‘Het laatste wat ik wil is mijn ouders kopiëren. Ik ben nog jong, maar mijn eigen persoonlijkheid komt steeds meer tot uitdrukking binnen het bedrijf.’ Proefschrift sprak met Miriam Masciarelli, dochter van Gianni Masciarelli en Marina Cvetic.
tekst Fred Nijhuis
Gianni Masciarelli legde in 1978 de basis voor Tenute Agricole Masciarelli in San Martino sulla Marrucina, een kleine gemeente in de Italiaanse Abruzzen. Overtuigd van de klasse van druivenrassen als trebbiano en montepulciano zette hij zich in om de destijds volstrekt onbekende kwaliteiten van de Abruzzen mondiale aandacht te geven. In slechts enkele jaren wist hij professionals en particuliere liefhebbers over de hele wereld te overtuigen van de klasse van zijn wijnen en hun geboortegrond.
Miriam Lee Masciarelli

Miriam Lee Masciarelli

Doel

Masciarelli wilde niets liever dan het verschil maken, een ieder bewijzen over welk enorm potentieel de Abruzzen beschikt en een bedrijf bouwen dat een begrip zou zijn, nu en in de toekomst. Toen Gianni Masciarelli in 2008 op slechts 53-jarige leeftijd kwam te overlijden, bleek dat hij een belangrijk deel van zijn doelen had gerealiseerd. Het bedrijf was klaar voor de toekomst en zijn echtgenote Marina Cvetic kon door met het realiseren van nog meer dromen waaraan ze al jaren samen werkten.

Opvolging

Marina Cvetic zette het bedrijf met dezelfde passie en energie voort en zorgde in de tussentijd voor de opvoeding van haar kinderen, Miriam, Chiara en Riccardo. De oudste, Miriam (nu 28) ontwikkelde een duidelijke interesse in het familiebedrijf en in 2017 bezocht ze samen met haar moeder de vakbeurs Wine Professional om een verticale proeverij te begeleiden van hun topwijn de montepulciano d’Abruzzo Villa Gemma. Later dat jaar reikte Marina Cvetic de Gault&Millau Award Sommelier van het Jaar 2018 uit aan Remon van de Kerkhof van restaurant de Treeswijkhoeve in Waalre, waarna het onlangs weer de beurt was aan Miriam om het familiebedrijf te vertegenwoordigen. Aanleiding dit keer was de presentatie van hun gehele portfolio in samenwerking met Pallas Wines, de nieuwe distributeur van Masciarelli in Nederland.

Proefschrift sprak met Miriam Masciarelli over haar persoonlijke drijfveren, ervaringen en plannen en legde haar een aantal vragen voor.

oogst bij Masciarelli

Oogst bij Masciarelli

Opvolging in een familiebedrijf is geen uitgemaakte zaak; niet elk kind heeft dezelfde ideeën of capaciteiten. Waarom heb jij gekozen voor de wijnwereld én Masciarelli?
‘Mijn introductie in de wijnwereld ging heel geleidelijk en was een hele natuurlijke. Ik groeide erin op en van jongs af aan betrokken mijn ouders me bij beurzen en proeverijen en maakte ik kennis met allerlei mensen in talloze restaurants in vele steden in verschillende landen. Die ervaringen breidde ik uit door in restaurants en bij enkele handelaren te werken en zo ontwikkelde mijn passie voor wijnen en het familiebedrijf zich steeds verder.’
Waar heb je je kennis opgedaan?
‘Mijn vader zei altijd: “Passie zonder kennis is niks”. Ik probeerde van alle ervaringen te leren en vooral de proeverijen die ik met mijn vader meemaakte, brachten me het inzicht dat nodig is. Zo had ik zonder zijn steun en advies nooit betrokken kunnen zijn bij de vinificatie van de 2012 Villa Gemma. Tijdens de vele proeverijen spraken we uitgebreid over het hoe en waarom van zijn keuzes qua vinificatie, vaak in gezelschap van onze consultants. Zo heb ik de ontwikkeling van de stijl van de Villa Gemma van heel dichtbij meegemaakt en ken ik de beslissingen die eraan ten grondslag lagen. Dit inspireerde me om met de 2012 weer terug te gaan naar de gisting en weking in staal, zoals we deden na een periode waarin we cementen cuves gebruikten en voor de inzet van houten vaten. Het was ook mijn vader die me leerde hoe je vaten moet kiezen. Tijdens bezoeken aan tonneliers in Bordeaux proefde ik daadwerkelijk het verschil tussen soorten hout en toasting en het effect daarvan op de wijn.’

‘Ik heb de ontwikkeling van de Villa Gemma van heel dichtbij meegemaakt en ken de beslissingen die eraan ten grondslag lagen’

Vigneto Cave

Vigneto Cave, de basis voor de Villa Gemma

Je vader heeft de basis gelegd voor de huidige positie van Masciarelli. Wat zijn je eerste herinneringen aan hem in relatie tot wijn?
‘Kennis was alles voor mijn vader en dat gold zeker voor het werk in de wijngaard. Hij leerde me dat de kwaliteit van wijnen voor 90% door het werk in de wijngaard wordt bepaald. In de kelder kun je kwaliteit niet maken, wel breken. Ik herinner me heel goed hoe hij me voor het eerst meenam naar Pomerol en liet zien hoe een wijngaard eruit hoort te zien.’
Wat is op dit moment je functie in het bedrijf en hoe werken jij en je moeder samen?
‘Ehhh… Formeel ben ik brand manager, maar ik doe eigenlijk van alles en nog wat, zoals gebruikelijk is in een familiebedrijf. Mijn moeder en ik hebben allebei een sterk karakter, dus we dagen elkaar regelmatig uit. Mijn respect voor de kennis, ervaring en inzet van mijn moeder is echter groot, dus ik weet ook wanneer ik even een stapje terug moet doen. Op dit moment probeer ik vooral haar beste assistent te zijn en dat gaat goed. Meestal hebben we geen uitleg nodig, want we weten allebei hoe het werkt. En daarnaast is er al genoeg ruimte voor mijn eigen ideeën, zoals uit mijn invloed op de 2012 Villa Gemma blijkt. Het laatste wat ik wil is mijn ouders kopiëren; ik ben nog jong, maar heb mijn eigen persoonlijkheid en die komt langzaam maar zeker steeds meer tot uitdrukking in de organisatie.’
Je vader was van mening dat het proeven, genieten en waarderen van wijn aan tafel dient te geschieden. Hoe ga je om met resultaten van de pers die dat zelden of nooit doen?
‘De pers benadert wijn op een andere manier dan de consument. De technische benadering tijdens blindproeverijen staat meestal haaks op de emotie die een wijn aan tafel biedt. Ze hebben hun nut, maar we mogen de mens achter de wijn niet vergeten. Mijn vader had dat heel goed door.’
Wat is op dit moment de positie van de trebbiano en montepulciano in en buiten Italië?
‘ De wetenschap dat de Abruzzen bijzondere druiven (inclusief de pecorino) en fraaie wijnen heeft neemt duidelijk toe. We profiteren van nieuwe collega’s in de wijnbranche én het feit dat er een toenemende interesse is voor allerlei andere landbouwproducten uit de Abruzzen. Verbeterd wijngaardmanagement en secuur werk in de kelder heeft de stijl van de wijnen in positieve zin veranderd. Er is meer finesse en elegantie dan voorheen en dat sluit goed aan op de mondiale vraag naar wijnen met een fijnere structuur. Onze druiven bieden dat en dit wordt erkend en gewaardeerd.’
Castello di Semivicoli

Castello di Semivicoli

‘Wijnen uit de Abruzzen bezitten meer finesse en elegantie dan voorheen en dat sluit goed aan op de huidige mondiale vraag’

Wat zijn anno 2018 de belangrijkste markten voor Masciarelli. Wat is de positie van Nederland?
‘We verkopen vooral veel wijn aan Noord-Amerika (de VS en Canada), misschien wel teveel. In Nederland zijn we met Pallas gaan werken om een betere verspreiding van onze wijnen te krijgen. We willen onze reguliere wijnen introduceren bij diverse lagen van de Nederlandse handel en gastronomie en willen graag samenwerken met enkele toprestaurants die Masciarelli als ambassadeur kunnen promoten. De Abruzzen en Masciarelli zijn niet meer zo onbekend als 15 jaar geleden, maar er is nog genoeg te doen om onze cultuur en producten meer bekendheid te geven. Met onze vorige importeur Douwe Walinga hebben we hier een mooie basis voor gelegd, maar met Pallas willen we een volgende stap zetten. En ja, dat betekent dat mijn moeder en ik Nederland beslist vaker zullen bezoeken.’

Eerder interviewden we Miriams moeder, Marina Cvetic. U leest het interview hier.
Importeur: Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128