proefnotities Jan en Kyra van Lissum
www.lekkersuithongarije.nl
Proefprofiel
- = onze favorieten
Proefnotities wit
Henye – Prince Tamás Furmint Dry, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2020
Furmint; vrij strakke, neutrale geur, duidelijk furmint, zuiver, schoon, sappige aanzet, toegankelijk, veel fruit, correcte zuren, vullend, passend bittertje, licht crispy, goede lengte (11%) € 7,95
Henye – Prince Tamás Dry, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2019
95% furmint, 5% muskotály, hárslevelü, kabar; lichte kleur, vrij neutrale geur, schoon, smaakvolle aanzet, rijp fruit, levendige zuren, veel sap, goede balans, aangenaam, goed vullend smaakpalet (12%) € 9,95
Henye – Prince Tamás Kabar, Château Dereszla, Tokaj, Hongarije 2020
Kabar; stoere druif, stevige aroma’s, vullende en gecorseerde aanzet, duidelijke houtinbreng, terroirtonen, ingetogen dik breed fruit, goed sap, beetje ziltig, flinke zuurgraad, veel lengte (13%) € 17,95
- Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2017
Furmint; redelijk licht van kleur, herkenbare furmint-aroma’s, enerzijds strak en rechtlijnig met hoge zuren, anderzijds een perfecte houtinvloed en uitstekend gedoseerde bitters, complexe, eigenzinnige smaakbeleving, mineralen zijn zeer duidelijk aanwezig in de finale, evenwichtig, zeer veel lengte, gastronomische wijn met surplus aan energie (14%) € 27,50
Chardonnay Battonage, Thummerer, Eger, Hongarije 2019
Chardonnay; groengeel uiterlijk, rustige geurwaaier, milde inbreng van bâtonnage, smaakvol, licht crèmig, correcte zuurgraad, mooi ontwikkeld, goede balans en lengte (13,5%) € 17,95
Csillag, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2020
Leanyka, sauvignon blanc, viognier, pinot blanc, királyleányka; correcte kleur, simpele geur, fruitig, correcte aanzet, veel sappig fruit waaronder citrus, goede zuurgraad, toegankelijk, goede balans (12%) € 8,95
Proefnotities rood
- Trinitás, Heumann, Villány, Hongarije 2016
Cabernet franc; nog veel kleur voor 6 jaar oud, compact uiterlijk, brede geurwaaier, veel concentratie, evenwichtige inbreng van cabernet franc, vrij ronde aanzet, smeuïg, heel licht crèmig, houtinvloed, rijk van smaak, komt langzaam naar zijn top, rijpe rijke wijn voor aan tafel (15%) € 29,95 - Kékfrankos Reserve, Heumann, Villány, Hongarije 2015
Kékfrankos; fraaie kleur, rustige geur met ontwikkeling, evenwichtig, versmolten smaakaroma’s, rijp fruit, floraal, vullend met goede zuurgraad, mooi ontwikkeld, aardse tonen, verrassende kékfrankos (14%) € 18,95
Blue Secret, Heumann, Villány, Hongarije 2017
70% kékfrankos, 15% merlot, 15% cabernet franc; veel kleur, rijp fruit en florale tonen, goede balans, gewoon lekker glas wijn, goede blend met lichte ontwikkeling (14%) € 9,95
Akutyafáját Bikavér, St. Andrea, Eger, Hongarije 2018
Kékfrankos, pinot noir, turán, cabernet sauvignon, merlot; mooie kleur, levendige geur, rijp fruit, florale tonen, mooie sappige aanzet, vullend, geur- en smaaktonen komen overeen, goede balans, aangename smaakbeleving, leuke blend (15%) € 12,00
Áldás Bikavér Superior, St. Andrea, Eger, Hongarije 2018
Kékfrankos, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc, kadarka; intense kleur, vrij neutrale aroma’s, flinke aanzet, vulling, intens, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, krachtige maaltijdwijn (14,5%) € 15,95
- Kadarka, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2017
Kadarka; lichte kleur die bij kadarka hoort, licht ontwikkelde aroma’s, licht aards en mooi rijp fruit, mooie zuren en tannine, elegant, licht gekoeld schenken, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 11,95
Wijn & spijs
Tom Kha Kai
Kippendijfilet, kleine kastanjechampignons, kokosmelk, gember, paprika, citroengras
(thuis bereid door Marie Caillou)
Zeer smakelijke, evenwichtige soep, waarin alle ingrediënten mooi samengaan en tegelijk goed separaat te proeven blijven.
- Met Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2017
Rijke combinatie waarin de houtinvloed, de zuren en de bitters in de wijn een mozaïek vormen. De smaken worden verlengd en versterkt, de beleving wint aan intensiteit, maar de balans blijft mooi intact. Complexe topcombinatie.
Rundvlees Stroganoff
Met champignons, paprika, tomaat, augurk en zilverui
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
- Met Kékfrankos Reserve, Heumann, Villány, Hongarije 2015
De ontwikkeling van de wijn vormt de brug naar het gerecht. De houtinvloed en de tannine pakken de smaken goed op. Vullende combinatie met passende kruidige ondertoon. - Met Kadarka, Gál Tibor, Eger, Hongarije 2017
Iets gekoeld zorgt deze wijnen voor een plezierige, evenwichtige en frisse wijn-spijscombinatie, met een licht aards toontje als accent. Uitstekende match.