tekst en proefnotities Louis Janssen
De beste regio’s
Twintig jaar later is Craggy Range een van de bekendste namen en toeristische trekpleisters van de Nieuw-Zeelandse wijnwereld. De wijnen zijn veelgevraagd en worden wereldwijd geëxporteerd.
Tijdens een door importeur Jacobus Boelen georganiseerde lunch en proeverij in ’t Nonnetje (**) in Harderwijk gaf Ryan Morgan, business manager voor Europa, tekst en uitleg. ‘We willen de beste producent van ons land zijn, met wijnen van een herkenbaar terroir en een navenante kwaliteit.’ De antecedenten bleken in elk geval prima. Peabody koos namelijk zowel op het Noorder- als Zuidereiland terroirs met groot potentieel. Hij kreeg daarbij overigens stevige hulp van Steve Smith, Master of Wine en toen al zeer bekend als wijnmaker en consultant bij Villa Maria. Ze kwamen op aanraden van Smith uiteindelijk terecht in de beste regio’s van het land: op het noordelijke eiland nabij Martinborough en de Gimblett Gravels in Hawke’s Bay. In Marlborough op het Zuidereiland ontwikkelden ze de wijngaard Avery.
Gimblett Gravels
Om met de bekendste wijngaard, in Hawke’s Bay, te beginnen: het opvallende terroir van de Gimblett Gravels is het gevolg van een overstroming in 1876. De loop van de rivier Ngaruroro veranderde daardoor en er bleef een bedding vol grind en klei achter, een uitstekende bodem voor wijnbouw. De combinatie van aantal zonuren, luchtvochtigheid en voldoende regenval zorgt er verder voor dat de grindlagen de warmte goed vasthouden, vergelijkbaar met de functie van de keien in Châteauneuf-du-Pape. Bovendien is het een van de warmste regio’s van het land. De hier aangeplante syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, cabernet franc en merlot kunnen zo optimaal rijpen, met elegantie, rijpheid en een klassieke smaakrijkdom als voornaamste organoleptische kenmerken. Merlot is de overheersende druif. De chardonnay uit de Gravels-wijngaard geeft aantrekkelijke aroma’s en is sterk mineraal. Het domein heeft 100 van de 850 hectaren Gimblett Gravels beplant. Men maakt hier twee topwijnen, aangeduid als de Prestige Collection: ‘Le Sol’, van syrah, en de ‘Sophia’, een blend van merlot en cabernet sauvignon.
De derde prestigewijn, de ‘Aroha’, maakt Craggy Range van pinot noir uit de Te Muna Road Vineyard in Martinborough. Ook hier moet een wijn het terroir reflecteren. Naast pinot noir zijn riesling, pinot gris en sauvignon blanc aangeplant. Dat het klimaat een beetje lijkt op dat van de Loire en Bourgogne gaf de doorslag in hun keuze voor druivenrassen.
Een klassieke Marlborough sauvignon blanc komt tot slot van het Zuidereiland, gemaakt van druiven uit de wijngaard Avery.
Chief winemaker Matt Stafford
Proefnotities
7,5
Sauvignon Blanc Te Muna Road, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2017
Sauvignon blanc, 5 maanden rijping in Franse barriques; fris en licht stuivend, typisch, elegant en verkwikkend, fruitig middenstuk, ruime vulling, middellang (13%)
7+
Chardonnay Kidnappers Vineyard, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2016
Chardonnay, 9 maanden rijping in Franse barriques (8% nieuw); bleek, tikje ingetogen aromatisch, aanzet licht vettig, ingetogen middenstuk, voldoende lengte (13%)
7,5
Pinot Noir Te Muna Road, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2014
Pinot noir, 10 maanden rijping in Franse barriques (25% nieuw); transparant, tikje grassig, lichte fruitimpressie, aanzet zacht en direct, rond en licht in middenstuk, voldoende balans, breed, voldoende sap tot en met middellang einde, doordrinker (13,5%)
8
Aroha Te Muna, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2015
Pinot noir, 10 maanden rijping in Franse barriques (30% nieuw); diepere tint, volle pinotneus, tikje rijp fruit, later meer geurbalans, aanzet licht stroef, kort, vloeiend, middenstuk stevig, jong, kers, nog niet in balans vanwege geringe zuren en tannines, na 20 minuten meer karakter, middellang (13%)
8-
Syrah Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2013
Syrah, 17 maanden rijping in Franse barriques (22% nieuw); donkere tint, inkt, witte peper, mineraal, aanzet eerst fris, tikje rul, later zachter en vetter, jong, nu breed, niet heel diep, lengte voldoende, toekomst (13%)
8+
Le Sol Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2015
Syrah, 17 maanden rijping in Franse barriques (30% nieuw); nog purper, grafiet, inkt, donker fruit, uitnodigend, sap in aanzet en ontwikkeling, krachtig en ook rond en gevuld, toegankelijk, openstaand, jong en uitnodigend, prima, afdronk met balsamico, lang (13,7%)
8,5
Sophia Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2011
60% merlot, 24% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc, 2% petit verdot, 19 maanden rijping in Franse barriques (37% nieuw); nauwelijks evolutie, zoete aroma’s, hout, pruimen, rijp rood fruit, aanzet stevig en levendig op malse basis, balans, dadels, opnieuw levendig met malse basis, lengte, mooi glas (13,5%)
8-
Te Kahu, Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2013
73% merlot, 13% malbec, 12% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 17 maanden rijping in Franse barriques (15% nieuw); mediumdiep, vrij gesloten aroma, klassieke neus, flinke aanzet met mooi cabernet franc, grafiet en zwart rijp fruit, middenstuk krachtig en ferm, ruime jas, moet nog meer harmoniëren, middellang (13,5%)
Topcombinatie
Het combineren van gerechten van chef Michel van der Kroft en wijnen kun je blindelings overlaten aan sommelier Edger Groeneveld, maar één match verdient toch een aparte vermelding. Werkelijk groots was de Tournedos Rossini ‘Nonnetje Style’ met gebakken ganzenlever, truffel en maderasaus, ravioli gevuld met gestoofde ossenstaart en crème van aubergine en de ‘Sophia’ 2011.
Jacobus Boelen, Zoetermeer, 079-3634800
Topcombinatie
Het combineren van gerechten van chef Michel van der Kroft en wijnen kun je blindelings overlaten aan sommelier Edger Groeneveld, maar één match verdient toch een aparte vermelding. Werkelijk groots was de Tournedos Rossini ‘Nonnetje Style’ met gebakken ganzenlever, truffel en maderasaus, ravioli gevuld met gestoofde ossenstaart en crème van aubergine en de ‘Sophia’ 2011.
Jacobus Boelen, Zoetermeer, 079-3634800
Proefnotities
7,5
Sauvignon Blanc Te Muna Road, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2017
Sauvignon blanc, 5 maanden rijping in Franse barriques; fris en licht stuivend, typisch, elegant en verkwikkend, fruitig middenstuk, ruime vulling, middellang (13%)
7+
Chardonnay Kidnappers Vineyard, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2016
Chardonnay, 9 maanden rijping in Franse barriques (8% nieuw); bleek, tikje ingetogen aromatisch, aanzet licht vettig, ingetogen middenstuk, voldoende lengte (13%)
7,5
Pinot Noir Te Muna Road, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2014
Pinot noir, 10 maanden rijping in Franse barriques (25% nieuw); transparant, tikje grassig, lichte fruitimpressie, aanzet zacht en direct, rond en licht in middenstuk, voldoende balans, breed, voldoende sap tot en met middellang einde, doordrinker (13,5%)
8
Aroha Te Muna, Craggy Range, Martinborough, New-Zealand 2015
Pinot noir, 10 maanden rijping in Franse barriques (30% nieuw); diepere tint, volle pinotneus, tikje rijp fruit, later meer geurbalans, aanzet licht stroef, kort, vloeiend, middenstuk stevig, jong, kers, nog niet in balans vanwege geringe zuren en tannines, na 20 minuten meer karakter, middellang (13%)
8-
Syrah Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2013
Syrah, 17 maanden rijping in Franse barriques (22% nieuw); donkere tint, inkt, witte peper, mineraal, aanzet eerst fris, tikje rul, later zachter en vetter, jong, nu breed, niet heel diep, lengte voldoende, toekomst (13%)
8+
Le Sol Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2015
Syrah, 17 maanden rijping in Franse barriques (30% nieuw); nog purper, grafiet, inkt, donker fruit, uitnodigend, sap in aanzet en ontwikkeling, krachtig en ook rond en gevuld, toegankelijk, openstaand, jong en uitnodigend, prima, afdronk met balsamico, lang (13,7%)
8,5
Sophia Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2011
60% merlot, 24% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc, 2% petit verdot, 19 maanden rijping in Franse barriques (37% nieuw); nauwelijks evolutie, zoete aroma’s, hout, pruimen, rijp rood fruit, aanzet stevig en levendig op malse basis, balans, dadels, opnieuw levendig met malse basis, lengte, mooi glas (13,5%)
8-
Te Kahu, Gimblett Gravels, Craggy Range, Hawke’s Bay, New-Zealand 2013
73% merlot, 13% malbec, 12% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 17 maanden rijping in Franse barriques (15% nieuw); mediumdiep, vrij gesloten aroma, klassieke neus, flinke aanzet met mooi cabernet franc, grafiet en zwart rijp fruit, middenstuk krachtig en ferm, ruime jas, moet nog meer harmoniëren, middellang (13,5%)