstjaar 1991, mede dankzij de hoge scores die Robert Parker de wijnen toekende. Voor het eerst maakte de hele wereld kennis met Oostenrijkse zoete wijnen, waarin het karakter van de druif, verfijning en diepgang en doordrinkbaarheid een ongekende harmonie bereikten.

Derde generatie

Anno 2020 beschikt Gerhard over 35 hectare verdeeld over 89 percelen die op milieuvriendelijke wijze worden bewerkt. De oogst van ieder perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd. De aanplant bestaat uit welschriesling (40%) en chardonnay (20%), de twee traditionele rassen in dit gebied, aangevuld met voornamelijk traminer, pinot blanc en scheurebe. De beplanting is dicht en de rendementen worden laag gehouden, om druiven met zoveel mogelijk aromatische concentratie te verkrijgen. De opwarming van het klimaat is vooralsnog niet nadelig voor Kracher: warm weer zorgt ervoor dat er al vroeg botrytis ontstaat, voordat de zuurgraad in de druiven begint af te nemen. Geen wonder dat de afgelopen jaren over het algemeen uitstekende wijnen hebben opgeleverd.

Botrytisdruiven bij Kracher © ÖWM/Kracher

Botrytisdruiven bij Kracher © ÖWM/Kracher

De ultieme trockenbeerenausleses

Met name de genummerde reeks trockenbeerenausleses, de top in Krachers assortiment, vormt jaarlijks een uniek meesterwerk waarmee Kracher zich op een vergelijkbaar niveau positioneert als een Château d’Yquem: oplopend in rijkdom, concentratie en zoetheid en met een onvergelijkbaar mooi gedoseerde botrytisinvloed weerspiegelen ze stuk voor stuk het karakter van het oogstjaar en van de afzonderlijke druivenrassen. Elke TBA uit de reeks is een monocepagewijn, met uitzondering van de Grande Cuvée: deze blend van welschriesling en chardonnay is de jaarlijkse signatuurwijn, representatief voor de streek, het wijngoed en het oogstjaar.

De TBA’s van Kracher zijn onderverdeeld in twee stijlen:
De wijnen met Zwischen den Seen op het label ondergaan hun fermentatie en rijping op rvs of in grote foeders. De wijnen onder de titel Nouvelle Vague rijpen in nieuwe barriques. Het gebruik van nieuw eikenhout was iets nieuws in de regio, vandaar dat Kracher deze wijnen als ‘new wave’ betitelde.
Naast de TBA’s produceert Kracher ook spätlese, beerenausleses, ausleses, eiswein, enkele droge witte en rode wijnen en een mousserende wijn.

Anfors Imperial, Rotterdam, 06-15234087

kracher fles
Proefnotities

8

Beerenauslese Cuvée, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2017
60% welschriesling, 40% chardonnay, fermentatie en 12 maanden rijping op rvs (85%) en grote eiken vaten (15%); lichte kleur, heel subtiele geur, fijn geel fruit en lichte amandeltoets, geur- en smaaktonen komen overeen, subtiele zuren, verleidelijk, hint van sinaasappelschilbittertje, veel lengte (11% alc, 133 g/l restsuiker, 6,3 g/l zuren) € 19,50

9-

TBA Welschriesling, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland,Oostenrijk 1981
Welschriesling; oranje-groen uiterlijk, rijke evolutie in geur en smaak, subtiele aroma’s, toffeetonen, ook pruimen en mokkatonen, doet denken aan oloroso en pedro ximénez, goede vulling, rijk en evenwichtig, zeer bijzondere aroma’s, mooie evolutie, veel lengte

9

TBA No. 3 Scheurebe Zwischen den Seen, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 1998
Scheurebe, fermentatie en 18 maanden rijping in grote eiken vaten; licht oranje en groen, mooie geurwaaier, hint van kandij, goed sap, intense, gerijpte smaakaroma’s, licht olieachtig, licht medicinaal, kruidig, licht wit pepertje, hint van toffee, elegante stijl, veel lengte (13% alc, 132,4 g/l restsuiker, 7,9 g/l zuren)

9-

TBA No. 6 Grande Cuvée Nouvelle Vague, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2001
60% chardonnay, 40% welschriesling, fermentatie en 18 maanden rijping in nieuwe barriques; heel intens maar zeer subtiel, olieachtige aroma’s, veel kracht, fris, goede vulling, kruidig, wit pepertje, lange nagalm (10% alc, 226,9 g/l restsuiker, 7,1 g/l zuren)

8+

TBA No. 3 Welschriesling Zwischen den Seen, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2002
Welschriesling, fermentatie en 22 maanden rijping op rvs; fijn van kleur, intense neus, heel licht munt, fijn van snit, sappige aanzet, fris, doordrinkbaar, opwekkende tonen, ziltig, goede vulling, slanke stijl, homogeen, goede lengte (10% alc, 208 g/l restsuiker, 6,7 g/l zuren)

9-

TBA No. 3 Traminer Nouvelle Vague, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2004
Traminer, fermentatie en 22 maanden rijping in nieuwe barriques; fraaie kleur, aromatisch, licht eucalyptus, veel sap, heel intens, oriëntaalse kruidigheid, mals, nootachtig, klassieke stijl, stevige wijn met pit en rijk aan vulling, verfrissende stijl, veel lengte (12% alc, 175,9 g/l restsuiker, 5,4 g/l zuren)

8,5

TBA No. 7 Grande Cuvée Nouvelle Vague, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2005
65% chardonnay, 35% welschriesling, fermentatie en 20 maanden rijping in nieuw 1000-litervat (welschriesling) en nieuwe barriques (chardonnay); brede geurwaaier, veel fraîcheur, hoge zuren, levendig, tropisch fruit, mooi sap, schoon en slank, ronde bitters, elegant, veel lengte (10% alc, 241,8 g/l restsuiker, 8,3 g/l zuren)

9

TBA No. 7 Welschriesling Zwischen den Seen, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2006
Welschriesling, fermentatie en 20 maanden rijping op rvs; wat vetter, voller, nog wat gesloten, hoge concentratie, intens, gerijpt wit fruit, goed sap, energiek, verfijnd, elegante zuurgraad, mollig, soepel en atletisch, veel lengte (11% alc, 206,1 g/l restsuiker, 6,8 g/l zuren)

8

TBA No. 5 Muskat Ottonel Zwischen den Seen, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2008
Muskat ottonel, fermentatie en 16 maanden rijping op rvs; floraal, veel concentratie, smeuïg, lichte toets van olie, krachtig, sinaasappelschilbitters, rozebottel, goed sap, fraîcheur, opwekkende stijl, veel lengte (11% alc, 193,4 g/l restsuiker, 6,4 g/l zuren)

8-

TBA No. 1 Rosenmuskateller Nouvelle Vague, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2012
Muskateller, fermentatie en 14 maanden rijping in nieuwe barriques; donkerbruin uiterlijk, rozebottelgeur, goed sap, vulling, mooie concentratie, gekonfijt fruit, bloemig, strak en direct (10% alc, 159,2 g/l restsuiker, 6,5 g/l zuren) € 41,95

9-

TBA No. 12 Nouvelle Vague, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2015
Omdat het alcoholpercentage onder de 5% ligt, mag deze TBA geen wijn heten. Daarom staat op het label ‘deels gefermenteerde druivenmost’.
45% welschriesling, 30% chardonnay, 25% scheurebe, fermentatie gevolgd door 18 maanden rijping in rvs (welschriesling en scheurebe) en in nieuwe barriques (chardonnay); heel jeugdig, fris, schoon, olieachtig, smeuïg, heel fijn, licht romig, impressies van cashewnoten en amandel, sappig, ronde bitters, heel schoon, mineralig, lange slotakkoorden (4,5% alc, 387,2 g/l restsuiker, 10,8 g/l zuren)

Geproefd bij een andere gelegenheid:

7,5

Spätlese Cuvée, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2017
45% weissburgunder, 45% chardonnay, 10% welschriesling,
fermentatie en 5 maanden rijping op rvs; lichte kleur, elegante geur, sappig, heel licht pétillant, fruitig, frisse tonen, toegankelijk, ook voor jongere generatie, doordrinkbaar en breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij fruit of patisserie (10,5% alc, 55,1 g/l restsuiker, 6,1 g/l zuren) € 13,95

7,5

Spätlese Rosé, Weinlaubenhof Kracher, Burgenland, Oostenrijk 2018
100% merlot; Provence-kleur, aparte, wat afgevlakte geur, voldoende fraîcheur en daardoor doordrinkbaar, sappig, zoet rood fruit, associatie met rozenwater, goed inzetbaar (9,5% alc, 85,7 g/l restsuiker, 16,4 g/l zuren) € 13,95