Attila en Marion
Attila en Marion Szunomár
Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Lekkers Uit Hongarije. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met één of meer gerechten (van een restaurant of van gastchef Marie Caillou). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Als Hongaar van geboorte met een voorliefde voor lekker eten en drinken, was voor mij de keuze om Hongaarse wijn en delicatessen te gaan importeren snel gemaakt. Ruim 17 jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben als een van de eersten in Nederland begonnen met de import van Hongaarse wijn. Daarbij golden de kwaliteit van de wijn, de passie van de wijnmaker en het gebruik van inheemse rassen als belangrijkste kenmerken bij de keuze van de wijnen. Nog steeds zijn die kenmerken bepalend voor de keuze van nieuwe wijnen binnen ons inmiddels zeer uitgebreide assortiment voor horeca en handel.
www.lekkersuithongarije.nl
LUH flessen
Tom Kha kai
Tom Kha kai
Stroganoff
Rundvlees Stroganoff

Proefprofiel

Lekkers Uit Hongarije, de naam zegt het al: het bedrijf van Attila en Marion Szunomar is gespecialiseerd in Hongaarse gastronomische producten, waaronder een zeer breed wijnassortiment. Het spectrum loopt uiteen van eerlijke, eenvoudige wijnen tegen zeer aantrekkelijke prijzen tot wijnhuizen als St. Andrea, Szepsy en Heumann, die absolute topwijnen produceren. De box biedt een prima dwarsdoorsnede met prijzen die uiteenlopen van 7,95 tot 29,95. Hongaarse topwijnen worden vaak duidelijk gemarkeerd door vulkanische invloeden en mineralen. Het zijn droge wijnen met spanning, hoge zuren, soms wat houtinvloed en heel vaak een bittertje dat de smaak compleet maakt. Intense, energierijke wijnen met een eigen smaakprofiel die zich prima laten inzetten in de hedendaagse gastronomie.

  • = onze favorieten
Proefnotities wit

Henye – Prince Tamás Furmint Dry, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2020
Furmint; vrij strakke, neutrale geur, duidelijk furmint, zuiver, schoon, sappige aanzet, toegankelijk, veel fruit, correcte zuren, vullend, passend bittertje, licht crispy, goede lengte (11%) € 7,95

Henye – Prince Tamás Dry, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2019
95% furmint, 5% muskotály, hárslevelü, kabar; lichte kleur, vrij neutrale geur, schoon, smaakvolle aanzet, rijp fruit, levendige zuren, veel sap, goede balans, aangenaam, goed vullend smaakpalet (12%) € 9,95

Henye – Prince Tamás Kabar, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2020
Kabar; stoere druif, stevige aroma’s, vullende en gecorseerde aanzet, duidelijke houtinbreng, terroirtonen, ingetogen dik breed fruit, goed sap, beetje ziltig, flinke zuurgraad, veel lengte (13%) € 17,95

  • Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2017
    Furmint; redelijk licht van kleur, herkenbare furmint-aroma’s, enerzijds strak en rechtlijnig met hoge zuren, anderzijds een perfecte houtinvloed en uitstekend gedoseerde bitters, complexe, eigenzinnige smaakbeleving, mineralen zijn zeer duidelijk aanwezig in de finale, evenwichtig, zeer veel lengte, gastronomische wijn met surplus aan energie (14%) € 27,50

Chardonnay Battonage, Thummerer, Eger, Hongarije 2019
Chardonnay; groengeel uiterlijk, rustige geurwaaier, milde inbreng van bâtonnage, smaakvol, licht crèmig, correcte zuurgraad, mooi ontwikkeld, goede balans en lengte (13,5%) € 17,95

Csillag, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2020
Leanyka, sauvignon blanc, viognier, pinot blanc, királyleányka; correcte kleur, simpele geur, fruitig, correcte aanzet, veel sappig fruit waaronder citrus, goede zuurgraad, toegankelijk, goede balans (12%) € 8,95

Proefnotities rood
  • Trinitás, Heumann, Villány, Hongarije 2016
    Cabernet franc; nog veel kleur voor 6 jaar oud, compact uiterlijk, brede geurwaaier, veel concentratie, evenwichtige inbreng van cabernet franc, vrij ronde aanzet, smeuïg, heel licht crèmig, houtinvloed, rijk van smaak, komt langzaam naar zijn top, rijpe rijke wijn voor aan tafel (15%) € 29,95
  • Kékfrankos Reserve, Heumann, Villány, Hongarije 2015
    Kékfrankos; fraaie kleur, rustige geur met ontwikkeling, evenwichtig, versmolten smaakaroma’s, rijp fruit, floraal, vullend met goede zuurgraad, mooi ontwikkeld, aardse tonen, verrassende kékfrankos (14%) € 18,95

Blue Secret, Heumann, Villány, Hongarije 2017
70% kékfrankos, 15% merlot, 15% cabernet franc; veel kleur, rijp fruit en florale tonen, goede balans, gewoon lekker glas wijn, goede blend met lichte ontwikkeling (14%) € 9,95

Akutyafáját Bikavér, St. Andrea, Eger, Hongarije 2018
Kékfrankos, pinot noir, turán, cabernet sauvignon, merlot; mooie kleur, levendige geur, rijp fruit, florale tonen, mooie sappige aanzet, vullend, geur- en smaaktonen komen overeen, goede balans, aangename smaakbeleving, leuke blend (15%) € 12,00

Áldás Bikavér Superior, St. Andrea, Eger, Hongarije 2018
Kékfrankos, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc, kadarka; intense kleur, vrij neutrale aroma’s, flinke aanzet, vulling, intens, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, krachtige maaltijdwijn (14,5%) € 15,95

  • Kadarka, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2017
    Kadarka; lichte kleur die bij kadarka hoort, licht ontwikkelde aroma’s, licht aards en mooi rijp fruit, mooie zuren en tannine, elegant, licht gekoeld schenken, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 11,95
Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Tom Kha Kai
Kippendijfilet, kleine kastanjechampignons, kokosmelk, gember, paprika, citroengras
(thuis bereid door Marie Caillou)
Zeer smakelijke, evenwichtige soep, waarin alle ingrediënten mooi samengaan en tegelijk goed separaat te proeven blijven.

  • Met Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2017
    Rijke combinatie waarin de houtinvloed, de zuren en de bitters in de wijn een mozaïek vormen. De smaken worden verlengd en versterkt, de beleving wint aan intensiteit, maar de balans blijft mooi intact. Complexe topcombinatie.

Rundvlees Stroganoff
Met champignons, paprika, tomaat, augurk en zilverui
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)

  • Met Kékfrankos Reserve, Heumann, Villány, Hongarije 2015
    De ontwikkeling van de wijn vormt de brug naar het gerecht. De houtinvloed en de tannine pakken de smaken goed op. Vullende combinatie met passende kruidige ondertoon.
  • Met Kadarka, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2017
    Iets gekoeld zorgt deze wijnen voor een plezierige, evenwichtige en frisse wijn-spijscombinatie, met een licht aards toontje als accent. Uitstekende match.